Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. decembar 2016.

Promocija u Kraljevu knjige „U tri lepe“ Dragana Todorovića: „Živimo u vremenu „post-istine“, u kojem kao da je važnije da slušamo ono što nam govore. nego ono što vidimo vlastitim očima“

- Svuda smo erudirali, pa tako i, u nazovi hrabrosti, u iznošenju svog mišljenja, a to je stvar, koliko društvene klime, koja pogoduje tome da čovek ne sme da kaže šta misli, takođe i stvar čoveka i njegovog vaspitanja – poručio je večeras u Kraljevu Dragan Todorvić, na promociji svoje knjige „U tri lepe“ i novinar nedeljnika „Vreme“.

On je dodao da bi novinari trebalo u svakom trenutku da iznose svoje mišljenje:

- Jedino je mala nezgoda što su retki mediji koji u ovom trenutku dozvoljavaju novinaru da bude novinar. Danas se od novinara traži da poturi mikrofon političaru i da prenese šta je on rekao, a ne šta misli o tome šta je rekao taj političar – istakao je Todorović.

Pojašnjavajući naslovnu koricu knjige, na kojoj se nalazi fotografija sa transparentom na kojem piše „Vučiću, hvala“, Todorović je naveo da je u pitanju foto-detalj sa otvaranja jedne deonice puta kod Uba.

- U pitanju je bilo „grandiozno“ otvaranje 4,5 kilometra puta u mestu Novaci, gde su, u radno vreme, autobusima stigli ljudi iz raznih krajeva, a onda im se premijer obratio rečima: „Dragi meštani, drago mi je što vas ima toliko i što podržavate politiku Vlade Srbije“ – rekao je Todorović.

Naslov „u tri lepe“, smatra on, namenjeno je svima nama:

- Namenjen je svima nama koji nemamo snage da se suprotstavimo onome što se događa, kao i onima koji su doveli dovde. Političke partije koje su pre sadašnjih bile na vlasti svakako su dovele Vučića na vlast, pa on sada nekima izgleda kao garant sprovođenja određenih zahteva međunarodne zajednice, koje nije uspela da ispuni prethodna vlast – smatra Todorović.

Knjiga „U tri lepe“, peta je Todorovićeva knjiga sa tekstovima koji su u „Vremenu“ objavljivani tokom poslednje tri godine.

- Ti tekstovi, ne samo da su aktuelni sada, nego će, verujem, biti aktuelni i ubuduće, jer nisu u pitanju uobičajeni novinarski tekstovi, niti sam ja uobičajeni novinar – naveo je Todorović.

Svoje tekstove on je nazvao „hibridnim reportažama“, a kao potvrdu kvaliteta svog rada vidi i to što je, kako kaže, „pre izvesnog broja godina postao član Srpskog književnog društva, koje nema ni 300 članova“.

Filip Švarm, urednik nedeljnika „Vreme“ ocenio je na večerašnjoj promociji kako mu se, kad su u pitanju politika i naš javni život, ponekad čini kao da živimo u nekom pozorištu.

- U tom pozorištu imamo mnogo toga što se „u istoriji prvi put dešava“, razne najave, obećanja i slične stvari, a Todorovićeva knjiga pokazuje šta se dešava iza tih kulisa, kako izgledaju ti „uspesi“, prikazuje Srbiju i naš život onakvim kakav on zaista jeste – smatra Švarm.

Prema njegovom mišljenju, vreme koje bude prolazilo samo će pokazati značaj knjige zato što, kako je rekao, postoji opasnost da ćemo sve zaboraviti, a „Todor sa jednim preciznim pogledom i njegova knjiga će biti svedok nas kakvih smo i vremena u kojem smo živeli“.

- Živimo u vremenu „post-istine“, kada je važno ono što nam se kaže, a ne ono što nam se dešava, kao da je važnije da slušamo ono što nam govore. nego ono što vidimo vlastitim očima. Verujem da to traje do određenog perioda kada će nas život sustići da, na kraju, moramo da se suočimo sa onim što on zaista jeste – poruka je urednika „Vremena“.

Tekstove iz Todorovićeve knjige koja će, ocenjeno je na promociji koju je organizovao "Lokalni front", doprineti da vidimo sami sebe u pravom, a ne u iskrivljenom, medijskom ogledalu sa kojim se suočavamo svakog dana,  čitao je Vladan Slavković.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  Žao mi je i ne mogu sebi da oprostim što sam ovo propustio.
  • Ime: Dragan Vukadinović
  • Gost - Petar

   Gost - Petar

   Mnogi su propustili, ali ne svojom krivicom. Promocija nigde nije najavljena, retko ko je znao za nju. Fotografija na kojoj se vide retki posetioci najbolje to potvrđuje. Organizatoru veliki MINUS!
   • Ime: Petar