Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. decembar 2016.

Od sastanka delegacije Inicijative za prava radnika sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, bivši radnici ne očekuju mnogo, već smatraju da je u pitanju još jedan način „kupovine vremena“ kojoj pribegava vlast

Oko 300 bivših radnika nekoliko kraljevačkih preduzeća koja više ne rade i većina ih je u stečaju, čekaju u skuptinskoj Sali zgrade Gradske uprave ishod današnjih razgovora delegacije udruženja Inicijativa za prava radnika sa ministrom privrede Goranom Kneževićem u Beogradu.

Zahtevi bivših radnika „Fabrike vagona“, „Gibnjare“, Vojne pošte, „Autotransporta“,„Magnohroma“, Prirodnog lečilišta i odmarališta Mataruška i Bogutovačka Banja“, su povezivanje radnog staža, isplata neisplaćenih zarada i pokretanje „Fabrike vagona“, odnosno, kako tvrde, završetak već započetih poslova.

Od današnjeg sastanka u Beogradu, čulo se na ovom protestnom skupu, ne očekuju mnogo, već smatraju da je u pitanju još jedan način „kupovine vremena“ kojoj pribegava vlast.

- Mi ćemo u sali sačekati kolege koje su u Beogradu, jer je očigledno da gradonačelnik Predrag Terzić, kojem je očito preče da otvara semafore, ne želi da razgovara sa nama - rekao je Predrag Rašković, potpredsednik Inicijative za prava radnika, tvrdeći da je sastanak sa ministrom privrede delegaciji radnika dogovorio načelnik Raškog okruga Nebojša Simović.

Međutim, gradonačelnik Terzić kojeg, kako smatraju radnici, privreda u Kraljevu ne interesuje, tvrdi da je on taj koji je  zakazao današnji sastanak u Beogradu.

Predstavnici radnika prozivaju i kraljevačke poslanike zbog toga što, kažu, nijedan od njih, nije za govornicom Narodne skupštine ni pokušao do pokrene pitanje pomoći posrnuloj kraljevačkoj privredi.

Pre današnjeg, predstavnici Inicijative za prava radnika imali su u Beogradu osam ranijih sastanaka na kojima su, navode, dobijali samo usmena obećanja, a sada se plaše da će rešavanje njihovih problema biti prebačeno u narednu godinu.

Oni imaju i predloge da bivšim radnicima kraljevačkih preduzeća za svaki mesec dugovanja bude isplaćena minimalna zarada ili da budu podeljeni u dve grupe: u jednoj su oni čija ukupna potraživanja od bivših preduzeća (odnosno države, jer su u pitanju bila preduzeća u rastrukturiranju) ne prelaze milion dinara, a u drugoj oni sa potraživanjima iznad tog iznosa.

 

U proseku, država radniku „Fabrike vagona“, ističu u Inicijativi za prava radnika, duguje između 700.000 i 800.000 dinara, a 31 bivši zaposleni ima potraživanja koja za neisplaćene zarade isnosi skoro pet miliona dinara. 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments