Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. jul 2020.

„Heroj života“, poruka je sa murala nastalog na inicijativu „Grupa Grupe“, čiju je ideju autor mnogiih kraljevačkih grafita i murala Mikan Kojić oslikao tako da gleda na prostor u kojem ova pozorišne produkcije održava festival A.N.F.I.teatar

Slikar Mikan Kojić, Kraljevčanin, autor je murala sa likom prerano preminulog glumca Nebojše Glogovca. Kao umetnik, Mikan je okrenut upravo „uličnoj umetnosti“ i grafitima.

- Bilo je nekako prirodno da se spojimo u samom izvođenju ideje, a inicijativa je potekla od klinaca iz „Grupa grupe“ koji su u razgovorima sa svima nama koji pravimo „A.N.F.I.teatar“ tragali za ličnošću čije bi delo sledili. Možda bi reći da su tragali za „idolom“ bilo pregrubo, više je to bila potraga za nekim čije vrednosti bi rado zastupali – kaže Vladan Slavković, osnivač i direktor nezavisne pozorišne produkcije „Grupa Grupa“, ali i festivala „A.N.F.I.teatar“, koji je početkom ovog meseca trebalo da bude održan sedmi put, ali je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije – odložen.

On dodaje da su se u tim razgovorima „poklapali“ u priči o kvalitetnim glumcima, i da se  ime Nebojša Glogovac iskristalisalo kao odlično rešenje.

- Imamo mi i našeg sjajnog Nebojšu Dugalića, ali on je živ i tek će da stvara. Karijera Nebojše Glogovca prerano je prekinuta zbog nesrećne smrti. On je mogao da da još mnogo o mogao je da stvori stvari koje bi bile ideal same umetnosti. Njegovim odlaskom grubo je prekinuta jedna divna umetnička karijera. Jedna umetnost je prekinuta! – pojašnjava Slavković.

Epidemiološke mere ne predviđaju kolektivna okupljanja, pa je odlučeno da se ideja o izradi murala ne radi „čoporativno“, već je odlučeno da se Mikanu poveri da taj posao odradi na svoj umetnički i stilski način.

- Drago nam je što je mural upravo Mikanovo delo. Želeli smo da mural bude na mestu na kojem mi igramo predstave. Mural se nalazi na zidu nekadašnje Bašte Ibar, koji gleda na prostor u Čika Ljubinoj ulici (objekat u kojem je početkom ovog veka funkcionisao Radio Kraljevo. Taj prostor je i dalje zapušten, iako je u njega uloženo puno. Ubuduće će njime gazdovati kraljevački Istorijski arhiv, ali mi ćemo – uz dobru saradnju i razumevanje direktorke ustanove, moći da održimo A.N.F.I.teatar na tom mestu, čim se steknu zdravstveni uslovi -  ističe u razgovoru za portal „Krug“ naš sagovornik, izražavajući nadu da će čitav taj zid moći da bude oplemenjen muralima i drugih ljudskih veličina za koje budu procenili da zaslužuju to mesto.

Mikan Kojić autor je još nekoliko murala širom Kraljeva: na Gradskom keju, u Ribnici. Posvojim radovima je prepoznatljiv, a zbog grupe mladića koji su širom Kraljeva iscrtavali grafite, pokrenuta je i inicijativa „Street art festival“. Ovaj festival je, prema mišljenju Slavkovića, izgubio svoju osnovnu funkciju, pa će se, kako navodi, sledeće godine „Grupa Grupa“ i A.N.F.I.teatar potruditi da „vrate street art artistima sa ulice i da tako probaju da pojačaju i sopstvenu ponudu“.

„A.N.F.I.teatar je odložen, ali od njega ne odustajemo“

Kada se u razgovoru sa prijateljima i kolegama, koji je trebalo da nastupaju na A.N.F.I.teatru, iskristalisao utisak da oni ne bi bili opušteni i srećni, već zabrinuti, ali i zbog činjenice da su u samoj „Grupa Grupi“ krajem prošlog meseca procenili da se situacija sa Covidom 19 sve više komplikuje, odlučili su da festival, koji počiva na dobrom raspoloženju, opuštenosti i uživanju u predstavama - odlože.

Festival nije i neće biti festival, ako je bilo ko od nas neopušten ili brine za zdravlje, poručili su organizatori festivala.

- Kao A.N.F.I.teatar mi smo prepoznatljivi po tome što nam dolaze ljudi sa strane iz različitih gradova i država i. Bukvalno, „donose“ stotinak noćenja u Kraljevo svakog leta, donose neku novu energiju, novi duh koji baš mi pokušavamo da izgradimo u gradu. Nažalost, ova epidemiološka situacija je to pokvarila, pa sada razmišljamo da festival održimo u nekom drugom terminu, kada bude bilo moguće ili „na rate“, odnosno -  da probamo da ga izvedemo kao niz od nekoliko predstava sa određenim vremenskim razmakom između njih. To je jedna od opcija da bismo sačuvali bezbednost i publike, i svih ostalih koji su deo predviđenih programa i predstava, jer je to ipak najvažnije – ocenjuje Slavković.

Program će, kako navodi, ostati isti, odnosno - možda će biti čak i bogatiji, jer sada ima vremena i za reorganizaciju.

Program jeste pomeren, ali je dobra stvar što je izvodljiv u svakom trenutku.

- Plan nam je da, kad to bude moguće, neke progame izvedemo na otvorenom. Izložbe ćemo izvesti na prostorima koji su za to predviđeni, a neke predstave će biti izvedene u prostoru gde će ubuduće biti Istorijski arhiv. Sve se ovog leta urotilo protiv nas. Želeli smo da i na obali Ibra izvedemo neke programe, ali su poplave bile ogromne.  Zbog bezbednosti publike neke programe ćemo izvesti, najverovatnije u staroj Hali sportova, zato što tu možemo sasvim dovoljno da razmaknemo stolice da svi budu bezbedni i da možemo sve tehnički da izvedemo. – kaže Slavković.

Zbog očekivanja da će ovaj virus potrajati još godinu - godinu i po dana i da će pod vanrednim režimom sva pozorišta, bioskopi, univerziteti, itd. funkcionisati online, i „Grupa Grupa“ će probati da svoj festival, koji traje već sedam godina, adaptira i očuva. - Ove godine je dobro što smo prepoznatljivi, ne samo u našoj branši, već i ljudima koji pokušavaju da poprave situaciju u našem regionu. Drago mi je što imamo prijatelje iz gotovo cele Evrope koji pitaju šta je sa festivalom i žele da nam pomognu. Čak se i Delegacija Evropske unije sa nekom sa nekom simbolično pomoći da festival opstane. Prepoznali su da zastupamo vrednosti civilizacijske i ljudske i kao takvi smo ušli na mapu pozorišnih festivala ,Evrope što je i za nas, i za Kraljevo jako važno, zato što se trudimo da postanemo lepši deo stvarnosti u ovom gradu i da ponudimo nešto bolje – zaključuje Slavković, ocenjujući da „nema ništa bolje od naše klinaca koji rade, iskazuju se kroz umetnost, odlaze na fakultete, tamo se školuju, a onda se, vrate da u Kraljevu , na svom polju, doprinesu svojim radom i znanjem.

              M. M. D.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

6 Comments

 • Gost - Dzontra

  Gost - Dzontra

  Mural zasluzuju of kraljevcana samo Robi i Arkan.
  • Ime: Dzontra
 • Gost - Mićo

  Gost - Mićo

  Pa divna je  inicijativa, al izvedba....
  • Ime: Mićo
 • Gost - Boban

  Gost - Boban

  Tanko.. Mršava dvojka.... 
  • Ime: Boban
  • Gost - Ana M.

   Gost - Ana M.

   Nesto lepo da se uradi u nasem gradu i dobra ideja.Ne moramo uvek da budemo kriticari.
   • Ime: Ana M.
   • Gost - Milan

    Gost - Milan

    Lepo,ovde treba osnovati gradsko telo za estetiku i odmah  preduzeti nrešto. Ideja jeste dobra ali nam se ponavlja istorija . 
    • Ime: Milan
   • Gost - Milan

    Gost - Milan

    Lepo,ovde treba osnovati gradsko telo za estetiku i odmah  preduzeti nrešto. Ideja jeste dobra ali nam se ponavlja istorija . 
    • Ime: Milan