Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

1.novembar 2016.

Na upravo završenom, 61. po redu Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu,  kraljevačka biblioteka nagrađena za izdavačku delatnost

Zahvaljujući izdavačkoj delatnosti kraljevačke biblioteke, započetoj 1985. godine, svet poezije je bogatiji za 300 pesničkih knjiga, a samo tokom 2016. objavljeno je 20 novih.

- Te 1985. godine, verujem, niko nije mogao ni da pretpostavi da ćemo 30 godina kasnije imati ovoliki opus, a ove godine i izdavački poduhvat - bibliofilsko izdanje „Stefan Prvovenčani“, da ćemo imati sve nagrade koje se dodeljuju u našoj zemlji, čak i ovako veliko priznanje najveće književne manifestacije na Balkanu – rekla je Dragana Tipsarević, direktorka kraljevačke biblioteke.

Ona je dodala kako smatra da je presudni momenat, koji je uslovio sve uspehe, pa i ovaj najnoviji, bio formiranje redakcije 2000. godine, koja se nastanila u kući Adžića, gradskoj kući iz prve polovine 18. veka.

Časopis „Povelja“, u kojem radi pet pesnika, ove godine obeležava 45 godina postojanja, a u samoj biblioteci ih ima sedam i oni su ponos kraljevačke biblioteke, ističe Tipsarević, dodajući da su oni već dugo jedan od najuglednijih izdavača pesničkih, nekomercijalnih izdanja.

- Imamo respektabilnu književnu produkciju kojom bi mogli da se pohvale i neki veći izdavači, jer 20 knjiga koje smo objavili ove godine pokazuju i tokove izdavačke produkcije nekomecijalne književnosti – naveo je Dejan Aleksić, glavni i odgovorni urednik izdavačke delatnosti NB "Stefan Prvovenčani", ocenjujući da se u Srbiji danas ne može govoriti o književnom životu, a da se, makar u fusnoti ne pomenu Povelja i kraljevačka biblioteka

Aleksić smatra da nagrada nije namenjena samo izdavačkoj delatnosti, već da je to nagrada za čitavu sredinu.

- Jer, bez podrške grada i Ministarstva kulture mi u ovom obimu ne bismo mogli da postojimo – kaže Aleksić.

Ana Gvozdenović, urednica, navela je da se u „Povelji“ staraju da prenesu i akademsko promišljanje savremenog srpkog pesničkog izraza. Tradicionalno, „Povelja“ svake godine objavljuje i zbirku pesama dobitnika Žićke hrisovulje, a ove godine njen laureat bio je pesnik Živorad Nedeljković.

- Poezija je ključni žanr svake književnosti, jer ona bogati pesnik naroda, nacija, više nego što to može da učini bilo koji žanr – ocena je Nedeljkovića.

O važnosti priznanja, ističu nagrađeni, možda dovoljno govori činjenica da je na 61. Sajmu knjiga bilo 450 izdavača, od čega oko 40 – iz inostranstva.

Trka za sajamske nagrade nije nas interesovala, jer je nama najznačajnija nekomercijalna izdavačka delatnost, ali je divno što je sajamski žiri prepoznao baš naš kvalitet, zadovoljno ističu nagrađeni. Časopis „Povelja“, u kojem radi pet pesnika, ove godine obeležava 45 godina postojanja, a u samoj biblioteci ih ima sedam i oni su ponos kralevačke biblioteke, ističe Tipsarević.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments