Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. oktobar 2020.

Pored tradicionalne kraljevdanske besede Episkopa žičkog dr Justina, priređeno je i predstavljanje monografije „Žička eparhija: osam vekova svetosavskog kontinuiteta”

U kraljevačkoj biblioteci, koja nosi ime prvovenčanog srpskog kralja Stefana Nemanjića, u monaštvu nazvanog Simon Mona, na dan njegovog upokojenja, priređena je kraljevdanska svečanost. Obeležavanjem ovog dana, Kraljevo slavi kult kralja Stefana Prvovenčanog. U okviru prazničnog programa, pored tradicionalne kraljevdanske besede Episkopa žičkog dr Justina, priređeno je i predstavljanje monografije „Žička eparhija: osam vekova svetosavskog kontinuiteta”.

Ovo kapitalno izdanje Eparhije žičke objavljeno je 2019. godine povodom obeležavanja velikog crkvenog i državnog jubileja, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a njegovi autori su dr Dragoljub Danilović i Gordana Gavrić. Pored autora, o monografiji je govorio dr Vladeta Petrović, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

U svom osvrtu na ovu dragocenu knjigu, dr Petrović je istakao da je njome sintetisano naučno i stručno znanje, te da je prijemčivim izrazom autora donet naučno utemeljen sadržaj, zasnovan na proučavanju relevantnih istorijskih izvora. Ukazao je, takođe, na njemu jasnu strukturiranost, kojom su istaknute dve tematske celine.

U sedam poglavlja prvog dela, naslovljenog „Osam vekova manastira Žiče, sedišta arhiepiskopije i eparhije”, dr Dragoljub Danilović, daje hronologiju događaja uspostavljanja i razvoja Eparhije žičke.

Drugi deo, koji potpisuje Gordana Gavrić, posvećen je sakralnom nasleđu Žičke eparhije i sabira znanje o istorijatu i arhitekturi manastira i najznačajnijih crkava na području Eparhije.

U svojim obraćanjima, autori su izrazili duboku zahvalnost za poverenje koje im je ukazao Episkop žički dr Justin, kao i da im je polazište u radu na monografiji bio osmovekovni svetosavski kontinuitet, jedna od najvećih vrednosti u istoriji.

Uz to, Gordana Gavrić je istakla princip kojim je bila vođena u koncipiranju priče o sakralnom nasleđu, po kojem su pojedinačni manastiri u središtu, a oko njih se, poput koncentričnih krugova, pružaju i grupišu crkve. Govoreći o Svetom Savi kao prvom srpskom arhiepiskopu i sticanju crkvene autokefalnosti, dr Danilović je kao naročitu vrednost istakao osvedočeno saglasje državne i crkvene vlasti, ogledano u delovanju nemanjićke dinastije, uzvisujući naročito Sv. Savu kao ličnost koja nadilazi svoje vreme.

Drugi deo kraljevdanskog programa, bio je posvećen tradicionalnoj kraljevdanskoj besedi Episkopa žičkog dr Justina. U svom „Slovu o Simonu Monahu”, episkop je ukazao na jaz koji je nastao u stihiji vremena, oblikujući u savremenom čoveku individualizam, nasuprot jedinstvu Simeona, Save i Simona, u kojem su podizali narod, duhovno i fizički. Ukazujući na vrlu prirodu Stefana Prvovenčanog, episkop je podsetio na svedočenja njegovih životopisaca kojima je istaknuto vaspitanje u dobroj veri, literarna darovitost i vladarske veštine, a kao najznačajnije događaje vladavine Simona Monaha izdvojio je uspostavljanje srpske državnosti 1217. godine i autokefalnosti srpske crkve 1219. Episkop je naglasio potrebu razumevanja predaka kao nasušnu, te da svetitelje srpske Simeona, Savu i Simona, na kojima počiva naša istorija, ne možemo razumeti bez razumevanja Hrista i njegove nauke.

Kraljevdanskoj svečanosti u Biblioteci „Stefan Prvovenčani“ prisustvovali su umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić, kao i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

autor:Danka Spasojević

fotografije: Ivan Spasojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments