Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

16. septembar 2020.

Mladi kraljevački likovni umetnik i strip autor Vladimir Pajić premijerno je izložio 12 strip tabli koje predstavljaju prolog drugog, neobjavljenog, poglavlja stripa Zelenbaba, objavljenog prošle godine

Kulturni centar Evergrin sinoć je bio domaćin prvog dana jedinog vaninstitucionalnog, međunarodnog, pozorišnog festivala u Kraljevu – A. N. F. I. teatra, koji već sedmu godinu odoleva situaciji koju kultura uživa ne samo u Kraljevu, već i u Srbiji.

Iako je tradicionalno jul mesec festivala, aktuelna epidemiološka situacija izmestila je festival u septembar i do poslednjeg dana trajanja ugostiće mnoge umetnike i pozorišne trupe iz cele Srbije.

Prvi dan bio je u znaku izložbe mladog kraljevačkog likovnog umetnika i strip autora – Vladimira Pajića. Izloženih 12 tabli, premijerno prikazanih upravo na ovom festivalu, predstavljaju prolog drugog, neobjavljenog, poglavlja stripa Zelenbaba, objavljenog prošle godine.

- Iako je strip humorističnog karaktera, ipak se u toj šali krije najiskreniji moral, kao i poruka i pouka, koji predstavljaju ovaj prolog i provlače se kroz ceo strip.

Autor stripa je naročito ponosan što je materijal ove tematike premijerno prikazan baš na ovom mestu i u ovo vreme, uz verovanje da se iz njega može pročitati i nešto što nije prvobitna ideja samog stripa. Festival A. N. F. I.  teatar je opisao kao potpuno bistru stvar u ovom trenutku i istakao da mu je zaista velika čast što je deo njega, ali posredno ili neposredno i deo Grupa Grupe koja postoji, pokušava, trudi se i zrači, koja je zaista biser u mraku.

- Potrebno je da se stripu u Srbiji neko obrati i na taj način pomogne da se zaustavi propadanje umetnosti. Ovaj festival i ova izložba predstavljaju mali korak u pokušaju da se sve to povrati- poručio je Vladan Slavković, direktor pozorišne trupe Grupa Grupa i jedan od osnivača festivala.

On je dodao i da je ovaj festival pokušaj da se ispravi nepopravljivo u ovoj zemlji:

- Da gradovima vratimo stručne i mlade ljude, kao i da mladim umetnicima koji žele nešto da nauče vratimo nadu da je to moguće.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati u KC Evergrin do 30. septembra.

A(lternativa) N(oema/Misao) F(estival) I(nicijativa) će možda upravo postati sinonim borbe za umetnost, koja je po rečima čuvenog umetnika Mome Kapora – „žudnja za stvaranjem harmonije u haotičnom svetu u kome nam svakodnevno preti prosečnost i ružnoća“.

Minja Milovanović

 fotografije: Milica Šolajić Popović

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments