Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. novembar 2019.

Nekadašnji kraljevački KUD „Železničar“ prvi je KUD ovog regiona koji će učestvovati na ovom festivalu u Novom Sadu, a u programu će se predstaviti igrama okoline Kraljeva – Igre iz Podibra i koreografisanim igrama iz Bele Palanke

Povodom obeležavanja prisjedinjenja Vojvodine matici Srbiji i svetskog dana srpskog kola, koje je uvršteno na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, sutra (subota, 9. Novembar) u Novom Sadu održava se jedanaesti Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan srpskog kola.

Organizator festivala je Savez kulturno umetničkih društava Srbije uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i grada Novog Sada.

Zbog najvećih priznanja na republičkim takmičenjima osvojenim u poslednjoj deceniji, stručni savet Saveza kulturno umetničkih društava Srbije uputio je poziv članovima SKC “Stefan Nemanja” - KUD “Železničar” iz Kraljeva za učešće na ovom prestižnom festivalu. Ovo kraljevačko društvo biće prvo kulturno umetničko društvo ovog regiona koje će učestvovati na ovom festivalu, a u programu će se predstaviti igrama okoline Kraljeva – Igre iz Podibra i koreografisanim igrama iz Bele Palanke. Gala koncert jedanaestog Festivala zlatnih ansambala Srbije počeće u velikoj dvorani SPENS-a u 19.30, a učesnici su AKUD “Oro” – Niš, KUD “Branislav Nušić” -  Vladičin Han, KUD “Đido”-  Bogatić, GKUD “Laza Načić” Vršac, KPD “Jednota” Gložan, KUD “Đoka Pavlović” -  Beograd, SKC “Stefan Nemanja” KUD “Železničar” -  Kraljevo i ansambl “Vila” - Novi Sad.

Događaj koji prethodi gala koncertu je nadmetanje najboljih igrača Srbije koji su prošli eliminaciona takmičenja u svojim regionalnim centrima. Inače, rukovodstvo Saveza kulturno umetničkih društava Srbije donelo je ove godine odluku da regionalni centar Saveza za ovaj deo Srbije bude Kraljevo, a SKC “Stefan Nemanja” KUD “Železničar” sprovodiće aktivnosti saveza sa članovima drugih kulturno umetničkih društava iz regiona. Tako je proteklog vikenda u prostorijama ovog kraljevačkog društva održano regionalno takmičenje u igranju najpoznatijeg srpskog kola – „Moravac“ na kojem je stručna komisija odredila tri igračka para – dva iz Kraljeva i jedan igrački par iz Raške, koji će se nadmetati za titulu najboljeg igrača narodnog kola Srbije za 2019. godinu.

- Učešće našeg društva na Festivalu zlatnih ansambala Srbije kao i odluka Saveza kulturno umetničkih društava Srbije da Kraljevo bude regionalni centar saveza, a SKC “Stefan Nemanja” KUD “Železničar” iz Kraljeva organizator aktivnosti, veliko je priznanje i za grad Kraljevo i za naše renomirano kraljevačko kulturno umetničko društvo – kaže se, između ostalog u saopštenju SKC “Stefan Nemanja” - KUD “Železničar” iz Kraljeva.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments