Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. februar 2017.

Predstavnici bivših radnika nekoliko kraljevačkih preduzeća vratili su se razočarani sa sastanaka u Ministarstvu privrede, gradonačelnik Terzić podseća da  radnici preduzeća koja su u Kraljevu u stečaju dele sudbinu još 77.000 radnika u Srbiji

Do današnjeg sastanka sa ministrom privrede Goranom Kneževićem nije moralo ni da dođe, rekao je Dragan Mitrović, predsednik Inicijative za prava radnika iz Kraljeva, jer su kako je rekao, ove dve strane i pre 15 dana razgovarale na istu temu. - Razgovori su bili konkretni, ali od toga se ne živi, a jedino što su nam ponudili jeste neka vrsta pomoći od 21.000 dinara, uz obećanje da ta isplata ne bi umanjila iznos naših potraživanja – istakao je Mitrović, ocenjujući da je ponuda države ponižavajući, jer kao bivši radnici preduzeća u restrukturiranju smatraju da baš država treba da im isplati zaostala potraživanja.

On je istakao da će protesti bivših radnika ubuduće imati radikalniji karakter na, kako je rekao, “partizanski način”:

Dovešćemo ovde naše porodice, lično sam spreman i da me hapse, jer će i meni, i kolegama u zatvoru sigurno biti bolje.

- I ministra sam zamolio da nas ne potcenjuju sa tom pomoći, jer smo mi došli da pregovaramo o mnogo većim parama koje nam se duguju, što nas je sve dovelo u ovako tešku situaciju – ispričao je Mitrović, opet postavivši pitanje kako vlada ima novca za Bor, Kruševac, Smederevo, a za Kraljevo nema.

On je postavio pitanje kako bivšim kolegama dakaže da para za njih nema dok, kako je naveo,  premijer Srbije često izjavljuje kako “pare prelivaju”.

Mitrović se pred oko 150 radnika obratio isped zgrade Gradske uprave, budući da im uluazk u zgradu nije bio dozvoljen zbog toga što, kako je kasnije objasnio gradonačelnik Terzić, predstavnici radnika danas nisu ispoštovali proceduru podnošenja zahteva za korišćenje skupštinske sale, što su uradili u svim ranijim slučajevima kada im je, kako Terzić istiće, korišćenje sale odobravano.

Gradonačelnik, koji je danas zajedno sa radnicima bio na razgovorima u Ministarstvu privrede, istakao je da su ministar Goran Knežević i njegovi saradnici iskazali veliko razumevanje za problem Kraljevčana, ali da se radnici koji u Kraljevu protestuju nalaze u istoj situaciji kao još 77.000 radnika u Srbiji.

- Radnici Farbirke vagona svoja potraživanja mogu ostvariti isključivo kao poverioci preduzeća koje se nalazi u stečaju – rekao je Terzić, dodajući da su radnicima danas detaljno obrazložene procedure za ostvarenje prava.

Prema rečima Terzića, dokaz da u Ministarstvu privrede razumeju probleme radnika, jeste i ponuđena jednokratna pomoć u visini minimalne zarade u Srbiji koja, potvrđuje I on, ne bi umanjila potraživanja radnika, već samo predstavlja pomoć Ministarstva privrede i vlade.

Ostalo je da četvorica predstavnika koji su zastupali radnike na pregovorima odluku o ovome donesu nakon razgovora sa bivšim kolegama, pojasnio je gradonačelnik.

Na pitanje da li su radnici u pravu kada kažu da samo za Kraljevo nema novca, prvi čovek grada kaže da pre bilo kakvih poređenja treba videti da li su u pitanju slučajevi iste kategorije.

 

- Tvrdim da 77.000 radnika iz preduzeća u stečaju nije uspelo da naplati zarađene plate, a država do sada nije pomogla nijednom preduzeću kako bi ono isplaćivalo svoje plate, nego je otpisivala različite dugove tih preduzeća kako bi ona nastavila da funkcionišu zbog njihovog značaja za državu Srbiju – rekao je Terzić.

Lazar Pavlović, neformalni predstavnik bivših radnika"Magnohroma" podseća da oni traže preostalih 20 odsto neisplaćenih zarada, zato što ih je, kako je rekao, država prevarila tvrdeći 2012. godine, (kada im je isplaćeno 80 odsto  zaostalih zarada) da će "Magnohrom" preživeti ako se oni tog dela odreknu.

- Obećali su da će "Magnohromu" zaposliti nove ljude, a našu firmu vrartiti na evropsko tržište, ali ništa od toga nije ostvareno. Nas ne zanima što su ljudi u vlasti u međuvremenu zamenili stolice, a danas smo doživeli da nam kažu da se za ostvaenje svojih prava obratimo "žutima" - rekao je Pavlović.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments