Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. decembar 2016.

U toku je deveta sednica gradske skupštine na kojoj odbornici vladajuće koalicije tvrde da je predloženi budžet za 2017. godinu razvojni, odgovoran i racionalan, dok opozicioni u predlogu odluke o budžetu vide uglavnom socijalnu komponentu

Planirani prihodi u 2017. godine iznose 3.149.000.000 dinara, a rashodi 3.397.000.000 dinara. Deficit od 248 miliona dinara biće finansiran iz sredstava koja se prenose iz ove godine, kao i iz kreditne linije iz 2015. godine, obrazložio je gradonačelnik Terzić 

Predlog budžeta je realan, jer predviđa normalno funkcionisanje lokalne samouprave, odnosno Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, socijalnih davanja i infrastrukturnih projekata, smatra i Vukman Rakočević, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke.

- Kritike opozicije su normalne, jer još nisam čuo za skupštinu u kojoj je opozicija bila saglasna sa onim što vlast predlaže, jer je to u parlamentarnoj demokratiji nemoguća misija – smatra Rakočević.

On je pojasnio da je za kapitalne investicije, koje će realizovati JP za upravljanje građevinskim zemljištem, predviđeno više od milijardu i 200 miliona dinara koji se nalaze na poziciji Gradske uprave. U pitanju su, prema planu vlasti izdvajanja zanastavak izgradnje zatvorenog bazena, rekonstrukcija Atletskog stadiona, ulica i trgova, izgradnja stočne pijace i paviljona Dečjeg odmarališta na Goču.

Predstavnici opozicije kritikovali su smanjenje izdataka za poljoprivredu sa više od 90 miliona u ovoj godini na 70 miliona u narednoj godini, ali šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije Nenad Vuksanović smatra da se u planiranju poljoprivrednog budžeta za ovu godinu ušlo previše ambiciozno.

- Problem je što prijava ze registraciju domaćinstava traje do aprila, tako da se u tom čekanju izgubi četvrtina godine, što je kasnije teško nadomestiti – kaže Vuksanović, napominujući da je projekcija za narednu godinu pravljena na osvu onoga što je za poljoprivredu u ovoj godini potrošeno, a to je manje od 65 miliona dinara.

Šef odborničke grupe Srpskog pokreta Dveri Dragan Vesović smatra da planirani budžet nema nijedan element razvojnog, niti može da pomogne boljem životu građana Kraljeva, jer to da li su zadovoljni „može da se vidi kada se na ulici pogleda u lica sugrađana“.

U gradu se ne živi dobro, mnogo je problema, diodao je Vesović, a oni mogu da se rešavaju jedino ukolko se svi sa njima uhvate ukoštac, ali sve inicijative opozicije, pa i naši odlični amandamani ostaju bez adekvatnog odgovora onih koji su vlast.

U budžetu za narednu godinu u odnosu na ovu, planirani izdaci za usluge po ugovoru veći su za skoro 125 miliona dinara, odnosno sa oko 135 miliona dinara uvećani su na skoro 260 miliona dinara! Upućeniji kažu da se upravo kroz ovu stavku vidi cena stranačkog zapošljavanja.

- Usluge po ugovoru i specijalizovane usluge, prema mišljenju nas iz Dveri su mesta u budžetu koja omogućavaju najveći nekontrolisani odliv novca, a gde će taj novac završiti zna samo vladajuća većina – smatra Vesović, dodajući kako je opcija kojoj on pripada uvek tražila da se ono za šta se vlast zalaže – transparentno sprovede u delo, ali da je u Kraljevu transparentnost, izgleda, samo na rečima.

Najveći problem u gradu, smatra Vladan Slavković, zamenik šefa odborničke grupe Lokalnog fronta je što se živi loše, dok se građanima sve vreme servira licemerje preko medija kako nam je super i da su sve ovo razvojne šanse.

- Budžet je isti kao prošle godine, ali da bi nam bilo isto država je pomogla sa 750 miliona dinara trasnfernih sredstava. Situacija je krajnje čudna: država se zadužuje pod nepovoljnim uslovima da bi dala Kraljevu koje ništa ne proizvidi da bi uopšte opstalo – kaže Slavković, dodajući kako građani samo u medijima mogu da vide koliko im je život lep.

Ivan Matović, šef odborničke grupe Udruženja starosedelaca Kraljeva i okoline kao bitne stavke rashodne strane budžeta izdvojio je zamenu uličnih svetiljki led sijalicama koje će, ocenjujem, dugoročno gledano doneti znatne uštede.

- Tu ubrajam i neke druge sitnije stavke poput obnove pasarele kod železničke stanice, kupovinu zemljišta za industrijsku zonu, ali ni to ništa ne znači ako tamo ne budemo imali šta da gradimo, a očigledno je da nećemo imati – zaključio je Matović, dodajući da bi za opciju kojoj pripada najvažniji projekakt vlasti bio otvaranje novih radnih mesta u gradu.

 

Deveta sednica gradske skupštine i dalje traje, a na dnevnom redu, osim predloga odluke o budžetu, nalaze se i predlog Kodeksa oblačenja, programi poslovanja kraljevačkih javnih preduzeća i ustanova, kadrovska pitanja i tačke po danas usvojenim predlozima za dopunu dnevnog reda. Odbornici su glasali za to da se rad nastavi do završetka sednice, kako njeno održavanje ne bi bilo produženo i na sutrašnji dan.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments