Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. januar 2020.

„Dani Svetog Save", koji će u Kraljevu ove godine trajati devet dana, večeras su zvanično otvoreni premijernim multimedijalnim programom „Sveti Sava - rađanje puta", u organizaciji Kulturnog centra Ribnica

U svečanoj Sali Gradske uprave u Kraljevu večeras je prikazan film autora Živote Jevtića „Hilandar svih Srba", snimljen pre velikog požara u kojem je trećina objekta ove pravoslavne svetinje izgorela. Posetioci su mogli da vide i probrane fotografije Hilandara i Svete Gore, kojima je Jevtić, nesvakidašnjim kadrovima Hilandara, ukazao na lepotu i značaj ove srpske svetinje.

- Ovaj film rađen je sa velikom ljubavlju, a posebno je dirljivo što je umesto naziva „Hilandar kuća svih Srba", komotno mogao da nosi i naziv „Hilandar kojeg više nema", imajući u vidu da su kadrovi snimani pre 21 i 22 godine, u vreme kada je Hilandar bio „netaknut", onakav kakvog ga pamtimo,pre velikog požara - kazao je Jevtić.

Sreten Jovanović, predsednik Odbora za obeležavanje Dana Svetog Save i pomoćnik gradonačelnika Kraljeva pozdravio je prisutne goste, izrazivši zadovoljstvo što grad Kraljevo četvrtu godinu zaredom, učestvuje u organizaciji ove velike manifestacije.

- Dani Svetog Save ove godine trajaće, od 23. do 31. januara. Obeležavanju su se priključile sve škole u Kraljevu, ali i Školska uprava. Ove godine, domaćini su OŠ ,,Vuk Karadžić" iz Ribnice i Ekonomsko-trgovisnka škola. Nadam se da će se ova tradicija održati i u narednim godinama kroz, takođe, mnoštvo događaja, zahvaljujući kojima će ime Svetog Save ostati prisutno tokom cele godine - rekao  je Jovanović.

Akademik Svetislav Božić istako je da je privilegovan što se nalazi u gradu koji, zahvaljujući svojoj neverovatnoj  istoriji, i u ovoj teškoj svakodnevnici - nudi večnost.

- Kraljevo je kapija koja otvara Dolinu srpskih kraljeva i dolinu srpske istorije, koja je silovita i moćna. Neverovatno je koliko je priznatih i velikih ljudi rođeno na ovom prostoru. Kraljevo priča, misli i sanja sa vladikom Nikolajem i sa ljudima koji su ga sledili. Ne smemo da zaboravimo veliku Žiču, otmenu, usamljenu i moćnu. Dolaskom u Kraljevo sam uzbuđen i potrešen, s obzirom da je u pitanju grad, koji i pored svakdonevnice, koja je u celoj Srbiji teška i složena, a samo povremeno radosna -  nudi i večnost - kazao je Božić.

Bojana Marinković, načelnica Školske uprave zahvalila se organizatoru programa, Kulturnom centru Ribnica, istakavši da je, kao i mnogi Kraljevčani ponosna, što se, takoreći, nalazi u „dvorištu" Savine zadužbine - manastira Žiče.

- Današnji multmedijalni program doprineo je da se prisetimo svih onih dela koje je Sveti Sava uradio za svoj, srpski narod - ocenila je Marinković.

U muzičkom delu programa učestvovao je Gradski hor "Crvčanin".

                 Jovana Ristič

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments