Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. novembar 2019.

Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo organizuje promociju nove knjige kraljevačkog pesnika Aleksandra Marića, a osim autora u programu će učestvovati i pisac Ivan Novčić, koji će govoriti o Marićevom stvaralaštvu

Zbirka „Čtenija“ Aleksandra Marića biće predstavljena u Francuskoj kući u utorak, 19. novembra u 19 časova. Osim autora knjige, u programu će učestvovati i pisac Ivan Novčić, koji će govoriti o Marićevom stvaralaštvu. U muzičkom delu programa nastupiće klarinetista Arsenije Marić.

 

Svoj prepoznatljiv pesnički izraz iz „Vizantijskog višeboja“, pesnik Aleksandar Marić dosledno razvija i u najnovijoj zbirci „Čtenija“, ali se on ovde jasno artikuliše kao pesnički dijalog sa tradicijom. Pesnikovo pozivanje na duhovne srodnike (V. Popu, M. Pavlovića, B. V. Radičevića, Lj. Simovića, I. V. Lalića, S. Rakitića, B. Petrovića, B. Miljkovića, Milana Đokića) nije u funkciji „vraćanja na staro“, povratak u prošlo, nego su reminiscencije na pesničke motive i pozivanje na njihove stihove u funkciji buđenja uspavanog duhovnog bića čitaoca, koga iz nacionalne i istorijske „dremljivosti“ i letargije može da probudi samo snažan, oduhovljen i produhovljen, nadahnut patnjom i stradanjem, pesnički zov. (Dr Marija Jeftimijević Mihajlović)

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments