Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

12. januar 2017.

Vladajuća koalicija u Kraljevu neprestano tvrdi da radi odgovorno, ali realnost to ne potvrđuje, poručili su danas na konferenciji za novinare predstavnici udruženja Starosedeoci Kraljeva i okoline.

Predsednik ovog udruženja Ivan Matović tvrdi da kao dokaz za ovu tvrdnju služi to što je Kraljevo oko Nove godine osvanulo na naslovnim stranama medija u zemlji zbog toga što je lokalna samopurava izdvojila 2,5 miliona dinara za koncert „Pilota“ na kojem je bilo, kaže Matović, „285 naših sugrađana, od kojih je polovinu činila stranačka vojska, odnosno oni koji su imali partijski zadatak da se pojave na koncertu“.

- Navodim i drugi slučaj: pre pretposlednje sednice gradske skupštine u prošloj godini, uspeli smo da dođemo do rešenja Republičke agencije za borbu protiv korupcije, kojim se izriče mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa funkcije direktorke Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“ zbog koruptivnih radnji – rekao je Matović.

U pomenutom rešenju, koje je objavljeno u republičkom Službenom glasniku i u Službenom listu grada Kraljeva, navodi se da je Gabrijela Čmerić, v. d. direktorka ove ustanove, postupila suprotno Zakonu o borbi protiv korupcije, odlučivši da između 26 kandidata koji su ispunjavali uslove konkursa za radno mesto službenika za javne nabavke, u aprilu prošle godine izabere Albina Dolamića, supruga Dušanke Dolamić koja je tada bila predsednik UO predškolske ustanove. 

Direktorka je sa Dolamićem zaključila ugovor o radu krajem avgusta prošle godine, a da , kako se u rešenju navodi „nije pismeno obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije o sukobu interesa koji je imala u konkretnoj situaciji“.

Preporuku da direktorku Čmerić razreši, Upravni odbor ustanove odbio je na sednici održanoj 29. novembra prošle godine uz obrazloženje da je „Dušanka Dolamić jedan od devet ravnopravnih članova Upravnog odbora":

- Većinu za donošenje odluka čini pet članova Upravnog odbora, pa tako Dušanka Dolamić nije mogla da ima uticaj na odluku direktorke koja je izabrala Albina Dolamića, supruga Dušanke Dolamić na radno mesto službenika za javne nabavke na neodređeno vreme – kaže se, između ostalog, u obrazloženju UO ustanove.

Problem je što uz UO, ni grad kao osnivač predškolske ustanove nije postupio po rešenju Agencije za borbu protiv korupcije, smatra Matović.

- Tako rade "odgovorni" ljudi ovog grada, a očigledno je da će tako nastaviti da rade i ubuduće – poručio je Matović, složivši se da rešenje Agencije nije obavezujuće, jer je u pitanju preporuka.

Ipak, dodao je, u pitanju je preporuka institucije čiji je posao da se bavi otkrivanjem nezakonitih radnji i za svaku odgovornu vlast bilo bi poželjno da se oslobodi onih za koje je utvrđeno da se prekršili zakon.

Matović je na kraju podsetio i na slučaj nezakonitog naplaćivanja više cene usluga predškolske ustanove roditeljima, koje će grad morati da obešteti za više desetina miliona dinara.

 

Direktorka Čmerić odlučila je da svoj odgovor predoči na sutrašnjoj konferenciji za novinare, o čemu će portal Krug takođe izvestiti, kako bi javnost  o  ovom slučaju mogla da čuje i drugu stranu.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments