Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. jul 2020.

Sveti Vasilije Ostroški je u našem narodu vrlo cenjen i voljen svetitelj, a ove godine mnogi poklonici zbog pandemije ne mogu da odu u Crnu Goru na poklonjenje, pa to čine u hramu u Kovanluku čiiji je krov – počeo da prokišnjava

            Na hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Kovanluku juče je počela sanacija krova, koja će obuhvatiti skidanje dosadašnjeg lima, hidroizolaciju i postavljanje novog bakarnog lima. Razlog za prepokrivanje crkvene građevine je prokušnjavanje, rekao je za portal "Krug" Marko Petrović, sveštenik pri ovom hramu:

            - Poslednjih godina krovni pokrivač je počeo da popušta i zidovi su vlažili. Preduzimamo ove radove da bismo sačuvali krovnu konstrukciju, ali i zaštitili prelepi živopis u našoj crkvi, koji je 95% završen i šteta bi bila da dođemo u situaciju da bude oštećen. Živopis je za sada u dobrom stanju, krov saniramo upravo da bismo predupredili mogućnost oštećenja - kaže sveštenik Petrović.  

            Prema njegovim rečima, sredstva su obezbeđena od redovnih prihoda hrama i prilozima vernika. Radovi će trajati oko dva meseca, a izvođač je firma "Žare Prom" iz Kovanluka.

- Sada postoje kvalitetna hidroizolaciona sredstva koja nisu ni postojala kada je crkva građena pre više od 20 godina. Verujemo da ćemo ovom sanacijom za duže vreme obezbediti hram od oštećenja uz, naravno, redovno održavanje

            Pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog postoji Crkvena opština Kovanluk, sa dve parohije, koje obuhvataju Kovanluk, Jovac, deo Ribnice, Beranovac i Bunjačko brdo. Prvi starešina hrama bio je Prvoslav Bogdanović, a sada u hramu služe protojerej Ivan Radovanović, starešina hrama, i protonamesnik Marko Petrović, sa kojim smo razgovarali.

            - Naši parohijani su privrženi hramu. Mi nismo, da tako kažem, crkva koja je "usputna", ljudi ovde dolaze sa namerom i iz duhovnih potreba. Osim toga, Sveti Vasilije Ostroški je u našem narodu vrlo cenjen i voljen svetitelj. Ove godine imamo specifičnu situaciju da mnogi poklonici zbog pandemije ne mogu da odu u Crnu Goru na poklonjenje, pa to čine u našem hramu - priča sveštenik Marko Petrović.

            Gradnja crkve Svetog Vasilija Ostroškog je počela još 1993. godine i potrajala više od decenije, tako da je osveštana 2005. godine. Građevinu u moravskom crkvenoim stilu projektovao je arhitekta iz Kragujevca Radoslav Prokić.

                                     R.V.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments