Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. avgust 2020.

Ovog leta, obeležavanje 29. po redu Žičkog duhovnog sabora, zbog aktuelne epidemiološke situacije biće organizovano u skladu sa vanrednim okolnostima

Tradicija Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“ biće nastavljena, najavili su danas članovi Organizacionog odbora ove manifestacije na konferenciji za novinare. Za organizaciju su, tradicionalno, zaduženi Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, kraljevački Narodni muzej Kraljevo i Književni klub Kraljevo, a grad Kraljevo je domaćin manifestacije, koja se finansira iz gradskog i budžeta Ministarstva kulture.

Prema rečima predsednika Organizacionog odbora „Preobraženje 2020“, gradonačelnika Kraljeva dr Predrag Terzić, iskušenja sa kojima se, tokom gotovo tri decenije postojanja, suočavala ova kulturna i književna manifestacija, nisu do sada, niti će prekinuti tradiciju. On je podsetio da je „Preobraženje“ opstajalo i u godini bombardovanja Srbije, kao i doba sankcija.

- U celom svetu vlada pandemija, zbog toga će sadržaj biti umanjen, a programi koji se svake godine izvode pre i za praznik Preobraženje sada će biti nešto izmenjeni. Najvažnije je da Žički duhovni sabor nastavlja da postoji – ocenio je Terzić.

Miloš Milišić, član žirija za dodelu nagrade Žička hrisovulja Miloš Milišić, najavio je da se mnogih programa Žičkog duhovnog sabora organizatori moraju odreći, kao i da će neki programi biti pomereni za neko, epidemiološki stabilnije vrem.

- Ako okolnosti dozvole, možda ćemo početkom oktobra održati i susret sa ovogodišnjim dobitnikom pesnikom Milanom Nenadićem, kao i okrugli sto o njegovom važnom, obimnom i za srpsku poeziju važnom delu – najavuo je Milišić.

Ovogodišnja manifestacija, kako se čulo na današnjoj konferenciji za novinare, neće imati zvanično otvaranje, kao ranijih godina u Narodnom muzeju. Ipak, 18. avgusta, u 19.00 časova, u galeriji Muzeja biće otvorena izložba posvećena radu i životu Blagoja Srdića, poznatijeg kao Braca Bonifacije, srpskog umetnika, rođenog u Beogradu, koji već gotovo 50 godina živi i radi u Kanadi. Darko Gučanin, direktor kraljevačkog Narodnog muzeja otkrio je da je Srdić jedan od najvećih darododavaca ustanove na čijem je on čelu..

- Srdić je našem Muzeju poklonio 24 reprezentativna platna koja predstavljaju presek čitavog njegovog umetničkog rada i delovanja. Ambasada Kanade u Srbiji je finansirala izradu kataloga i pratećeg materijala u cilju promovisanja i međunarodne saradnje i umetničkih vrednosti – pojasnio je Gučanin i pozvao građane Kraljeva da, poštujući sve mere prevencije, posete izložbu koja će, nakon otvaranja, biti izložena mesec do mesec i po dana.

Planirano je da, pored izložbe, 18. avgusta u dvorištu „Povelje“ bude predstavljen i Zbornik o prošlogodišnjem dobitniku Žičke hrisovulje - pesniku Vladimiru Jagličiću.

Na Preobraženje 19. avgusta, tačno u podne, u porti Manastira Žiče, u sažetijem izdanju, kako navode organizatori, biće uručena Žička hrisovulja pesniku Milanu Nenadiću. Osim dobitnika, u ovom centralnom događaju manifestacije,učestvovaće dr Dragan Hamović, predsednik žirija za dodelu Žičke hrisovulje. Priznanje dobitniku uručiće gradonačelnik Kraljeva.

Ovogodišnjeg dobitnika izabrao je žiri u kojem su: dr Dragan Hamović (predsednik), pesnik Vladimir Jagličić (dobitnik Žičke hrisovulje prošle godine), pesnik Dejan Aleksić, mr Ana Gvozdenović i Miloš Milišić, iz redakcije časopisa „Povelja“. Milan Nenadić za svoj književni rad, a objavio je više od 20 pesničkih knjiga, dobio je gotovo sva važna književna priznanja u Srbiji.

Dejan Aleksić u ime žirija naveo je da se oni trude da jednom rečenicom daju pravu meru pesnikovih zasluga, a u Nenadićevom slučaju to je rečenica da mu se Žička hrisovulja „dodeljuje za duboko poistovećenje sa matičnim tlom i predanjem“.

- Iz poezije Nendadića progovaraju dubinski slojevi kolektivnog iskustva, ali istovremeno i suočenje sa dubinskim unutarnjim nihilizmom, što proizvodi pesničke glasove veoma širokog poetičkog dijapazona, i po senzibilitetu i po određenim poetičkim karakteristikama. To je poezija grča, stalne napetosti, napora u traganju za istinama dubljeg reda. Prema rečima koje je profesor Ranko Popović izgovorio na dodeli Dučićeve nagrade (koja je Nenadiću dodeljena prošle godine u Trebinju), Nenadić je „stvaralac koji lako pronalazi rane na čovečanstvu i na čoveku“. Autentična Nenadićeva poezija prepoznala je i prevazišla izazove vremena – kazao je Aleksić.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Rade

    Gost - Rade

    Najelegantniji prelaz ,,kulturnih brozovih pisaca i pesnika ,, iz komunizma u demokratiju..
    • Ime: Rade