Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. februar 2016.

“Smrt je obeshrabrujuće ograničenje”

 

Govorio je kako čovek ne može da pobegne od beskraja, bekstvom u neki drugi beskraj, da ne može da pobegne od istog, obmanjući se da može da pronađe različito, a u petak uveče,19. februara našao je – svoj beskraj. Jer, samo tamo je mogao da ode čovek koji nam je poručivao da “deca i ludaci uvek govore istinu” i da “ništa više uplašenom čoveku ne daje hrabrosti, nego tuđi strah”. Umberto Eko, italijanski književnik i filozof preminuo je sinoć u 85. godini života, kratko je saopštila njegova porodica, a preneli svetski mediji.

Njegov prvi roman “Ime ruže”, koji je napisao 1980. godine prodat je u više od 30 miliona primeraka i preveden na 47 jezika

Za svoj prvi roman "Ime ruže", koji mu je doneo svetsku slavu napisao je 1980. godine, Pisac romana, koji je, prema izboru francuskog “Le Monda”, jedna od stotinu  najznačajnijih knjiga 20. veka, poklonio je savremenicima i romane "Fukoovo klatno" (roman koji je takođe doživeo veliki uspeh), "Ostrvo dana pređašnjeg", "Tajanstveni plamen kraljice Loane","Praško groblje", "Nulti broj". Pisao je i književnu kritiku i knjige za decu, autor je brojnih eseja i knjiga iz teorije umetnosti i lingvistike.  Pet godina, od 1954. do 1959. godine, bio je urednik u redakciji za kulturu na italijanskoj Radio televiziji (RAI), a od 1971. redovni profesor estetike vizuelnih komunikacija i semiologije na Univerzitetima u Torinu, Milanu, Firenci, Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, Jejlu i gostujući profesor na mnogim fakultetima. Živeo je u Milanu i Riminiju sa suprugom Renatom koja je istoričar umetnosti.

U jednom od svojih poslednjih intervjua govorio je kako zahvaljujući boljim komunikacijskim kanalima danas imamo veće i brže širenje laži.

“Danas, svaki antimuslimanski lažljivac ili svaki antisemitski glupak može da objavi svoje zavere na Internetu“, poručio je pisac koji je,kad je bolje raspoložen priznavao da je “internet obdanište za decu u nama“.

“Volimo popise, jer ne želimo da umremo“ i “imamo ograničenje, vrlo obeshrabrujuće, ponižavajuće, a to je smrt“, njegove su izreke kojima se portal KRUG oprašta od ovog velikana.

 foto : YouTube/Dimitar Nedkov

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments