Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. oktobar 2016.

Listajući album uspomena, večeras zajedno sa publikom uživao deo onih kojima je „Abrašević“ bio druga kuća i onih koji sada čuvaju njegovu tradiciju

Nekada nije bilo scene, reflektora, ali uvek je postojala želja da se nauči nešto novo; scena je bila kafana i u njoj prostor između stolova. Kada muzika napravi pauzu, onda su glumci izvodili predstave u tom malenom prostoru. Ovako su večeras evocirane uspomene na vreme nastanka današnjeg „Abraševića“, najstarijeg kraljevačkog kulturno-umetničkog društva, koje ove godine obeležava 90 godina vernosti kulturi i tradiciji.

Glumcima su se, s godinama, pridružili i igrači koji su igrali narodne igre, jer je svako iz svog kraja donosio poneku igru u tadašnju varošicu. Voditelj Dragan Pešić, u ulozi naratora, kojem su pomagala deca glumci, tako je večeras najavio nastup prve folklorne grupe, takozvane „zlatne generacije“ Abraševića, koja je tokom igračke karijere obišla nekoliko kontinenata. Nekadašnji igrači odazvali su se pozivu uprave „Abraševića“ da jednom od koreografija (a večeras su to bile igre iz studeničkog kraja) uveličaju obeležavanje jubileja.

Imali su gledaoci prilike da uživaju u nastupima ukupno šest folklornih grupa "Abraševića": zlatna generacija, ansambl veterana, tri dečja i najbolji izvođački ansambl. Publika sa tribina stare Hale sportova zdušno je pozdravila i nastupe dečjeg i starijeg mešovitog hora, muške i ženske pevačke grupe, uživala u nastupu grupe modernog baleta, čije su se članice okupile specijalno za ovu priliku.

Program su obeležili i odlični vokalni solisti, a muzička podrška čitavom događaju sve vreme je bio orkestar od 23 člana.

Gosti večeri bili su članovi folklornog ansambla "Ardealul" izgrada Sibiu u Rumuniji  , koji su Kraljevčanima prikazali  igru za koju su specifine snaga, brzina i ritam i koje je publika sa ovacijama i prijateljski pozdravila.

Koreografija kojom je celovečernji koncert završen, izvedena je u sećanje na sve one kostime, koreografe, muzičare, igrače i koreografije koje su decenijama bile obeležja „Abraševića“. Bio je to splet najrazličitijih folklornih stilova igara i pesama, nošnji iz svih krajeva i, kao slika za zajednički ram u koji bi moglo da stane sve ono što je obeležilo devet decenija „Abraševića“ - kruna koncerta. Broj 90, koji su svojim telima na kraju koncerta formirali igrači – ostaće u albumu uspomena, kao dodatak dosadašnjim slikama, brojnim lepim turnejama, velikom broju proba i još većem broju druženja i prijateljstava kojima, možda, ne bi bilo suđeno da se dese da nije bilo „Abraševića“. A to je, valjda, najlepši deo svake folklorne priče.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments