Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. oktobar 2019.

U nedelju 27. oktobra završava se 64. Međunarodni sajam knjiga u Beogardu, koji ostaje svetkovina knjige, uprkos činjenici da tinejdžeri čekaju u redu da se slikaju sa antijunacima, a mnoge divne knjige ostaju u zapećku

U toku je 64. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu, a na njemu dve slike Srbije. Jedna je slika na kojoj tinejdžeri u redu čekaju da se slikaju sa Oliverom Ćirković, pored štanda na kojem je izložena njena knjiga „Ja Pink Panter“. Olivera je  bivša košarkašica, ali i bivša osuđenica i članica međunarodne organizovane kriminalne grupe Pink Panteri. I druga slika oslikava današnju Srbiju: pored štanda jednog od malih izdavača, koji nudi dela Meše Selimovića, Duška Radovića ili Miodraga Bulatovića u tvrdom povezu, po ceni duplo nižoj od knjiga koje potpisuju oni što su (anti)slavu stekli jednim nastupajući na televiziji, reke ljudi prolaze kao pored turskog groblja.

Upućeniji kažu da to nije ništa čudno i da to jeste slika našeg doba. Knjige se bezgranično vole, ne toliko i književnost. Sajam knjiga u Beogradu uvek, kažu, pokaže najbolje i najgore u srpskoj kulturi. Najbolje je da ona još uvek postoji, a najgore je da je njena estradizacija dovela do toga da je Sajam šaren i nesadržajan i da se od šarenila - ne vidi ništa.

64. Međunarodni sajam knjiga pod sloganom „Pismo=Glava“ biće zatvoren u nedelju 27. oktobra. Otvarajući ovu manifestaciju, najveću u jugoistočnoj Evropi, predsednik Udruženja književnika Srbije pisac Milovan Vitezović poručio je da je “2019. najveća godišnjica srpskog naroda – u njoj je osam vekova SPC, državnosti i početka srpske književnosti, zbog čega je Sajam knjiga najprirodniji i najiskreniji vrhunac njenog označavanja”.

Zemlja gost Sajma je Egipat, a direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam Al Haj Ali rekao je da sve nas “od ustava Konstantina Velikog, koji poziva na mir i toleranciju, pa sve do nebeskih knjiga sakupljenih na egipatskom tlu, spaja ljubav prema dobroti i toleranciji i ljubav prema stvaralaštvu u gotovo svim oblicima njegove umetnosti”.

Na 64. Beogradskom sajmu knjiga učestvuje više od 500 izlagača. Osim iz Srbije učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije, a biće održano 667 pratećih programa  – promocija, tribina, izložbi. Organizatori očekuju da broj posetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posetilo 193.000 ljudi.

Pogledajte kadrove sa 64. Sajma knjiga u Beogradu:

Žiri 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji su činili prof. dr Dragan Simeunović (predsednik), Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, prof. dr Zorana Opačić i Marina Vulićević, odlučio je da Izdavač godine 2019. bude beogradska Laguna, kuća koja „samo za Sajam, predstavlja čak 80 novih naslova.

U prethodnih 12 meseci objavila je 372 nove knjige, bez ponovljenih naslova. Na ovogodišnjem Sajmu je prisutna saviše od 4.000 naslova“, kako, između ostalog, stoji u obrazloženju.

Pored uobičajenih sajamskih popusta od 15% ili članskih popusta koji idu od 10% do 20% na štandovima Lagune u halama 1 i 4, i ove godine važe popusti za kupovinu više knjiga, pa tako za kupovinu 3–5 knjiga važi i dodatni popust od 10%, 6–8 knjiga – dodatni popust od 15%, i za kupovine preko 9 knjiga – dodatni popust je 20%, kao i popularne akcije „3 knjige za 299 dinara“, „3 knjige za 499 dinara“ i „3 knjige za 999 dinara“.

Nagrada za Izdavački poduhvat godine 2019. dodeljena je ravnopravno 10. kolu antologijske edicije 10 vekova srpske književnosti čiji je izdavač Izdavački centar Matice Srpske iz Novog Sada i zajednički projekat Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković – Prozna dela srpskih naučnika.

Tokom sajma obeležene su godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti sajma su brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.

Istovremeno sa Sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu 23. oktobra je počeo i do 27. oktobra traju Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“.

Cena pojedinačne ulaznice na sajam je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.

                                        M. M. D.

Kraljevačka „Povelja“ na Sajmu knjiga

I ove godine Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani” predstavlja svoja izdanja na Beogradskom sajmu knjiga. Knjige izašle sa izdavačkim znakom Povelje, koje već godinama slove za najbolje pesničke knjige u Srbiji i izuzetne knjige posvećene čitanju i razumevanju poezije, možete naći na štandu u Hali broj 4 (štand broj 4090).

Juče je na štandu kraljevačke biblioteke predstavljena „Mala knjiga o velikoj Žiči“ Miloja Radovića, a danas i sutra održavaju se sajamska predstavljanja aktuelne produkcije. Danas u podne u Sali „Vasko Popa” predstavljena je biblioteka Posed poetike i Poezija nastaje – urednica Ana Gvozdenović razgovarala je sa autorima: Vladimirom Dimitrijevićem (Iz epa u film), Gojkom Božovićem (Kraljevstva bez granica), Bojanom Stojanović Pantović (Čist oblik ekstaze) i Zlatom Kocić (Prostori duše).

U istom prostoru, od 13 časova urednici pesničkih knjiga Dejan Aleksić i Živorad Nedeljković razgovarali su sa autorima: Nikolom Živanovićem (22), Draganom Boškovićem (Breaking the Waves), Velimirom Kneževićem (Dunav stanica), Damirom Jocićem (Opna), Vasom Pavkovićem (Na odmorištu), Milunikom Mitrović (Privremena utočišta), Nebojšom Lapčevićem (Berači polena), Žarkom Milenkovićem (Krhotine leta), Jevrosimom Ristović (Epitaf za mir).

U subotu, 26. oktobra, od 11 časova, u Sali „Borislav Pekić” biće predstavljen drugi broj Povelje za 2019. godinu a o njemu će govoriti autori Vasa Pavković, Bratislav R. Milanović, Vladan Bajčeta, Sara Radojković i urednici Dejan Aleksić, Živorad Nedeljković i Ana Gvozdenović.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments