Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. januar 2020.

U priči o Svetom Savi sabrala su se vremena, povezali su se vekovi i progovorila sva naša pokolenja jezikom lepšim od jezika, samo su neke od poruke sa večerašnje Svetosavske akademije u Kraljevačkom pozorištu

Priča o Svetom Savi najduža je istorijska priča koju govori srpski narod. Ona ne zastareva, niti se umara, pa se i ovog Savindana okrećemo priči „o onome koji putuje bez puta, a put se za njim rađa“, jedna je od poruka sa večerašnje Svetosavske akademije pod nazvom „Putevima Svetog Save“ u Kraljevačkom pozorištu. Događaj je izvođenjem svetosavske himne otvorio hor OŠ „Vuk Karadžić“, čiji su đaci, zajedno sa učenicima Ekonomsko-trgovinske škole iz Kraljeva priredili čitavu večerašnju priredbu.

Pogledajte kadrove sa večerašnjeg događaja: 

Rukovodilac Školske uprave Bojana Marinković poručila je da pominjanje imena i dela najvećeg srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa pokauje način poštovanje tradicije, identiteta i suštine:

- Sveti Sava je napisao svojim životom knjigu neprolaznih vrednosti, slovima koja zrače u svim vremenima i na svakom mestu. Mi imamo privilegiju što živimo u „dvorištu“ Savine zadužbine – manastira Žiče, ali možemo reći da je cela Srbija jedna velika zadužbina Svetog Save, zaštitnika škole i zvezde vodilje kroz vekove – rekla je Marinković, posebno se zahvalivši, kako je rekla, onima koji pomažu da uslovi za školovanje đaka budu što bolji.

Svetosavsku besedu govorila je Natalija Vojinović, do prošle godine učenica Ekonomsko-trgovinske škole, a sada studentkinja prve godine komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. „Ne želim da nakon ove proslave iz ove prostorije izađemo zaboravljajući sve što smo o Svetom Savi čuli“, rekal je ona, pojasnivši koliko je važno „da se podsećamo vrednosti  za koje se Sveti Sava zalagao“:

- Živeo je skromno; iako je mogao da ima veoma bitnu političku ulogu, odabrao je da krene duhovnim putem... Zato, hajde da danas i mi pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, da živimo skromno, uzimajući samo onoliko koliko nam je istinski potrebno, čak i onda kada možemo uzeti više. Hajde da radimo požrtvovano i vredno, sa puno ljubavi, sve ono u čemu smo dobri, ali da ni na trenutak ne pomislimo da smo učinili sve što smo mogli, da ne možemo biti bolji nego što smo danas i da nikada ne pomislimo da smo od nekog drugog važniji, preči ili pametniji – poručila je Natalija.

Svoj govor „Svetosavski put u bespuću“, kraljevački pesnik Dejan Aleksić počeo je citatom iz „Žitija Svetog Simeona“: „Na svim svojim putevima, znajte da pravi budu putevi vaši i noge vaše – neće se spoticati“.

- Svaki novi put, otvarajući obzorja koja nam pre njega nisu bila oku dostupna, budi i jedan stari paradoks. Tek sa dobitkom puta nametne se i bespuće kroz koje on vodi. Put je i dar, i obaveza.... Traganje je put, sam po sebi, katkada onaj koji već postoji, a češće ona kojeg tek treba stvoriti. Jer, ne žudi čovek strasno za putevima da bi savladao bespuće, već da bi svom prostoru nadenuo nadahnjujući smisaoporučio je, između ostalog, Aleksić.

U umetničkom delu programa priredbe kojoj su prisustvovali đaci, nastavnici, profesori, direktori osnovnih i srednjih škola, predstavnici gradske vlasti i sveštenstva, gosti iz bratskog Maribora, učestvovali su učenici OŠ „Stevan Mokranjac“.

Na akademiji posvećenoj školskoj slavi, koju je vodio kraljevački glumac Zoran Cerovina, dodeljene su Svetosavske povelje. Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola u Kraljevu doneo je odluku da za izuzetan doprinos razvoju obrazovanja i veliku pomoć u realizaciji projekata infrastruktirnog opremanja osnovni i srednih škola u Kraljhevu i okolini, povelje dodeli: gradonačelniku Kraljeva dr Predragu Terziću, posebnom savetniku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nadležnog za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih dr Aleksandru Pajiću i ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću, koji nije prisustvovao večerašnjoj akademiji, već je u njegovo ime priznanje preuzeo njegov savetnik.

Dr Aleksandar Pajić istakao je da je veliko zadovoljstvo ulagati u znanje i realizovati projekte koji su vezani za unapređenje uslova za školovanje đaka.

- Retke su sredine, kao što je grad Kraljevo, koje su tako aktivne sa dobro urađenim projektima. Stvoriti prave uslove za rad nije lako, mnogo je uloženo u čitavoj Srbiji da naše škole budu sve lepše i svrsishodnije. Nadam se da to vide učenici i roditelji i da smo uspeli u našem zajedničkom cilju, a to je kvalitet obrazovanja – naveo je Pajić, čestitajući svim učenicima i prosvetnim radnicima školsku slavu.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić podsetio je da razni svetosavski događaji u Kraljevu traju devet dana i da sve osnovne i srednje škole obeležavaju uspomenu na Svetog Savu sabiranjem onoga što je postognuto između dva svetosavska praznika:

- Mislim da imamo čime da se pohvalimo. Rekonstruisane su fasade Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole, a taj projekat Ministarstvo prosvete pomoglo je sa 7,5 miliona dinara. Završili smo i rekonstrukciju Elektro-saobraćajno tehničke škole uz pomoć Ministarstva za energetiku. Završili smo i još nekoliko projekata u osnovnim školama u centru grada, ali i u školama na selu sredstvima od oportuniteta – istakao je Terzić i najavio početak gradnje nove zgrade za OŠ „Sveti Sava“, koja će koštati 395 miliona dinara.

Posle Svetosavske akademije upriličen je i tradicionalni Svetosavski bal u hotelu „Turist“.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments