Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

31. avgust 2016.

Mlada likovna umetnica Marija Sibinović se od večeras u Galeriji „Maržik“ predstavlja kraljevačkoj publici radovima u kombinovanoj tehnici. Toj seriji radova Marija je dala naziv „Pogledi“, a papir na kojima su radovi ručno je izrađen u Meksiku

Marija Sibinović je rođena 1989. u Beogradu. Kraljevčanima koji imaju malo bolje pamćenje ovo prezime je itekako poznato. Leposava Sibinović, vajarka i slikarka, je Marijina majka. Leposava je i sestra našeg Kraljevčanina Milosava Miće Damljanovića koji je i sam umetnik. Objavio je, istina, do sada samo jednu lepo ukoričenu knjigu sa naslovom „Ljubav, Strast, Pohlepa“.

Marija Sibinović završila je master studije 2012. godine u klasi profesorke Mirjane Tomašević na Fakultetu primenjenih umetnosti i Beogradu.

U katalogu za izložbu, koji je objavila Galerija „Maržik“, Marija kaže da se njeni „Pogledi“ serija radova vertikalnih podela, prigušenog tona. Sekcije se oštro razlikuju ili stapaju, preklpaju ili, pak, najavljuju jedna drugu. Odrazi grada i prirode, posmatrani kroz prozor ili prelomljeni u staklima eksterijera, nalaze put finim teksturama amatea, papira koji se ručno izrađuje u Meksiku.

„Kako se u grafici, nastavlja Marija, često bavim slikarskim pitanjima, tako i u slikama koristim iskustvo grafičkog shvatanja i principe otiskivanja. Uzdužne linijske partije sopstvenog prizvuka na zajedničkoj pozadini formiraju ukupnu, konačnu sliku varirajućeg odnosa zamrznutih u trenutku“.

Marija Sibinović je do sada, osim što je učestvovala na pedeset kolektivnih izložbi, samostalno izlagala četiri puta. Njeni radovi su se mogli videti u Beogradu, Kraljevu, Majdanpeku, Šapcu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Novom Pazaru, Smederevu i Kovinu. Marija se predstavila i likovnoj publici u inostranstvu: u Meksiko Sitiju i Puerto Vajarti, potom u Bugarskoj, u Sofiji, Plovdivu i Slivenu, u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu i Banjaluci, a njeni radovi su bili postavljeni i u dalekoj Kini.

Marija Sibinović je trenutno studentkinja interdisciplinarnih doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na programu višemedijskih umetnosti.

D. Bajović

foto Milan Cvetić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments