Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

26. novembar 2019.

Bojan Otašević, umetnik iz Kraljeva, svojim radovima nastalim  tokom poslednje dve godine, poručuje da je sloboda kritičke misli neophodna da bi društvo bilo bolje i da „Buđenje“ predstavlja buđenje u sebi i prema svetu koji nas okružuje

Pred brojnim ljubiteljima umetnosti, u Galeriji Kulturnog centra u Ribnici otvorena je izložba „Buđenje“ umetnika Bojana Otaševića iz Kraljeva.

Izložbom „Buđenje“, Otašević predstavlja radove nastale istraživanjem u različitim medijima. Pored dominantno zastupljene tradicionalne slike izvedene u tehnikama akril i ulje na platnu, na izložbi su takođe prikazani asamblaži, redi mejd (ready-made) objekti i instalacije, kao dokaz umetnikove želje da izađe iz dvodimenzionalnog prostora slike.

„Buđenje“ obuhvata tridesetak slika i umetničkih instalacija, stvorenih u poslednje dve godine. Misija i cilj radova, kako napominje autor, nije da izazovu zadovoljstvo kod posmatrača, već oni opominju, ukazuju, osvešćuju, bude.

U radovima je jasno vidljiva umetnikova potreba da prikaže ličnu ekspresiju, prouzrokovanu poremećenim odnosima i vrednostima u društvu.

Čovek je ucenjen, ravnodušan, apatičan, sebičan u svom mikro svetu. Pristaje da bude, svesno ili nesvesno, resurs, (is)korišćeni materijal u svetu modernog ropstva, razUMan čovek koji pravi izbor da postane potrošno sredstvo. I to je, naravno, takođe legitimno. Čovek današnjice ima slobodu i ka takvom izboru.

- Ono što svesnog čoveka razlikuje od roba je stav, mišljenje, kritika. Sloboda misli, a posebno sloboda kritičke misli je neophodna da bi društvo bilo bolje, da bi celokupan sistem bio stabilniji, da bismo našim potomcima ostavili neki bolji svet, neki bolji život. „Buđenje“ predstavlja buđenje u sebi i prema sebi, prema bližnjima, porodici, zajednici, buđenje na nacionalnom i planetarnom nivou - rekao je Otašević.

Izložba će biti otvorena do 8. decembra 2019. godine.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments