Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. septembar 2020.

U Kraljevu će biti održano šest predstava i tri izložbe, ali će programima, osim za predstavu „Urednik“, moći da prisustvuje samo po 60 gledalaca; organizatori zdravstvenim radnicima i volonoterima Crvenog krsta poklonili ulaznice

A.N.F.I. TEATAR (od A(lternativa) N(oema/Misao) F(estival) I(nicijativa)), sedmi po redu, odložen u julu zbog nepovoljne epidemiološke situacije – obeležiće drugu polovinu septembra u Kraljevu kao festival uličnog, umetničkog, nezavisnog teatra, koji okuplja međunarodne trupe sa svih strana sveta, a naročito podržava mlade pozorišne (naročito akademske) trupe u Srbiji. Zvanično, festival je počeo danas – izložbom strip tabli „Zelenbaba“ našeg sugrađanina Vladimira Pajića (u prostoru KC „Evergrin“ trajaće do 30. septembra).

O festivalu je danas na konferenciji za novinare govorio direktor festivala Vladan Slavković, ocenjujući da je veliki uspeh što su uspeli da održe festival u godini koju uslovljava pandemija koronavirusa, jer 2020. godina, kako je rekao, ometa normalno funkcionisanje pozorišta, bioskopa i naročito nezavisnih umetnika koji nemaju nikakva primanja i pokušavaju da opstanu bez osnovnih uslova za rad.

Prema njegovim rečima, ponovo je srpska Twitter ekipa pomogla donacijama i deljenjem poziva da se pomogne održavanje festivala.

- Nekako smo uspeli da prikupimo novac i ove godine, a ne bismo uspeli bez podrške Delegacija Evropske unije u Srbiji. Konačno smo, posle sedam godina, uspeli da stignemo na mapu evropskih događaja, jer A.N. F. I. TEATAR jeste jedini vaninstitucionalni, jedini međunarodni i jedini pozorišni festival u Kraljevu - istakao je direktor festivala Vladan Slavković.

On je podsetio da poslednjih godina na ovaj festival dolaze zaljubljenici u pozorište koji žive van Kraljeva, a ovde koriste hotelske i ugostiteljske kapacitete.

Ove godine, na programu je šest predstava pozorišnih trupa iz cele Srbije, a prva na programu 17. septembra je predstava „Kiseonik“. Slede – predstava „Ostrvo“ (po tekstu Meše Selimovića), „Životinjska farma“ (po tekstu Džordža Orvela) mladog Pozorišta iz Čačka, zatim predstava „O Srđanu: koje nacionalnosti je istina“, koja će na festivalu biti premijerno izvedena. Poslednjeg dana septembra na programu je predstava „Urednik“ – „Reflektor teatra“ iz Beograda u staroj Hali sportova, koja jedina daje mogućnost da je pogleda veći broj gledalaca (sve ostale predstave biće održane u prostoru na adresi Čika Ljubina ulici 2 (pored „Ibar bašte“), a maksimalan broj gledalaca, zbog epidemiološke situacije, ograničen je na 60). Zbog toga karata i nema u slobodnoj prodaji, osim za predstavu „Urednik“ (mogu se kupiti u „kafeteriji“ u Hajduk Veljkovoj ulici).

Sedmi A.N.F.I. TEATAR imaće još dve prateće izložbe: od 21. do 30. septembra u holu bioskopa „Kvart“ trajaće izložba u organizacija „National Geographic“ i Delegacije Evropske unije u Srbiji „Priroda u pozitivu“ koja veliča prirodu i njene lepote.

Treća je izložba fotografkinje Milice Šolajić Popović iz Kraljeva koja je, kaže Slavković, prateći A.N.F.I. TEATAR stvorila prava remek dela. Njena izložba u KC „Evergrin“ trajaće od 1. do 15. oktobra.

Prema rečima Slavkovića, na programe će moći da se uđe isključivo sa propusnicama.

- Zbog kovida smo morali da smanjimo broj ulaznica i sve što je podeljeno, podeljeno je onima koji su nam pomogli, kao i zdravstvenim radnicima i volonterima Crvenog krsta koji pomažu svima u ovoj situaciji pandemije. Simbolički, mi smo ovaj festival i nazvali „Heroji ulice“ i posvećujemo ga ljudima koji su u toku pandemije pomagali svima nama da sve ovo nekako malo lakše prođemo – naveo je Slavković.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Trubadur Mare Aleksić

    Gost - Trubadur Mare Aleksić

    Slavkovići, gde su pare od pozorišta?
    I kad će opet da te plate da praviš mirdita, dobar dan?
    • Ime: Trubadur Mare Aleksić