Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. novembar 2019.

Kraljevačka Šumarska škola jedina je specijalizovana srednja škola u zemlji, koja obrazuje kadrove iz oblasti šumarstva; o istoriji škole, ali i o istoriji šumarstva u Srbiji govori izložba otvorena u ovdašnjem Narodnom muzeju

Šumarska škola u Kraljevu, ali i šumarstvo kao privredna grana, ove godine, nizom manifestacija, obeležavaju 120 godina, od obrazovanja prvih kadrova iz ove oblasti na teritoriji Srbije. Tim povodom,  u Narodnom muzeju u Kraljevu, otvorena je izložba, pod nazivon „Sećanja kroz tri veka", na kojoj su predstavljena najznačajajnija učila i instrumenti, koja su se kroz istoriju, smenjivala u šumarstvu, obradi drveta i pejzažnoj arhitekturi.

Budući srednjoškolci i njihovi roditelji imaju priliku da se, kroz radove učenika, na praktičan način, upoznaju sa različitim smerovima koje ova škola nudi.

Izložba će trajati mesec dana, a planirana su i stručna vođenja kroz postavku izložbe, uz prethodnu najavu zainteresovanih grupa, kojima će stručnjaci šumarstva, objašnjavati značaj izloženih predmeta u različitim vremenskim epohama.

Najviše interesovanja okupljenih zvanica izazvali su predmeti kori['eni u oblasti geodezije - arhaični instrumenti, koji su se koristili u devetnaestom veku, ali i stari instrumenti  za premer šuma, koji su i danas u funkciji.

Prema rećima direktora Šumarske škole Zorana Nikolića, ovo je samo jedna u nizu manifestacija na kojima će Kraljevčani imati prilike da se bolje upoznaju sa šumarstvom i Šumarskom školom, koja je decenijama među glavnim obeležjima grada na Ibru.

- Priredili smo najpre prezentaciju istorijata šumarstva i postojanja Šumarske škole kroz istoriju u Narodnoj biblioteci, u kojoj će se narednih sedam dana održavati predavanja na temu šumarstva. Na ovoj izložbi, pored najrazličitijih predmeta karakteristićnih za kadar koji školujemo, tu je i postavka prepariranih divljih životinja, koja će, verovatno, posebnu pažnju izazvati kod najmlađih Kraljevčana - istakao je Nikolić.

Podsetimo, Šumarska škola u Kraljevu je jedina specijalizovana srednja škola u Srbiji, koja obrazuje  kadrove iz oblasti šumarstva. Prva generacija šumarskih tehničara školu je završila davne 1949. godine. Škola je tada bila smeštena u Gospodar Vasinom konaku (današnja zgrada Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović“), da bi kasnije, zbog nedostatka prostora, bila preseljena u Sremsku Mitrovicu. U jesen 1960. godine, Ministarstvo za šumarstvo završava gradnju škole u Karađorđevoj ulici u Kraljevu, koja već 69 godina obrazuje različite kadrove iz oblasti šumarstva.

Na aktuelni smerovi u ovoj školi sada se obrazuju: tehničari za pejzažnu arhitekturu; šumarski tehničari; operater za izradu nameštaja; tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera i tehničari za lovstvo i ribolovstvo, a prema rečima direktora, uskoro će početi sa radom i novi smer - biodekorater.

            Jovana Ristić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments