Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

11. decembar 2019.

Nosioci i učesnici ovog autohtonog pokreta jednostavno su bili, stvarali i ponašali se drugačije i daleko od pretpostavljenih konvencionalnih normi življenja u socijalističkom društvu toga doba

U okviru serijala Rokoljupci, nakon Pece Popovića, Zlatomira Gajića i Aleksandra Žikića, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo predstavila se novinarka Sandra Rančić, koja je zajedno sa gimnazijskim profesorom Vladimirom Marovićem govorila o muzici i ideji Novog talasa.

Marović je u uvodnom delu dao filozofsko-sociološku genezu Novog talasa u Velikoj Britaniji i SFRJ, kao autohtonog pokreta koji je nastao iz rokenrola i panka. Gošća iz Beograda, koja je veći deo svog profesionalnog života posvetila rokenrolu i muzici uopšte, govorila je o ideji i muzici Novog talasa izdvajajući pritom lične simpatije za određene muzičare iz tog pokreta.

Sandra Rančić je govorila o pojavi Novog talasa u bivšoj Jugoslaviji, kao sveobuhvatnog umetničkog pokreta, koji je, iako je muzički bio najprepoznatljiviji, ostvaren i u filmu, pozorištu i slikarstvu. Ideja Novog talasa je bila u tome što su njegovi nosioci i učesnici jednostavno bili, stvarali i ponašali se drugačije i daleko od pretpostavljenih konvencionalnih normi življenja u socijalističkom društvu tog doba. Pokret je iznedrio snažne individue poput Milana Mladenovića, Džonija Štulića, Darka Rundeka, Elvisa Dž. Kurtovića, Dušana Kojića, Caneta, Antona, Gileta i ostalih koji su uneli poseban kvalitet u muzički izraz tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Koliko je snažan bio taj pokret, govori i činjenica da on i dalje ima dominantan uticaj na stvaranje kulturne i umetničke klime u prvim dekadama novog veka. Sandra Rančić je kao omiljene izdvojila slovenačku grupu Buldožer, Šarlo Akrobata, Darka Rundeka, Bijelo dugme i EKV. Posebno je apostrofirala značaj i položaj žene u Novom talasu, otkrivši da ozbiljnije istražuje tu temu koja bi trebalo da bude pretočena u studiju.

U muzičkom delu programa učestvovao je kraljevački bend “Oktava više”, koji je, pored obrada pesama iz perioda Novog talasa, prezentovao nekoliko autorskih pesama.

autor teksta Miša Milosavljević

autor fotografija Ivan Spasojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Djole

  Gost - Djole

  O ovoj temi je toliko puta vec sve receno, sto u medijima, sto na slicnim tribinama. Postoji gomila dokumentaraca i emisija o novom talasu, da je prosto deplasirano vise prezvakavati tu pricu. Dajte prijatelji malo reci, ali i zvuka izvan onoga sto je vec svima poznato....Nesto sto izlazi iz sablona, a cega u ovom jadnom Kraljevu nema ni u tragovima, niti ga je bilo..Kada bih krenuo da nabrajam muzicke uticaje, pravce, stilove, zanrove, podzanrove....potrajalo bi...
  • Ime: Djole
 • Gost - D.Ob.

  Gost - D.Ob.

  Bijelo dugme je samo koketiralo sa novim talasom i to svojim najgorim albumom Doziveti stotu - videli su sta je trend pa se i oni ubacili da jos malo zarade. Buldozer je tesko svrstati bilo gde, ali hajde neka bude da je Izlog jeftinih slatkisa bio najblizi tom pravcu.  
  • Ime: D.Ob.