Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. novembar 2019.

Dirljiva priča o despini Oliveri, kćerki kneza Lazara i kaduni sultana Bajazita, koja je, istovremeno, prića o istoriji jednog poraza i pobedi jedne žene u svetu koji ju je iskušavao

U Kraljevačkom pozorištu sutra (subota 9. novembar) u 20 časova, publika će, imati priliku da vidi priča o Despini Oliveri, kćeri kneza Lazara i kaduni sultana Bajazita.

Koliko sam vojske videla kako pred sultanom kleče! Kolike sam kraljevske glave videla pognute pred njim! Lazar je visoko glavu podigao. Pred kakvu je silu on glavu poturio? Nije Lazar imao ništa drugo osim glave. Znao je da iza njega stoji onoliko Srbije malene. Stoje zidovi Studenice i Gračanice. Stoje tokovi Morave. Stoji i postoji sve što je od Srbije ostalo!”

Predstava „Olivera: jedno ime – dva sveta“, priča je o sudbini žene u vremenima kada žene nisu tretirane kao ravnopravan deo društva. Priča o Oliveri Hrebeljanović, najmlađoj kćerki cara Lazara, koja je kasnije postala supruga osmanskog sultana Bajazita, nema političku konotaciju, ali u socijalnom smislu predstavlja priču o ženama žrtvama istorijskih okolnosti.

Olivera je predata u neželjen brak, ali je tokom tog braka zadobila ozbiljan diplomatski uticaj, što kao reprezent Srbije, što kao reprezent Bajazitovog dvora. Predstava se ne bavi tačnim i konkretnim istorijskim okolnostima i činjenicama i politikom, već autori kroz romansiranu priču pokušavaju da objasne sudbinu žene kroz vekove i traži odgovore na pitanja: da li je greh biti zaljubljen, da li je greh biti ozbiljan diplomata i šta može da se učini za svoju državu.

 

Komad je napisao Kraljevčanin Vladan Slavković, koji je i reditelj predstave. U predstavi glume Svetlana Milenković i Kristina Jevtović.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Miki Rurk

    Gost - Miki Rurk

    Slavkovicu, vrati pare pozoristu!
    • Ime: Miki Rurk