Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

1. decembar 2019.

Na predavanju profesora Dragoljuba Danilovića u OŠ „Dositej Obradović“ u Vrbi, svi su pomno pratili priču o okolnostima pod kojima su Stefan Nemanja, Stefan i Sava Nemanjić i njihovi potomci utirali put stvaranju srpske države i crkve

U nastojanju da se uključi u obeležavanje velikog jubileja trajanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, OŠ „Dositej Obradović“ u Vrbi organizovala je za svoje učenike predavanje profesora kraljevačke gimnazije dr Dragoljuba Danilovića „Osam vekova Žičke arhiepiskopije“.

Cilj je bio da se živom rečju profesora Danilovića, čiji stvaralački i naučno-istraživački  opus daleko prevazili okvire srpskog srednjeg veka, učenicima približi veliko delo Save Nemanjića iz 1219. godine o kome je profesor, kao medievista, najpozvaniji da govori.   Učenici su pokazali veliko interesovanje za predavanje, pažnju i zapitanost spram događaja i okolnosti pod kojima su otac i sinovi, Stefan Nemanja i Stefan i Sava Nemanjić, kao i njihovi potomci, utirali put stvaranju srpske  države i crkve. Sa talentom istoričara sposobnog da događaje  iz prošlosti opiše kao da im je i sam prisustvovao, profesor Danilović je pred učenicima oživljavao slike Savinog puta u Nikeju, gradnje i freskopisanja Žiče i Studenice, crkvenog sabora u Žiči na kome je arhiepiskop Sava krunisao svoga brata Stefana za kralja. Predavanje su pratile pouke uzvišene hrišćanske vrednosti primenljive na svako vreme i svačiji život kroz koje je profesor jednostavno, jasno i nedvosmisleno pokazao šta danas znači svetosavlje i kakve osobine treba da razvijamo da bismo bili na sigurnom, dugoročno lepom, a time i teškom svetosavskom putu.

Predavanju su prisustvovali i direktor, nastavnici i drugi zaposleni u školi, svi vidno raspoloženi da se, na korist učenika, saradnja koja ima višegodišnji kontinuitet između škole i Društva istoričara Raškog okruga, čiji je profesor Danilović predsednik, nastavi i ubuduće.

           

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments