Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. septembar 2020.

Festival koji KC „Ribnica“ organizuje početkom oktobra, ove godine neće imati internacionalni karakter, ali je program bogat i obradovaće ljubitelje džeza

Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo organizuje 10. džez festival „Džezibar“ 2. i 3. oktobra u dvorištu Francuske kuće (Cara Dušana 39). Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine festival neće imati internacionalni karakter.

U petak, 2. oktobra u 20 časova, nastupiće Wonder Strings Quartet. Članice kvarteta su muzičke umetnice koje su svoju karijeru izgradile u renomiranim simfonijskim i kamernim orkestrima u kojima i danas rade.

Prvu postavu Wonder Strings kvarteta čine Mirjana Nešković, prva violina, Aleksandra Popović, druga violina, Ivana Uzelac, viola i Danijela Milutinović, violončelo, a kvartet često ima i gostujuće muzičke umetnike i proširene postave, uz harfu, flautu, perkusije i druge instrumente. Na festivalu u Kraljevu nastupiće sa perkusionistom.

Iste večeri nastupa Dragan Ćalina Kvartet, autorski džez bend sastavljen od eminentnih džez muzičara koji se već dugi niz godina druže i zajedno stvaraju. Nakon godinu dana od osnivanja, kvartet je prepoznat i podržan od SOKOJ-a i dobio sredstva za snimanje prvog autorskog izdanja. Njihov debitantski album „The Circle“ objavljen je pod okriljem PGP RTS-a.

Na repertoaru kvarteta se nalazi autorska muzika, inspirisana različitim džez pravcima, kao i džez standardi. Kvartet čine Dragan Ćalina – klavir, Luka Ignjatović - alt saksofon, Boris Šainović – kontrabas i Peđa Milutinović – bubanj.

U subotu u 20 časova program otvara „La Famiglia Jazz Quintet“. U specifičnim okolnostima u doba pandemije, a povodom jubilarnog desetog izdanja festivala „Džezibar“, grupa vrsnih solista, članova Big Benda RTS-a, oformila je novi džez sastav „La Famiglia Jazz Quintet“.

Podstaknuti dolaskom u orkestar izuzetno talentovanog mladog saksofoniste Rastka Obradovića, starije kolege su zajedno sa njim oformile ovaj bend koji će izvoditi Rastkovu autorsku muziku, ali i najbolje i najzahtevnije kompozicije iz riznice tradicionalnog džeza. Članovi kvinteta su Rastko Obradović – saksofon, Marko Đorđević – truba, Ivan Aleksijević – klavir, Milan Pavković – bas i Miloš Grbatinić – bubnjevi.

Festival se završava nastupom niškog muzičkog sastava EYOT, koji čine Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. NJihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

„Džezibar“ se i ove godine održava uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Kraljeva.

Ulaz je besplatan za obe festivalske večeri, a iz Kulturnog centra „Ribnica“ uputili su molbu posetiocim da se pridržavaju svih propisanih mera radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments