Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. mart 2020.

U Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo biće priređena izložba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, koja govori o grupi najkrupnijih kopnenih sisara, čiji su fosilni ostaci deo procesa koji je trajao milionima godina

Izložba „Surlaši – divovi iz naše geološke prošlosti“, čiji su autori Sanja Alaburić, viši kustos, dr Zoran Marković, muzejski savetnik i Miloš Milivojević, viši preparator, biće otvorena u sredu, 11. marta u 13 sati, u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo.

Kada se kaže surlaš, najpre se pomisli na današnjeg afričkog ili azijskog slona, ili možda mamuta. Međutim, oni su samo potomci jedne grupe sisara čiji su fosilni ostaci deo procesa koji je trajao milionima godina. Od relativno malih životinja evolucijom su postali najkrupniji kopneni sisari. Sve do pronalaska kompletnih skeleta, predstava o ovim životinjama bila je nejasna, a ponekad i groteskna. Njihove lobanje i krupne kosti ljudi su doživljavali kao delove kiklopa ili drugih mitskih bića. Zahvaljujući brojnim fosilnim ostacima u prirodnjačkim zbirkama širom sveta, danas znamo dovoljno da možemo uspešno da rekonstruišemo njihov izgled.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments