Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. novembar 2019.

Knjiga posvećena Milanu Mladenoviću, predstavljena u kraljevačkoj biblioteci, priča je o tome kako je jedan daroviti umetnik u turbulentnim vremenima, tražio, ali nije našao siguran zaklon u oluji koja je besnela oko nas

U okviru serijala „Rokoljupci“, povodom 25 godina od preranog odlaska Milana Mladenovića, rok pesnika i frontmena grupe EKV, predstavljena je knjiga novinara Aleksandra Žikića, „Mesto u mećavi – priča o Milanu Mladenoviću“.

Knjiga je prvi put objavljena 1999. godine, svega pet godina nakon Milanove smrti, a do sada je objavljeno nekoliko dopunjenih izdanja. Ime „Mesto u mećavi“ preuzeto je iz omiljene lektire Milana Mladenovića, naučnofantastičnog romana „Leva ruka tame“, američke spisateljice Ursule Le Gvin, objavljenog 1969. godine. Knjiga „Mesto u mećavi“ priča je o tome kako je jedan daroviti umetnik, stvarajući u turbulentnim vremenima, tražio, ali nije našao svoje mesto u mećavi, siguran zaklon u oluji koja je besnela oko nas.

Aleksandar Žikić, koji je do sada objavio više od hiljadu tekstova iz oblasti rokenrola i pop kulture, dao nam je detaljan portret Milana Mladenovića vodeći nas kroz sve faze i učešća u bendovima „Limunovo drvo“ i njihovog prvog koncerta u SKC 1980. Kada su nastupili kao predgrupa slovenačkim „Pankrtima“, preko „Šarlo akrobate“, „Ekatarine Druge“ i na kraju „Ekatarine Velike“ i samostalnog projekta „Anđeoski dah“ snimanom u Brazilu, a objavljenog posthumno. Posebna pažnja data je Milanovom značaju na regionalnoj rok sceni, njegovom aktivizmu i uticaju koji je ostavio na potonje generacije. Žikić navodi da je Milan jedan od retkih stvaralaca koji je ostao potpuno dosledan svom muzičkom, umetničkom i moralnom kriterijumu, da njegova karijera nije poznavala kompromise i da takav odnos kvaliteta i velike popularnosti nije zabeležen kod nas ni pre ni posle njegove pojave.

Moderator večeri bio je Miroslav Stašić iz Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“ iz Vrnjačke Banje.

Autor teksta Miša Milosavljević

Autor fotografija Ivan Spasojević

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments