Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. decembar 2016.

Današnji izgled zgrade nekadašnjeg Šah kluba predstavlja ruglo grada, ali je pitanje zašto je do toga došlo i zašto se ne popravlja u skladu sa zakonom, nego će biti srušena, pitaju u Udruženju starosedelaca

Jutros je započeto skidanje crepa sa krovne konstrukcije na ruiniranom objektu nekadašnjeg Šah kluba u Omladinskoj ulici. U više navrata u ovoj zgradi je bila smeštena Opštinska uprava grada, prvi put još u Karanovcu u vreme Obrenovića, u jednom periodu u prvoj polovini XX veka i, konačno, za vreme Drugog svetskog rata. Tokom tragičnih dešavanja u oktobru 1941. godine, okupatorske vlasti su pod izgovorom izdavanja novih ličnih dokumenata u dvorištu kuće (na mestu današnjeg objekta neshvatljive arhitekture), uhapsile okupljene muškarce, koji su odatle sprovedeni na streljanje. Posle Drugog svetskog rata u ovoj kući je bila smeštena osnovna škola, a potom tokom skoro pedeset godina šah klub “Sloga”, koji je prerastao u jedno od omiljenih mesta okupljanja Kraljevčana i svih ljubitelja šaha.

Predstavnici Udruženja starosedelaca Kraljeva i okoline ocenili su na današnjoj konferenciji za novinare da je to, najverovatnije, uvod u rušenje ovog objekta. Ivan Matović, predsednik udruženja, podsetio je da je 29. juna 1990. godine Skupština opštine Kraljevo donela Odluku o proglašavanju čaršije sa trgom u Kraljevu za kulturno dobro, odnosno prostorno kulturno-istorijsku celinu (čiji je deo i pomenuta zgrada, u celini i sa tačno navedenom adresom).

- U Odluci se navodi da je reč o značajnim urbanističkim arhitektonski i dokumentarnim vrednostima koje su zaštićene zakonom, ali je očigledno da zakon ovde ne važi i da je neko, uprkos zakonu i ovoj odluci doneo drugu da zgrada može da se sruši, odnosno da na njenom mestu može da se izgradi objekat koji će imati i sprat i stambene jedinice – rekao je Matović.

U Odluci iz 1990. godine definisani su uslovi pod kojima vlasnici objekata (u međuvremenu je ovaj objekat postao privatno vlasništvo), objekte koji su proglašeni za kulturno dobro  mogu koristiti, upravljati ili njima raspolagati.

- To u ovom slučaju nije ispoštovano, jer su nadležni izdali rešenje o rušenju, pa danas javno postavljamo pitanje, a tražićemo odgovor i po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja – šta radi kraljevački Zavod za zaštitu spomenika kulture  i ako oni ne štite ovakve objekte, šta je njihov posao i svrha postojanja? – rekao je Matović, dodajući i retoričko pitanje da li to znači da neko uskoro može da odluči da budu srušene i zgrade kafana „Pariz“, „Zadužbina“, nekadašnjeg „Londona“, ne ulazeći u to da li se radi o objektima u državnoj svojini, ili o privatnim objektima kad je jasno, kako je istakao, da se „zakon krši u interesu nekog ili nečeg“?

U Udruženju starosedelaca naglašavaju da se slažu sa mišljenjem onih koji smatraju da današnji izgled zgrade nekadašnjeg Šah kluba predstavlja gradsko ruglo.

- Onakva kakva jeste – ne treba da postoji, ali postavljamo pitanje: zašto je došlo do toga da ona danas izgleda onako kako izgleda i zašto se njena popravka ne radi u skladu sa zakonom, nego će biti dopušteno da je vlasnik sruši? Jer, to što je nešto privatno vlasništvo, ne znači i da ne podleže zakonu, naprotiv – ocenio je Matović.

Ni to što postoje opaske kako prostor oko zgrade smrdi i što je predstavljala mesto okupljanja sumnjivih likova, nije razlog, kaže Matović da ona bude srušena, jer je onda pitanje šta raditi sa drugim zgradama koje su doživele sličnu sudbinu.

 

- Smatramo da zgrade koje su, poput ove, naši važni kultrološki spomenci, svedoci i lepih, i tužnih vremena, treba čuvati, kao što su to umeli da urade u Pragu, Budimpešti, Veneciji. Zamislite da su oni svedoke svoje istorije rušili i na tim mestima podizali arhitektonske „karakondžule“, poput zgrade u neposrednom susedstvu Šah kluba koja nikako ne pripada okruženju u zaštićenoj celini Omladinske ulice i zato verujemo da će, jednom, neko zbog svega ovoga krivično odgovarati poručio je Matović

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Gazda_Rajko

    Gost - Gazda_Rajko

    Zato što nije u interesu da serenovira, više će da se zaradi ako se napravi nova zgrada
    • Ime: Gazda_Rajko