Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. mart 2020.

U Narodnom muzeju u Kraljevu priređen je omaž jednoj od najizvođenijih predstava Kraljevačkog pozorišta „Kamen za pod glavu", koja u svim vremenima nosi poruku koliko je važno sačuvati porodicu

U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu sinoć je predstavljen specijalni program, posvećen jednoj od najizvođenijih predstava Kraljevačkog pozorišta „Kamen za pod glavu", autorke naše sugrađanke Milice Novković, čime je i završena izložba „Ispod podignute zavese - 70 godina umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta".

U programu su učestvovali Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta, Dragan Jakovljević, reditelj predstave, kao i glumci  Milomir Nedeljković, Biljana Kostantinović i Mile Cvijović.

Kamen za pod glavu" jedna je od najizvođenijih predstava Kraljevačkog pozorišta, koja je obeležila čitavu jednu epohu u njegovoj istoriji, budući da je doživela više od 100 izvođenja na raznim scenama. Centralna tema drame je raspad sprske porodične seoske zadruge sedamdesetih godina prošlog veka, kroz koju se provlači i nestanak srpskog sela, gubitak patrijarhalnog sistema i tradicionalnog života. Danas, posle svih turbulencija, predstavla vapaj da sačuvamo ono najvažnije - porodicu.

Predstava se tragično završava smrću oca, rodonačelnika porodice što, iz današnjeg ugla gledanja, predstavlja metaforu raspada stare Jugoslavije, iako u vreme kada je nastajala, kako tvrdi glumica Biljana Kostantinović, to nije bio cilj.

- U predstavi „Kamen za pod glavu" prepoznajemo elemente koji se mogu uporediti sa dešavanjima u vreme nesrećnih devedesetih godina, kada se raspala velika Jugoslavija, a svaka republika „otišla" na svoju stranu. Zahvaljujući takvim  potezima sebičnih ljudi, danas živimo težak život. Veliki je broj onih koji su razumeli tu metaforu, a oni koji nisu reagovali su na emociju, jer ovo nije klasična drama, ona publiku vodi kroz „toplo-hladne“ emocije, a na kraju predstave  svi zaplaču - navodi Kostantinović.

Iako, prema njenim rečima, najmlađa publika ne može da  razume metaforu o raspadu Jugoslavije, prepoznaje  druge probleme sa kojima se susreću junaci predstave, a koji su sve prisutniji i u savremenim porodicama.

- Odlazak dece sa kućnog praga u „bolje sutra“, svađa među braćom, kao i to šta smo sve spremni jedni drugima da uradimo, a koliko je mnogo potrebno da se sve to izbriše i ponovo postane dobro, nešto je što razumeju sve generacije, budući da predstava u potpunosti oslikava našu tužnu svakodnevnicu - objašnjava Kostantinović.

Reditelj predstave „Kamen za pod glavu“ Dragan Jakovljević izrazio je zadovoljstvo što je 26 godina posle premijere ponovo u društvu ekipe koja je godinama „nosila“ ovu predstavu.

- Stvorili smo priču koja je imala više od stotinu izvođenja na raznim scenama u zemlji i u inostranstvu. Cilj večerašnjeg okupljanja je da oživimo uspomene, anegdote i da se ponovo podsetimo tih lepih umetničkih momenata, ali i da dokažemo da je u pitanju delo, koje je čak i danas veoma aktuelno i s razlogom svrstano u nekoliko najboljih tekstova u posleratnoj dramaturgiji - kazao je Jakovljević.

                     Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments