Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. oktobar 2020.

Kraljevačka Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ organizuje Žički sabor bibliotekara treću godinu zaredom uz podržku Ministarstva kulture

U Kraljevu je, u organizaciji Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ otvoren stručni skup „Saradnja javnih biblioteka sa bibliotekama tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji“. Žički sabor bibliotekara kraljevačka biblioteka ove godine organizuje treću godinu zaredom, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Trodnevni stručni skup bibliotekara, koji zbog epidemije virusa korona ove godine nema međunarodni karakter, ipak ima bogat program, jer će biti održano pet sesija, 26 izlaganja i dva prateća programa.

Učesnike Sabora bibliotekara pozdravio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je ocenio da veliki broj ustanova kulture u Kraljevu, osim obezbeđivanja kadrovskih potencijala, za njihovo funkcionisanje podrazumeva i obezbeđivanje značajnih finansijskih sredstava iz gradskog budžeta.

- Za razvoj kulture iz gradskog budžeta izdvaja se više od šest procenata. Uz kvalitetan kadar koji radi u našim ustanovama kulture, entuzijasti koji se bore da svakog dana što je moguće više urade za razvoj srpske kulture, oni postižu i značajne rezultate – ocenio je Terzić.

Tokom prethodnih nekoliko godina Kraljevo je bilo domaćin velikog broja stručnih, ali i naučnih skupova, dodao je gradonačelnik, izrazivši nadu da će skup čije je održavanje u toku – postati tradicionalan. a ovo je jedan od skupova za koji veruje da će postati tradicionalan.

- Ovaj stručni skup nosi naziv po Žiči. Lepo je što smo spojili tradiciju i savremenost u okviru jedne manifestacije. Saradnja između javnih biblioteka i biblioteka crkava i tradicionalnih verskih zajednica u Srbiji je jako dobra, ali treba razgovarati i o mogućnostima za njeno poboljšanje – uveren je Terzić, koji je izrazio verovanje da će  grad, finansiranjem biblioteke uspeti da podigne nivo i ove vrste saradnje.

Posebna savetnica ministra kulture i informisanja Gordana Gavrić podsetila je da je Ministarstvo kulture pružilo finansijsku podršku ovom naučnom skupu. jer je prepoznalo njegov značaj:

- Žički sabor bibliotekara u sebi sažima suštinske hrišćanske vrednosti. Žiču vidimo kao duhovnu vertikalu. Duhovnost i sabornost su važno hrišćansko načelo, a okupljanje u slobodi i bibliotekarstvo - značajna i stručna disciplinu koja neguje knjigu.

Gavrić je ocenila da je idealno mesto za održavanje ovakvog skupa Kraljevo „nadomak svete lavre Žiče koja je, uz Hilandar i Studenicu, činila stožer srpske pismenosti.“

Protojerej - stavrofor Ljubinko Kostić, arhijerejski zamenik episkopa žičkog Justina govorio je o značaju saradnje gradskih i crkvenih biblioteka:

- Biblioteke su čuvari i trezori našeg narodnog, kulturnog i duhovnog blaga, koje mora biti dostupno svima. Knjiga, kao pokretno kulturno dobro, treba da stigne do velikog broja čitalaca i korisnika jer knjiga je prozor u svet, naše duhovno blago i najbolji prijatelj čoveku.

Prema rečima urednice skupa Katarine Jablanović, predstavnice kraljevačke biblioteke, tema ovogodišnjeg naučnog skupa nije dovoljno osvetljena u stručnoj i naučnoj javnosti i publikacijama, a sa druge, biblioteke i crkve su na zajedničkom putu u prosvetiteljsko kulturnoj misiji, što zajedno daje još veći značaj ovom skupu.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments