Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

26. novembar 2019.

Izložba o sedam bogatih decenija umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta, koja je večeras otvorena u ovdašnjem Narodnom muzeju, možda jeste pravi dokaz da su „za pozorište neophodni tri daske, dva glumca i – jedna strast“

Kao setno putovanje kroz vreme, možda priča o izložbi posvećenoj obeležavanju 70 godina Kraljevačkog pozorišta može da stane i u jednu malenu, ali moćnu poruku kako „iza (pozorišne) zavese svetli svet koji se pred njom ugasio“. Jer, upravo su pozorišta, kaže se i u katalogu posvećenom večeras otvorenoj izložbi „oduvek predstavljala najslikovitije pokazatelje stepena kulturnog razvoja jednog naroda“. 

Pogledajte reportažu sa otvaranja izložbe:

Naziv večeras otvorene izložbe u kraljevačkom Narodnom muzeju „Ispod podignute zavese“, autorke Mirjana Savić, višeg kustosa, nosi priču da je upravo „prostor ispod podignute zavese – bio granica koja odvaja realnost od fikcije, svima uspevajući da pruži priželjkivano“.

Pozdravljajući prisutne, Darko Gučanin, direktor Muzeja podsetio je na reči Lope de Vega, španskog pisca iz 17. Veka, da su „za pozorište neophodne tri daske, dva glumca i jedna strast".

- Baš ta istinska strast, ljubav i posvećenost pozivu povezuje ljude iz kraljevačkih ustanova kulture, jer smo na istom zadatku, svako u svom domenu, što nasvodi putem saradnje čije rezultate večeras vidite – poručio je Gučanin.

U ime suorganizatora ozložbe – Kraljevačkog pozorišta, prisutnima se obratio najstariji glumac te kuće – Mile Cvijović Neco, koji se našalio da od 70 godina svoje pozorišne kuće ne pamti sami njenih prvih 15.

- Sve ostalo pamtim. Pozorište je prolazilo kroz razne vetrove i oluje, ali bilo je i sunca i lepog vremena. Kroz pozorište su prošle stotine reditelja, glumaca, scenografa i kostimografa. U ime svih onih koji su dolazili i odlazili ili ostajali, zahvaljujem se svim ustanovama koje su nam pomogle u obeležavanju ovog jubileja – kazao je Cvijović, uputivši velike pohvale autorki izložbe Mirjani Savić i njenom svestranom radu da kroz izložbu napravi priču o pozorištu koja će služiti pokolenjima, ali i direktoru Pozorišta Miodragu Dinuloviću koji je „pronašao u zapećku i ono što se nismo sećali da postoje, ne dozvolivši tako da zauvek ostanu zaboravljene“.

Autorka izložbe Mirjana Savić istakla je da je za nju rad na izložbi „Ispod podignute zavese - 70 godina umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta“ bio vrlo inspirativan za istraživanje, jer ona prikazuje, ne samo tih 70 godina od početka profesionalnog rada pozorišta, već i mnogo dužu istoriju pozorišnog života u Kraljevu, koja baštini tradiciju još iz 19. veka. U Kraljevo su još tada, navela je ona, dolazila putujuća pozorišta.

 - Malo ljudi zna da je u Kraljevu osnovano putujuće pozorište „Sloga“ Antonija Pelagića, čiji su članovi, sve do 1906. godine, osim što su igrali u Kraljevu, gostovali i u mnogim drugim gradovima u koje druga pozorišta nisu htela da idu – kaže Savić.

Prema njenim rečima, putujeće pozorište „Sloga“ imalo je  vrlo bogat nacionalni repertoar. U Kraljevu su, između dva svetska rata, postojala i diletantska pozorišta „Budućnost“ i „Abrašević“. Bilo ih je i pri sokolskim i sportskim društvima. Usred Drugog svetskog rata, 1943. godine osnovano je diletantsko pozorište na inicijativu tadašnjeg okružnog načelnika Momčila Dostanića. U to vreme, ističe ona, bilo je jedno od najboljih pozorišta u ratnoj Srbiji.

- Kraljevo je oslobođeno 29. novembra 1944. Godine, a odmah u decembru „Abrašević“ počinje da daje jednočinke. Članovi pozorišta putuju po selima. Kraljevčani su veliku sreću što je Radoslav Vesnić došao iz zarobljeništva u Kraljevo 1945. godine. Tokom naredne dve godine, koliko je živeo u Kraljevu i bio na mestu direktora Gimnazije, pomagao je rad pozorišta, ali ne samo nego i mnogi drugi pozorišni stručnjaci – navodi autorka izložbe.

Tokom sedam sezona profesionalnog rada, od 1949. do 1956. godine, izvedene su 64 premijere, a vrlo je interesantno da je u vreme komunizma – pozorište u tadašnjem Rankovićevu često imalo predstave sa nacionalnim repertoarom, poput „Smrt majke Jugovića“.

DVOSED SA NAJVIŠE „ULOGA“

Izložba „Ispod podignute zavese“ sadrži fotografije koje su sačuvane prvenstveno u arhivu Kraljevačkog pozorišta, ali i u Narodnom muzeju, Istorijskom i Arhivu pozorišne umetnosti. Izloženi su: kostimi, rekvizite, šminka, perike, brkovi, delovi scenografije:

- Jedna od izloženih je scenografija čuvenog scenografa Sava Baraškova, koji je uz Petra Govedarevića doprineo profesionalizaciji pozorišta. Tu je i scenografija iz predstave „Sumnjivo lice“ iz 1973/ 74. godine, odnosno njena replika. Posetioci mogu da vide i priznanja i nagrade koje je pozorište dobijalo, na izloženi su i rukopisi nekih tekstova. Centralno mesto izložbe ima dvosed, koji je, kada je osnovano profesionalno pozorište 1949. godine „ušao“ u pozorište – kaže autorka izložbe  i podseća da je taj dvosed „glumio“ u više predstava, nego mnogi glumci jer je i dan-danas deo, ili scenografije, ili mobilijara Kraljevačkog pozorišta.

               M. M. D.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Eleonora Knizl

  Gost - Eleonora Knizl

  Napravite knjigu,neki album,bilo bi divno
  • Ime: Eleonora Knizl
  • Gost - Planirano je pisanje monografije, koja će biti izdata do kraja novembra.

   Gost - Planirano je pisanje monografije, koja će biti izdata do kraja novembra.

   BIU
   • Ime: Planirano je pisanje monografije, koja će biti izdata do kraja novembra.