Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. novembar 2019.

Veroljub Vukašinović iz Trstenika, za kojeg  kažu da je „pesnik ljubostinjskih lipa“ i Gradski hor „Crvčanin“ iz Kraljeva, priredili su veče koje je spojilo poeziju sećanja na srećno detinjstvo i najlepše horske pesme

U organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“ Kraljevo u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ održan je program pod nazivom „Glasovi“, u kojem su učestvovali pesnik Veroljub Vukašinović iz Trstenika i Gradski hor „Crvčanin“.

Moderator je bio pesnik Miloš Milišić, koji je istakao da je Vukašinović jedan od pesnika koji srpsku poeziju čine vitalnom i koji joj daje značajan doprinos:

Nije tajna da je naš gost kandidat za najveće nagrade, kao i za onu koja se dodeljuje u Kraljevu – Žičku hrisovulju.“

Književni kritičari koji se bave Vukašinovićevim delom kažu da je on „pesnik ljubostinjskih lipa“. Čest motiv njegovih pesama jeste otac, stara kuća, odnosno ono što je činilo njegovo detinjstvo.

Stara kuća je metafora patrijarhalnog sveta koji polako iščezava pred našim očima, a postoji i doslovno stara kuća u kojoj sam rođen i proveo detinjstvo. Duhovno jezgro Ljubostinje, manastira u kome sam kršten, takođe je jedan od motiva... Gotovo svi naši pesnici, od srednjeg veka pa do danas, pišu i molitvenu poeziju. Ja sam to pokušao da prikažem u preseku molitvene poezije u zborniku „Pred dverima“, rekao je Vukašinović.

Na kraju pesničke večeri nastupio je Gradski hor „Crvčanin“ pod rukovodstvom Radmile Murganić. Hor je izveo „Jesenske noći“ Josipa Slavenskog, „Devojko mala“ iz mjuzikla „Ljubav i moda“, „Preleteše ptice lastavice“ i „Zaspao Janko“.

izvor. KC "Ribnica" Kraljevo

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments