Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

1. april 2020.

Kako bi lakše prebrodili dane sa „smanjenim socijalnim kontaktima“, nekoliko talentovanih muzičara iz Kraljeva osnovalo je virtuelni bend, a njihove numere, za svega nekoliko dana, osvojilila su simpatije  mnogih na društvenim mrežama

Ideja za osnivanje benda simboličnog naziva „Quarantine“ („Karantin") prema rečima jednog od inicijatora ove (privremene) muzičke grupe, violiniste Borisa Kasapinova, nastala je spontano. Muzičari koji već godinama sarađuju, u svojoj staroj Whats App grupi, počeli su da „šeruju" izazove sa snimcima pesama, koje bi trebalo da „skinu". Tada nisu mogli ni da pretpostave da će se iz te razonode razviti jedna nesvakidašnja muzička zamisao i da će publika sa nestrpljenjem iščekivati svaku novu obradu u kućnoj verziji kraljevačkih „Karantinaca"..

- Kao rezultat jednog lepog druženja, pre par godina osnovali smo grupu na Whats App-u, pod nazivom „Orgulje pivara". Sastav te grupe je celokupan „MaćaDo bend“ iz Kraljeva sa još par momaka, naših prijatelja i saradnika. Rešili smo da spojimo u jednu celinu nekoliko klipova, koje smo na grupi “kačili". Ubrzo je krenula priča o tome da bismo mogli da napravimo i video za neke od pesama, a prvi predlog bila je pesma  Šabana Šaulića „Ti si za mene rođena". Rade Kuburović je napisao odličan aranžman i tako je sve počelo. Reč „Karantin" sam ubacio zbog trenutne sitiacije, ali to nije naziv našeg benda - za portal Krug, priču o ovom neobičnom muzičkom sastavu, započinje Boris, violinista i vokal „Karantin benda“.

Nakon završenog aranžmana svako je dobio svoje note i krenuli su sa snimanjem. Radili su to telefonima, bez mikrofona, svako od svoje kuće. Kada su prikupljeni svi snimci putem Whats Appa-a, počela je izrada finalnog snimka, koji se danima ,,vrti" na društvenim mrežama. Budući da su svi, kako kaže, školovani i iskusni muzičari, ceo postupak je išao izuzetno brzo, pa je izrada snimaka od kuće trajala po svega desetak minuta, dok je najveći deo posla predstavljalo „spajanje“ dobijenih snimaka u celinu, budući da je svaki segment rađen zasebno.

Svi sviraju akustručne instrumente i članovi su akustučnih sastava, pa je želja „Karantinaca" bila da se numere obrade na drugačiji, njima svojstven način što je, verovatno, jedan od razloga, zbog kojeg su ovi mladići, za kratko vreme „kupili", kako internet  publiku, tako i pojedine originalne autore pesama.

- Druga pesma je bila nešto zahtevnija i modernija. U pitanju je hit Saše Matića „Ne zovi me, ne piši i ne dolazi" kao šala na novonastalu situaciju. Ta obrada je, takođe, naišla na veliki broj pozitivnih komentara na društvenim mrežama, što je bio podstrek da istim intenzitetom nastavimo sa radom. Ubrzo smo završili i treću pesmu, koja je izazvala najveće reakcije. U pitanju je pesma Amadeus benda „Lažu te", koju smo želeli da obradimo na naš, prepoznatljiv način, sa izrazitim „ličnim pečatom". Za ovu pesmu sam kontaktirao Slobodana Ljamića, vokalnog solistu „Paradiso benda", koji je sa oduševljenjem prihvatio predlog. Kolegama iz benda sam pripremio iznenađenje, pa umesto da ja sviram violinu, na snimku je taj posao odradio naš prijatelj Nemanja Mijatović, dugogodišnji clan KUD „Abrašević" i moj učitelj, inače, violinista u orkestru Aleksandra Sofronijevića. Kada sam „upakovao“ sve snimke koje su mi poslali, ekipa se oduševila finalnom verzijom i od tog trenutka je krenulo „šerovanje". Na naše veliko zadovoljstvo, čak je i „Amadeus bend“, podelio našu izvedbu pesme na svojoj  Instagram oficijalnoj stranici -  ističe naš sagovornik.

Poslušajte kako ova obrada zvuči: 

Boris nam je otkrio i da „Karantin bend“ trenutno sprema i četvrtu pesmu i da je srećan što je neizmerna, dugogodišnja ljubav prema muzici članova novooformljenog benda naišla na pregršt pozitivnih komentara onih kojima su uspeli, barem na trenutak, da ulepšaju ove tmurne dane.

- Većina nas ima druge poslove, kojima se profesionalno bavimo. Ja sam komercijalista, Živojin je profesor gitare, Borisav je profesor etnomuzikologije i završava doktorske studije na etnomuzikologiji, a uporedo završava dirigovanje. Zvezdan je profesor u Muzičkoj školi, Dimitrije studira trombon, Rade rukovodi Trubačkim vatrogasnim orkestrom „27. septembar", a Dejan  je korepetitor u KUD-u „Abrašević". Međutim, ono što je zajedničko za sve nas jeste velika strast ka akustičnim instumentima, druženje i timski rad, a ove naše izvedbe su rezultat toga. Šef benda Dejan Vuković, koji zbog obaveza, nažalost, nije mogao da učestvuje na dosadašnjim snimcima, pre par godina, je, dok smo svirali „za našu dušu“ izjavio: „Kako li je ljudima koji ništa ne znaju da sviraju?", što govori kolika je neizmerna ljubav prema muzici u pitanju -  naveo je Boris.

Karantin bend“ čini kompletan sastav akustičnog „MaćaDo benda“: Rade Kuburović (kontrabas i vokal), Borisav Miljković (harmonika, vokal i svi dugački instrumenti), Živojin Ilić (gitara i vokal) i Boris Kasapinov (violina i vokal). Ostali članovi su Zvezdan Petrović (harmonika), Veljko Milković (harmonika) i Dimitrije Jovičić (trombon).

Kad osetite muzičku energiju „Karantin benda“ postane vam sasvim jasno zašto kažu da nas muzika čini živima, leči sve naše rane i da bi život bez nje bio prazan, bilo da je samo slušamo, ili stvaramo.

               Jovana Ristić

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments