Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

2. mart 2020.

Kraljevačkom Narodnom muzeju dr Olivera Radojković Čolović 1985. je donirala Zbirke srpskih ikona iz XIX veka, a 2007. i celu svoju kuću, kompletnu umetničku kolekciju i zbirke pokućanstva u kojoj je 2016. godine formirana stalna postavka

Promocija monografije „Legat Olivere Čolović Radojković“ autora Suzane Novčić, Violete Cvetanoske i Mirjane Savić održaće se sutra (utorak, 3. mart) u 18 sati u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo.

Publikaciju će predstaviti dr Nikola Krstović, docent na Seminaru za muzelogiju i heritologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Biljana Crvenković, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. U muzičkom delu programa nastupiće solista Vera Stolić, učenica Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Saradnja Narodnog muzeja Kraljevo sa doktorkom Oliverom Radojković Čolović započela je 1985. njenom prvom donacijom Zbirke srpskih ikona iz XIX veka, a krunisana donacijom kuće, kompletne umetničke kolekcije i zbirke pokućanstva 2007. godine. Legat obuhvata: porodičnu kuću Čolović (Karađorđeva ulica, broj 98), u kojoj je 2016. godine formirana stalna izložbena postavka, i 530 predmeta. U Umetničku zbirku ušlo je ukupno 138 umetničkih dela, od koji su 114 slike, grafike i crteži,a 24 ikone na staklu i platnu.  Etnološka zbirka je obogaćena sa 324 predmeta pokućstva i 35 delova nameštaja, dok su  u Istorijsku zbirku stigla 33 predmeta, koje čine porodične fotografije, dokumenta, lični predmeti, odlikovanja i nagrade.

Darodavca poput dr Olivere Radojković Čolović, Narodni muzej nije imao od osnivanja, 1950. godine, a kako Muzej predstavlja važan deo širokog konteksta gradske baštine, to ni grad Kraljevo odavno nije imalo zahvalnijeg i zaslužnijeg darodavca iz redova svojih građana.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments