Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. jul 2020.

U parku kod Duhovnog centra u Kraljevu u toku je je konzervacija i restauracija osam spomenika krajputaša; to je druga faza radova za koju je 2,5 miliona dinara izdvojilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Projekat vode stručnjaci kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a izvođač je preduzeće "Ras" iz Ivanjice. Prva faza, koja je obuhvatila obnovu i zaštitu šest krajputaša, urađena je prošle godine sredstvima grada Kraljeva u iznosu od 1,2 miliona dinara. 

            Direktorka Zavoda mr Katarina Grujović Brković na današnoj konferenciji za novinare rekala je da će na kraju druge faze ovaj deo parka postati prava Aleja krajputaša. Ona je podsetila kako su nastali ovi specifični oblici narodnog graditeljstva:

            - Krajputaši se prvi put javljaju krajem 19. veka, ali su najbrojniji iz perioda posle Prvog svetskog rata. Postavljale su ih porodice ratnika koji su poginuli daleko od svoje kuće. Građeni su pored puta i bili su mesto na kome su porodice mogle da se okupe, zapale sveće i odaju počast. U našem kraju ih ima mnogo, pokušaćemo da obezbedimo sredstva za obnovu i krajputaša u Samailima  - rekla je direktorka Zavoda.

Dešifrovana imena sa svih spomenika!

            Stručni deo projekta vodi Mirjana Slavković, arhitekta konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Ona ističe da je rad na krajputašima vrlo zahtevan i kompleksan, jer su spomenici u vrlo lošem stanju pošto su građeni od trošnog materijala.

            - Radimo pedantno i postepeno: od čišćenja, vraćanje čvrstine strukturi kamena, onda ankerisanje, nabacivanje novih slojeva materijala i delova na kojima će delimično biti ispisani tekstovi koje smo u mogućnosti da dešifrujemo i vratimo. Naš najveći uspeh je što će najzad svaki spomenik dobiti svoje ime. Na svakom krajputašu uspeli da dešifrujemo ime čoveka kome je posvećen! Ponosni smo na to - kaže Mirjana Slavković.

            O izazovima sa kojima se izvođači radova susreću u ovom poslu govorio je Zoran Vučićević, vlasnik preduzeća "Ras" iz Ivanjice koje je specijalizovano za konzervaciju i restauraciju:

            - Većina spomenika je od kamena peščara i posle 100 godina dosta su oštećeni. Tome je doprinelo to što nisu imali "kape", jer kamena "kapa" 50% štiti spomenik. Naš glavni zadatak je da učvrstimo materijal, a onda je lako da umetnici na tome rade reljefe ili slike. Naše iskustvo govori da će ovim radovima životni vek spomenika biti produžen za 50 godina, ali samo ako se redovno budu održavali i štitili - upozorava Vučićević.

            Za one koji očekuju da će krajputaši na jesen zablistati živopisnim bojama i iscrtanim likovima, možda malo razočaranje. Mirjana Slavković objašnjava:

            - Moramo poštovati konzervatorske principe. Restauracija ide samo do nivoa  dokle su nam poznati arhivski podaci, preko toga ne. Vratićemo ono što nam je poznato, ono što nije, ostaće prazne površine. Pokušaćemo da pronađemo reprezentativni spomenik kome ćemo vratiti autentične boje i pokazati koliko su krajputaši bili živopisni - kaže Mirjana Slavković

            Ona je podsetila da je ova grupa krajputaša u Gradskom parku formirana 1966. godine kada su reprezentativni primerci preneti iz Drakčića, Cvetaka, Musine Reke i drugih sela, a na inicijativu Narodnog muzeja Kraljevo. Ideja je bila da krajputaši  budu svojevrsna istorijska čitanka u centru grada. Nakon ovih radova mogli bi to zaista i da budu.

R. Vesković

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Miljan

  Gost - Miljan

  Prioritet su vam bili spomenici Titovoj partizanštini i vojnicima kominterne  koji nisu iz Srbije nego su ,,oslobađali,,Kraljevo a cenu te slobode smo debelo platili. Ipak hvala što niste zaboravili srpske vojnike !
  • Ime: Miljan
 • Gost - Pajo

  Gost - Pajo

  Bravo za konzarvaciju krajputaša,bilo je vreme
  • Ime: Pajo