Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

18. septembar 2020.

U koloniji koja će početkom oktobra biti organizovana u manastiru Studenici, školu kaligrafije "Dijak" vodiće Dušan Mišić, jedan od dvojice umetnika u Srbiji koji su specijalizovani za srpsku srednjovekovnu kaligrafiju

            Poštovaoci srpske srednjovekovne književnosti, likovne umetnosti i tradicije imaće retku priliku da uče veštinu kaligrafije u koloniji koja će od 3. do 9. oktobra biti organizovana u manastiru Studenici. Školu kaligrafije "Dijak" vodi Dušan Mišić, jedan od dvojice umetnika u Srbiji koji su specijalizovani za srpsku srednjovekovnu kaligrafiju.

            Za ovu sedmodnevnu školu kaligrafije u Studenici mogu se prijaviti i potpuni početnici, kaže Dušan Mišić:

            - Radimo vrlo intenzivno, i pre i posle podne, oko 8 sati dnevno, a uveče imamo i predavanja. Iako škola traje samo nedelju dana, polaznici će proći čitav proces izrade jednog kaligrafskog rada. Zahvaljujući tome na kraju će svaki učenik biti u stanju da izradi svoju kaligrafiju na specijalno pripremljenom papiru. Ohrabrujem zainteresovane da se prijave, jer na koloniji koju smo imali u manastiru Studenici u avgustu, svaki od osam polaznika koji su prvi put došli u kontakt sa kaligrafijom, bio je u stanju da na kraju uradi svoj primerak - kaže Mišić.

            Umetnost kaligrafije stara je verovatno koliko i samo pismo. Srpska srednjovekovna književnost ispisivana je na takozvanoj "ustavnoj ćirilici":

            - U školi "Dijak" učimo kaligrafiju upravo u fontu ustavne ćirilice. To je pismo kojim je pisana sva naša srednjovekovna književnost i zvanični spisi. Ustavnom ćirilicom je napisan i Miroslavljevo jevanđelje - ističe Dušan Mišić.

                  U cenu škole kaligrafije u Studenici uračunati su materijal koji koriste polaznici, kao i smeštaj.           

          Škola "Dijak" radi uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja. Dušan Mišić je diplomirao na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju. Dobitnik je 11 nagrada iz oblasti kaligrafije, od kojih su tri sa međunarodnih konkursa. Zainteresovani mogu da se jave na 060 327 42 33.

    R.V.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Jelena-majka

  Gost - Jelena-majka

  Mogu samo da kažem da sam jedna veoma ponosna i sreċna majka jer imam takvog sina. Dete koje je pred sebe postavilo odredjeni cilj u životu i trudi se da ga ostvari. Ponosna sam jer samostalno gradi svoj životni put.
  • Ime: Jelena-majka
 • Gost - Прелепо, заиста, немам речи, Наша средњовековна калиграфија је од Господа! Свако вам добро желим од Бога, нека вас чува и Благослови и ваш дар за писањем умножи! Амин!

  Gost - Прелепо, заиста, немам речи, Наша средњовековна калиграфија је од Господа! Свако вам добро желим од Бога, нека вас чува и Благослови и ваш дар за писањем умножи! Амин!

  • Ime: Прелепо, заиста, немам речи, Наша средњовековна калиграфија је од Господа! Свако вам добро желим од Бога, нека вас чува и Благослови и ваш дар за писањем умножи! Амин!