Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. maj 2020.

Folkloraši - 195 muzičara i pevača, deo su magičnog videa na pesmu u čijem je snimanju učestvovao 41 ansambl iz 18 država, a zanimljivo je da je ova, nekoliko decenija stara pesma Nikole Grbića – nekada bila zabranjena za izvođenje

„Znaš li odakle si sine, pogledaj planine sive, Zejtinlikom cveće procvalo, Šumadijom sunce zasjalo...“ Kada se ovi stihovi zaore iz grla i melodija izađe iz instrumenata ukupno ukupno 195 folkloraca, muzičara i pevača – zavlada magija. To je početak pesme „Ovo je Srbija“ koju su ovih dana snimili predstavnici 41 ansambla iz 18 država u kojima postoje i rade srpska kulturno-umetnička društva, čuvajući našu tradiciju i kulturu.

U snimanju videa učestvovala su društva iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Grčke, Italije, Rumunije, Mađarske, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Švedske, Engleske, Francuske, Amerike, Kanade, Kine i Australije.

Svirali su orkestri: KUD „Batajnica” iz Batajnice i SKUD „Oplenac” iz Toronta, a pevačke grupe su iz: Ansambla „KOLO” iz Beograda,  FA ,,Karanovac” iz Kraljeva, KUD „Dobroslav Radovanović – Kikac” iz Bazela, CTKU „Kosta Abrašević” iz Bačke Palanke, CNTK Abrašević iz Kragujevca, KUD „Jeleče” iz Novog Beograda,  KUD GIK ,,Banat – Pionir” iz Zrenjanina,  FA „Sveti Đorđe” iz Beograda,  KUD ,,Svetozar Marković” iz Novog Sada,  SKC „Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole, KUD „Bor” iz Bora,  KUD „Abrašević” iz Pančeva, KUD „Đoka Pavlović” iz Beograda, GKUD ,,Ravangrad”  iz Sombora, KUD „Bratstvo” iz Subotice, Ansambl „Dukati i Biseri” iz Čikaga, SFDE „Šumadija” iz Milvokija, SC „Bonirig” i „Balkan Etno Orkestar” iz Sidneja, FG „Oplenac” iz Adelejda, SKC ,,Stevan Mokranjac” i KSD ,,Bambi iz Beča, FG „Ravna Gora” iz Birmingema, SKUD ,,Abrašević” iz Pariza, KUD „Biseri” – Dransi, SKUD ,,Pontes Mostovi” iz Trsta, SFE „Kolo” iz Hamiltona, SSF „Sloga” – Stoni Krik, SKUD ,,Taban” iz Budimpešte, SKSK ,,Sloga” iz Štutgarta, Srpski centar – Štutgart, KUD „Kolovit” iz Gradiške, ANIP „Veselin Masleša” iz Banjaluke, AKUD „Mladost” iz Temišvara, KPSHD „Vuk Stefanovič Karadžić” iz Radovljice, SKUD „Vidovdan” iz Ljubljane, ANI „Abrašević” iz Ciriha, SDIOU „Nikola Tesla” iz Stokholma, KUD „Batajnica” iz Batajnice, SKUD „Oplenac” iz Toronta,  Ansambl „VENAC” iz Gračanice.

Poslušajte kako moćno to zvuči: 

Zanimljivo je da je ovu pesmu napisao muzičar Nikola Grbić Grba, koji je 1994. godine kada ju je napisao, imao brojne probleme. Imao je 22 godine kada je napisao pesmu „Ovo je Srbija", jer su ljudi, kako je naveo u jednom intervjuu „počeli da ga izbegavaju zbog te pesme“.

- Onda smo svirali tajno. Sakupila bi se ekipa i onda jedan stoji ispred vrata i gleda da ne naiđe neko. Jednom je snimljena ta pesma, pa je zabranjena na svim programima RTS. Jedino je Radio Studio B Drugi program emitovao tu pesmu. Kada su pokretali televiziju napravilu su emisiju o meni, a kad je trebalo da se emituje - došli su inspektori i zabranili emitovanje. Danas je, čujem, na svim državnim manifestacijama, gde vrlo često potpišu aranžera i dirigenta, a mene ne. Kad je pevana na Sretenje, promenjen je deo teksta, izbačena je reč Zejtinlik. I kad hoće da uzmu neku pesmu treba da me pitaju, jer kad nešto izmeniš, pesma gubi smisao – kazao je 2017. za Vesti online Nikola Grbić Grba, čija se pesna završava stihovima: proći ćeš puteve duge, videćeš krajeve druge, ponesi odavde jedan cvet, nek svi vide, nek zna ceo svet", što je i zajednička poruka svih folkloraša.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments