Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. februar 2020.

U okviru serijala „Knjiga u Centru“, u Francuskoj kući u Kraljevu održan je program sa dr Milanom Matijevićem, a osim o knjigama koje je on napisao, teme su bile i priče o kraljevačkim fabrikama, istoriji, sportu...

- Čovek ne može život da razdvoji od knjige. S knjigom počinjemo i bavimo se njome celog života. Knjige zapisuju ono kakvi smo bili ljudi. Ja sam po završetku fakulteta radio na ekonomskim analaizima, pa sam nastavio stručnu literaturu. Sve referate sam morao u pisanom obliku da saopštavam. Kasnije sam došao na neke odgovorne funkcije i često sam morao da nastupam na skupovima pa sam pisao tekstove i za to. Tako je nastala moja prva knjiga „Mala privreda i mogućnost njenog razvoja na području opštine Kraljeva“ - rekao je dr Matijević.

Bilo je reči i o rukovođenju u Robnoj kući „Beograd“ i fabrici „Jasen“, kao i o drugim fabrikama koje je „pojela“ tranzicija:

- Dugogodišnje sankcije ostavile su teško breme nasleđa i nije moglo blagovremno da se vrši reinvestiranje i modernizacija. To je dovelo do teških posledica. Kad se krenulo u tranziciju i promenu sistema, te fabrike su na brzinu uterane u stečaj. Tranzicija je pogrešno izvedena, jer smo mi tada imali i državni i društveni kapital. Tada se išlo na to da se sve privatizuje, a zapravo nije privatizovano nego je taj kapital prebačen u ličnu svojinu. Nije razvijen ni korporativni, ni akcionarski sistem upravljanja firmama. Privatni kapital trebalo je da bude udružen i da se formiraju menadžerske ekipe. Tranzicija je uzela pogrešan tok, pre svega je krenula putem političke tranzicije i promene političkog sistema, bez oslonca na realne uslove i na ekonomske uslove. Tu su propale i mnoge političke garniture koje su se založile da dođu na vlast i nudile neke nove programe. Nažalost, ti programi nisu uspeli zbog toga što je ekonomsko istraživanje privrede bilo zapostavljeno.

U drugom delu programa razgovor se poveo o stradanju Kraljevčana u Drugom svetskom ratu. Moderator Miloš Milišić je istakao da su Matijevićeve knjige čitljive, informativne, domišljate i da je „naterao“ istoričare da se okupe i razmatraju šta se u Kraljevu dogodilo '41. godine. Među tim knjigama je „Kraljevo ih nije zaboravilo“ u kojoj Matijević analizira starosne i strukovne strukture, kao i poreklo radne snage među stradalima. Nakon toga je nastao jedan talas ozbiljnijeg proučavanja ovog fenomena streljanja koje je sprovedeno u Kraljevu.

Velike zasluge Matijeviću se pripisuju i za saznanja o tome kako je Kraljevo nekad izgledalo.

- Napisao sam knjigu „Kraljevačke kafane“. Tada sam radio u Privrednoj komori i okupio sam stare Kraljevčane, bivše kafedžije, i oni su mi pokazivali gde se šta nalazilo. Čak sam bio i na sudu, jer sam tvrdio da je Zadužbina imala štalu u kojoj su smeštani konji zanatlija koji su tu dolazili... Kafane su bile posebna institucija. Kraljevo je takođe bilo i veliko međunarodno tržište, grad na glasu. Postojalo je dosta jako zanatstvo pa sam tako jednu knjigu posvetio i kraljevačkim esnafima.

Pred kraj programa vodio se razgovor o sportu. Dr Matijević je bio predsednik Atletskog saveza Srbije i poslednji predsednik Atletskog saveza Jugoslavije. I danas se bavi sportom. U maju će učestvovati na Balkanskom prvenstvu u atletici. Svrstan je u deset najuspešnijih trenera bivše Jugoslavije.

Reči hvale o dr Matijeviću imali su i pomoćnik gradonačelnika za kulturu Sreten Jovanović, glumac Milomir Nedeljković, nekadašnja Matijevićeva koleginica iz Privredne komore Zorica Petrović i nastavnik fizike Stanimirović, njegov školski drug.

Izvor: KC „Ribnica“ Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments