Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. januar 2017.

Predstavnici udruženja “Otpisani 2014” smatraju da je kultura «rak rana» grada u kojem privreda ne funkcioniše i pitaju da li je normalno da se iz gradskog budžeta za poljoprivredu izdvaja tri puta manje nego za kulturu?

Za rešavanje problema nezaposlenosti u budžetu Kraljeva za ovu godinu planirano je 12 miliona dinara, za poljoprivredu će biti izdvojeno 70,5 miliona dinara, a za kulturu 225 miliona dinara (uključujući i izdvojenih 15 miliona dinara za medije). Nadležni su kod usvajanja ovakvog budžeta pojasnili da je budžet za poljoprivredu planiran na osnovu onoga što su poljoprivredna gazdinstva prošle godine mogla da povuku od planiranih sredstava, ali Miroljub Baković, predsednik udruženja građana “Otpisani 2014” smatra da odnos 3:1, u korist kulture u odnosu na poljoprivredu nije logičan. Obrazlažući svoj stav Baković kaže da kultura predstavlja nagradnju u odnosu na privredu, zbog čega ne bi trebalo da je u primarnom fokusu i da raspolaže velikim sredstvima.

- Jedini lek za ovaj grad je resetovanje ustanova kulture, što podrazumeva ukidanje Kulturnog centra Ribnica, koji zapošljava partijski kadar a godišnje “vuče” više od 27 miliona dinara iz budžeta i da se Pozorištu vrati status amaterskog – izneo je svoj predlog Baković.

U svim ostalim ustanovama kulture (Narodnom muzeju, Istorijskom arhivu, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Biblioteci), dodao je, treba smanjiti broj radnika prema njihovim stvarnim potrebama.

- Nije u redu da na nekim radnim mestima koja zahtevaju posebne kvalifikacije rade konobari, kuvari, mlekari, poslastičari ili ostali nekvalifikovani partijski podobni ljudi – poručio je Baković.

Samo za zarade zaposlenih u ustanovama kulture na godišnjem nivou planirano je oko 129 miliona dinara, pa Baković navodi svoju računicu po kojoj, u slučaju “resetovanja ustanova kulture”, uštedom u budžetu može da se “napravi” 120 miliona dinara za rešavanje problema nezaposlenosti.

- Ako grad finansira zapošljavanje radnika sa 300.000 dinara po radnom mestu, tako bi 400 radnika godišnje moglo da se zaposli samo sa subvencijama koje daje grad, ne računajući sredsva sa republičkog nivoa – računa Baković, navodeći kako bi vladajuća koalicija, otkad je na vlasti, do sada na taj način mogla da zaposli 2.000 ljudi.

I novi član ovog udruženja Miloljub Arsić, koji je pre penzionisanja jedno vreme bio direktor kraljevačkog Istorijskog arhiva, sa setom je podsetio na vreme kada je Kraljevo imalo veliki broj proizvodnih radnika, a ustanove kulture i javna preduzeća daleko manji broj zaposlenih.

- Paradoksalno je da je sa propadanjem privrede počeo da raste broj radnika tamo gde se zarade obezbeđuju iz budžeta. U javvnim preduzećima i ustanovama zapošljavaju se uglavnom partijski kadrovi, jer nema konkursa da bi na njima mogli da se pojave i drugi građani – tvrdi Arsić.

On dodaje kako se u takvoj situaciji i jedan broj političara okoristio.

- Opšte je poznata stvar većini Kraljevčana da se dobar deo tih radnih mesta i prodavao i da se tačno zna kolika je « tarifa » za higijeničarku, radno mesto za koje se traži srednja škola ili ono za fakultetski obrazovane – navodi Arsić, dodajući kako je osnovno pravilo u svim naprednim i bogatim društvima da «ako je proizvodnja jaka, onda i nadgradnja može da bude jaka», ali da to u Srbiji nije slučaj, jer proizvodnja propada, pa i društvo tone u sve dublju krizu.

Prema Arsićevom mišljenju, dobar broj lokalnih, ali i političari na vrhu šire nerealni optimizam.

- Širenje nerealnog, lažnog optimizma odlika je loših političara, jer dobri državnici narodu govore istinu – smatra Arsić, dodajući kako se kod nas narodu serviraju priče kao da živimo u najvećem blagostanju, iako narod vidi da se iz godine u godinu sve teže živi.

On je, kako je naveo, tokom svog v. d. direktorskog mandata broj zaposlenih u kraljevačkom Arhivu sveo sa 36 na 23, ali da zbog toga na konkursu nije primljen na radno mesto direktora, iako je, kaže, ispunjavao sve uslove.

 

Arsić je govorio i o, kako je naveo, «izmišljenim radnim mestima», zaposlenima koji potpisuju službene belešle koje svedoče da tokom prethodnog meseca nisu radili ništa, jer kako je Arsić naveo «nemaju šta da upišu, budući da ništa nisu ni radili», dok je jedan od zaposlenih u Arhivu napisao kako je čitavih mesec dana samo «čitao Službeni glasnik»..

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

15 Comments

 • Gost - Alen

  Gost - Alen

  Gospodine MKV1, dobro je sto ste rekli da sam Francuz.Pocastvovan sam. Uglavnom kazu "Onaj Turcin"! Bolesno je da nekoga nazovete "guzoliscem" a zovete se MKV1. Posto se zalazete za slobodu govora, zasto uskracujete meni pravo da kazem ono sto mislim? Ne sporim vam pravo da se ne slazete sa mnom.Sporim vam pravo da me  licno vredjate.OTPISANI su grupa politicki aktvnih ljudi, koji su izvoleli izreci svoje misljenje, iza koje bi u buducnosti mogla da stoje i dela.Dakle, nikoga licno od Otpisanih nisam vredjao.Politicku grupaciju Otpisani jesam...Zasto ne predloze da se u istom potezu ukine i sport? Ima preko sto fudbalskih klubaova na teritoriji grada Kraljeva.Svi dobijaju pare iz budzeta.Zamislite koliko je to novih krava  u Kraljevu, a tek pasnjaka? Medjutim Otpisani vole fudbal, a ne vole kulturu! To sto vam se ne dopadam, je vasa licna stvar. Niste jedini...
  • Ime: Alen
  • Gost - CM

   Gost - CM

   Sta je bilo Knezevicu,frka za radno mesto---lepo je da primas platu a ne radis nista
   • Ime: CM
 • Gost - Alen

  Gost - Alen

  Gospodine MKV1, dobro je sto ste rekli da šššćsam Francuz.Pocastvovan sam. Uglavnom kazu "Onaj Turcin"! Bolesno je da nekoga nazovete "guzoliscem" a zovete se MKV1. Posto se zalazete za slobodu govora, zasto uskracujete meni pravo da kazem ono sto mislim? Ne sporim vam pravo da se ne slazete sa mnom.Sporim vam pravo da me  licno vredjate.OTPISANI su grupa politicki aktvnih ljudi, koji su izvoleli izreci svoje misljenje, iza koje bi u buducnosti mogla da stoje i dela.Dakle, nikoga licno od Otpisanih nisam vredjao.Politicku grupaciju Otpisani jesam...Zasto ne predloze da se u istom potezu ukine i sport? Ima preko sto fudbalskih klubaova na teritoriji grada Kraljeva.Svi dobijaju pare iz budzeta.Zamislite koliko je to novih krava  u Kraljevu...To sto vam se ne dopadam, je vasa licna stvar. Niste jedini...
  • Ime: Alen
 • Gost - Alen

  Gost - Alen

  Gospodine MKV1, dobro je sto ste rekli da šššćsam Francuz.Pocastvovan sam. Uglavnom kazu "Onaj Turcin"! Bolesno je da nekoga nazovete "guzoliscem" a zovete se MKV1. Posto se zalazete za slobodu govora, zasto uskracujete meni pravo da kazem ono sto mislim? Ne sporim vam pravo da se ne slazete sa mnom.Sporim vam pravo da me  licno vredjate.OTPISANI su grupa politicki aktvnih ljudi, koji su izvoleli izreci svoje misljenje, iza koje bi u buducnosti mogla da stoje i dela.Dakle, nikoga licno od Otpisanih nisam vredjao.Politicku grupaciju Otpisani jesam...Zasto ne predloze da se u istom potezu ukine i sport? Ima preko sto fudbalskih klubaova na teritoriji grada Kraljeva.Svi dobijaju pare iz budzeta.Zamislite koliko je to novih krava  u Kraljevu...To sto vam se ne dopadam, je vasa licna stvar. Niste jedini...
  • Ime: Alen
 • Gost - Bolesna narcisoidnost

  Gost - Bolesna narcisoidnost

  Za ovakve, kao što je ovaj Francuz Alen, narod ima sasvim odgovarajući izraz - guzolizac. On se, bestidno, usuđuje da uredniku ovoga portala zamera što dozvoljava da ,,svako" iznese svoje mišljenje. Budalaština. Pritom, drugačije misleće ljude naziva strokavim mozgovima, seljacima i nepismenima. Sramota, bre!
  • Ime: Bolesna narcisoidnost
 • Gost - MKV1

  Gost - MKV1

  Zanimljiv predlog. Na jedan takav, dat za vreme rata, Čerčil je odgovorio: "A šta ćemo mi onda braniti?” Nije situacija tako jednostavna. U koju proizvodnju uložiti "ušteđeni" novac? Na današnjem, "slobodnom" tržištu nije problem proizvesti, već šta proizvesti i kako obezbediti stabilan i dugoročan plasman. Koje kriterijume primeniti, a da ne bude po babu i po stričevima? Da li je rešenje da Kulturu prepustimo istom tom "slobodnom" tržištu, kao i Obrazovanje? Inače, slažem se da je potrebno revidirati kadrovsku politiku i preispitati "broj izvršilaca", ne samo u kulturi, već svuda gde se delatnost finansira iz budžeta. U izvršnoj i "zakonodavnoj" vlasti posebno. Usput, borba protiv tzv. sive ekonomije, u suštini crne, treba da je stvarna, a ne deklarativna i selektivna.
  • Ime: MKV1
 • Gost - Alen Knezevic

  Gost - Alen Knezevic

  Zaista mi je zao sto je ovo samo lokalna inicijativa.Narodno pozoriste u Bgdu ima budzet od 1 200 000 000 (milijardu i dve stotine miliona dinara). Zamislite koliko krava moze da se kupi za te pare. Nas kajmak je proglasen za nematerijalno dobro Srbije.  Sa toliko para Srbija bi bila med i mleko, posto ocekujem da deo sredstav uloze i u pcelarstvo...Naravno istoriju cemo izbrisati.Vidim imate i strucnjake iz te oblasti...Postovani strokavi mozgovi.Vase je pravo da ne razumete, vase je pravo da budete to sto jeste.Seljaci! Izvinjavam se poljoprivrednim proizvodjacima. Sledeci korak je, pretpostVljam, ukidanje knjizevnosti! Sta tu ima da se cita...Zamerka uredniku portala je sto dozvoljava da svakakvi iznose " misljenje" .Misljenje je kao zadnjica, svako ga ima..Grupi gradjana koja se potpisuje kao "Otpisani" (pozajmile ste ime FILMA) preporucujem da promeni ime u NEPISMENI...Kvalifikovali ste se!
  • Ime: Alen Knezevic
 • Gost - Alen Knezevic

  Gost - Alen Knezevic

  Zaista mi je zao sto je ovo samo lokalna inicijativa.Narodno pozoriste u Bgdu ima budzet od 1 200 000 000 (milijardu i dve stotine miliona dinara). Zamislite koliko krava moze da se kupi za te pare. Nas kajmak je proglasen za nematerijalno dobro Srbije.  Sa toliko para Srbija bi bila med i mleko, posto ocekujem da deo sredstav uloze i u pcelarstvo...Naravno istoriju cemo izbrisati.Vidim imate i strucnjake iz te oblasti...Postovani strokavi mozgovi.Vase je pravo da ne razumete, vase je pravo da budete to sto jeste.Seljaci! Izvinjavam se poljoprivrednim proizvodjacima. Sledeci korak je, pretpostVljam, ukidanje knjizevnosti! Sta tu ima da se cita...Zamerka uredniku portala je sto dozvoljava da svakakvi iznose " misljenje" .Misljenje je kao zadnjica, svako ga ima..Grupi gradjana koja se potpisuje kao "Otpisani" (pozajmile ste ime FILMA) preporucujem da promeni ime u NEPISMENI...Kvalifikovali ste se!
  • Ime: Alen Knezevic
  • Gost - Dragana

   Gost - Dragana

   Lako je tebi da pises gluposti Alene Knezevicu kada primas platu kao PR POZORISTA... i to u gradu gde je 40 posto nezaposlenih......glasacu za otpisane,da tebe i tebi slicne isteraju iz pozorista....kvalifikovali ste se,vec odavno
   • Ime: Dragana
 • Gost - Samac

  Gost - Samac

  Milionče evrića  za kulturu je taman - da se tamani. Majstor za kulturne fantazije, jedini i neponovljivi g. Milišić, imao bi šansu da, recimo, organizuje  književne večeri  i kod ,,Lepog Bore." 
  • Ime: Samac
 • Gost - tri

  Gost - tri

  Dajte Slavkovicu da vodi pozoriste i propasce za tri dana
  • Ime: tri
 • Gost - NATASA

  Gost - NATASA

  MILION EVRA ZA PLATE U KULTURI SIROMASNOG GRADA STO JE MNOGO MNOGO JE
  • Ime: NATASA