Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. decembar 2019.

Završni koncert u godini u kojoj su obeležili deceniju postojanja, članovi “Kraljevačke riznice” priredili su zajedno sa gostima - igračima KUD “Sloga” iz italijanskih gradova Vićenca i Basano del Grapa

Priča o folkloru, lepoti tradicije i kulturnog sećanja našeg naroda zajednička je svim srpskim kulturno-umetničkim društvima, na kojem god kraju sveta da žive i rade. Deset godina prošlo je od osnivanja “Kraljevačke riznice”, a sinoćnji godišnjii koncert bio je njihova prilika pokažu kako su jezdili kroz svoju prvu deceniju, praveći i sakupljajući uspomene, sačinjene od proba, koncerata i onog nalepšeg – turneja i nezaboravnih putovanja, od kojih na novo putovanje u Australiju odlaze za nešto više od mesec i po dana.  

- Naš prvi “okrugao” jubilej naš je dokaz zašto folklor opstaje i traje. Čak i kad se u prošlosti plam folklora gasio do jedva primetnih ugaraka, bilo je dovoljno lagano dunuti – da vatra polako plane i ugreje srca. Mi se trudimo da tu vatru stalno razgorevamo – kaže Igor Gudić, direktor i umetnički rukovodilac KUD “Kraljevačka riznica”.

Specijalno za koncert, gosti “Kraljevačke riznice” stigli iz su iz italijanskih gradova Vićenca i Basano del Grapa – koje objedinjuje KUD “Sloga”. Prvi članovi ovog društva „Sloga“ bili su parohijani parohije “Sveti Luka” koji su počeli da se okupljaju nedeljom posle službe. Na inicijativu tadašnjeg paroha, prote Milivoja Topića, društvo je registovano 2002. godine, a igrači su prvi put nastupili pred svojim zemljacima nastupom na proslavi Vidovdana. Od tada «Sloga» okuplja naše ljude u tom kraju Italije, koji žele da se druže i neguju svoj nacionalni identitet.

Igra, pesma, uopšte folklor, kao matrica postojanja „Kraljevačke riznice“, dokaz je da su upravo ljudi: igrači, muzičari, pevači i ono što oni zajedno stvaraju -  oživljavanje tradicije minulih vremena i sećanje na naše pretke koji su naše kulturno blago stvarali.

Publika je uživala u igrama iz Kumanovskog polja, Donje Gruže, Gornjeg Poreča, Crne Trave, okoline Beograda, Crnorečja, Pčinje, Bosilegradskog krajišta i Vranja, kao u u spletu narodnih melodija u izvođenju orkestra ovog društva pod vođstvom profesora Vladimira Milićevića.

- „Riznica“ kojoj smo neizmerno zahvalni što je baš „Sloga“ pozvana na proslavu jubileja, večeras je na sceni pokazala umeće, umešnost i kvalitet. Mi smo pokazali dostojanstvo i požrtvovanost, jer su mnogi članovi našeg društva, iako desetkovani, putovali raznim vrstama prevoza da bi večeras bili gosti u Kraljevu – rekao je Dušan Aleksić, predsednik KUD „Sloga“, koji je, kako je naveo, morao da oda i jednu tajnu prenoseći utiske svojih igrača koji su istakli kako „još nigde nisu videli tako lepe devojke kao u Kraljevu“.

Ako Bog da, biće ovde i ljubavi, i brakova, dodao je on, pa ćemo se još više posećivati, poručio je Aleksić, najavivši novo druženje uskoro u Italiji.

Sinoćnje druženje imalo je „drugo poluvrememe“ i veselje koja se odužilo do duboko u noć.

foto: Nenad Jerotijević "FOTO OSMEH"

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments