Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. decembar 2016.

Predstavnici Lokalnog fronta u Ulici Vojvode Putnika delili sugrađanima izveštaje o (ne)kvalitetu vazduha tokom novembra uz pitanje – zašto nadležni građane unapred ne obaveštavaju o koncentraciji štetnih čestica u vazduhu?

Uz transparente „Mnogo smrdi“, „Zbog dece“ i  „Da znam, a ne da vidim šta dišem“, predstavnici Lokalnog fronta danas su održali konferenciju za novinare na otvorenom – u Ulici Vojvode Putnika, u neposrednoj blizini jednog od mernih mesta na kojima kraljevački Zavod za javno zdravlje kontroliše kvalitet vazduha koji udišemo. Sat vremena, koliko je trajala njihova akcija, frontovci su prolaznicima delili izveštaje u kojima je 16 novembarskih dana označeno – crvenom bojom.

- Uvidom u izveštaje o kvalitetu vazduha, čija merenja u Kraljevu radi Zavod za javno zdravlje, došli smo do saznanja da su koncentracije štetnih materija višestruko bile povećane 16 dana tokom novembra, što za sobom povlači ugrožavanje osnovnog ljudskog prava, prava na zdravu sredinu – rekao je Vladimir Marović, odbornik Lokalnog fronta u gradskoj skupštini.

Sa ovog mesta oni su uputili zahteve da postrojenja gradske Toplane u centru grada koriste isključivo gas u periodu najveće zagađenosti i tako doprinesu poboljšanju kvaliteta vazduha, kao i da građani Kraljeva pravovremeno i putem medija budu obaveštavani o kvalitetu vazduha, a ne sa mesec dana zakašnjenja.

- Svi moraju znati kako zagađenje može uticati na decu i hronične bolesnike i zato treba da imamo procene i predviđanja za dane koji predstoje, kao i da budu upozoreni,na posledice produženog izlaganja takvom vazduhu i boravka napolju – smatra Marović.

Aktivistkinja Lokalnog fronta Nevena Martić, majka troje dece, istakla je da je njihova akcija usmerena na buđenje svesti građana Kraljeva o ugroženosti prava na čist vazduh.

- Kako da uskladimo savete pedijatara da decu svakodneno treba izvoditi u šetnju, ako pravovremeno ne znamo kakav nam je vat+zduh u gradu i zato apelujemo na nadležne da građane preko svih vrsta medija blagovremeno obaveštavaju o stanju vazduha u našem gradu i o opasnostima koje nam prete – istakla je Martić.

 

Okupljeni su istakli da su svesni kako neke drastične mere, osim onih koje su istakli u svojim zahtevima, za poboljšanje trenutne situacije nisu moguće, ali da bi pomak doneo i koordisaniji rad nadležnih koji bi građane na vreme upozorio kojim se rizicima izlažu udišući čestice koje mogu da im ugroze zdravlje.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

6 Comments

 • Gost - mile

  Gost - mile

  Bacaju otrov iz aviona ovi što vas finansiraju. Slavković je uvek tu gde su i pare.
  • Ime: mile
 • Gost - magistar Čolović

  Gost - magistar Čolović

  Tipična malograđanska purgerska reakcija koja dolazi iz glave propalih žutih ideologa i ljubimaca bivše vlasti. Vazduh je zagađen koliko i njihovo političko delovanje.
  • Ime: magistar Čolović
 • Gost - Alhemicar

  Gost - Alhemicar

  Druzina koja cini bivseLdpovce i DSovce, sto se tice investicija, mogu samo da obezbede plantazu marihuane od USA donacija.
  • Ime: Alhemicar
 • Gost - Odzacar

  Gost - Odzacar

  Ovi iz Fronta su najveca prevara koja postoji u Kraljevu. Neradnici, kritizeri, narkomancine. Ko se lozi na njih, ima psihicki problem definitivno! 
  • Ime: Odzacar
 • Gost - Duh

  Gost - Duh

  A kad duvate travu nije ne smeta vam dim!
  • Ime: Duh
  • Gost - 333

   Gost - 333

   Oni ne duvaju nego puše
   • Ime: 333