Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. februar 2017.

Nije normalno da se u Kraljevu koje ima 1.700 proizvodnih radnika, 210 miliona dinara iz budžeta ove godine izdvoji za kulturu, a samo za plate 170 zaposlenih u kulturnim ustanovama - više od milion evra, poručuju „Otpisani“

Iz gradske kase ove godine će biti izdvojeno 12 miliona dinara za rešavanje problema nezaposlenosti, ali u udruženju građana „Otpisani 2014“ navode da je to malo, poredeći taj iznos sa izdvajanjem u iste svrhe u drugim opštinama.

- Opština Prokuplje, koja je tri puta manja od Krajeva izdvojiće tri puta više novca, a Šabac, grad veličine Kraljeva, izdvojiće čak šest puta više novca od nas za novo zapošljavanje, odnosno 73,1 miliona dinara – ilustruje svoje tvrdnje Miroljub Baković, predsednik ovog udruženja.

On je na današnjoj konferenciji za novinare sadašnjicu uporedio sa vremenom kada je Kraljevo imalo 30.000 radnika u proizvodnji, dok je u oblasti kulture radilo nekoliko desetina radnika.

- Bio je to, otprilike, po jedan radnik u oblasti kulture na oko 1.000 proizvodnih radnika, a danas – na oko 1.700 radnika u proizvodnji imamo 170 radnika u ustanovama kulture, a samo za njihove plate se na godišnjem nivou izdvaja nešto manje od 127 miliona dinara ili više od milion evra – smatra Baković.

Prema mišljenju „Otpisanih“ sve to nije održivo na duže staze, pa Baković ponavlja stav zbog kojeg je već prozivan u javnosti, da je potrebno izvršiti reformu ustanova kulture koja, po njemu, podrazumeva ukidanje Kulturnog centra Ribnica, vraćanje pozorištu statusa amaterskog i svođenje broja radnika u ostalim ustanovama kulture na optimalan broj. Ako se tako uradi, smatra on, uštedom u budžetu može da se “napravi” 120 miliona dinara za rešavanje problema nezaposlenosti.

- Ako grad finansira zapošljavanje radnika sa 300.000 dinara po radnom mestu, tako bi 400 radnika godišnje moglo da se zaposli samo sa subvencijama koje daje grad, ne računajući sredsva sa republičkog nivoa – računa Baković, navodeći kako je vladajuća koalicija, otkad je na vlasti, do sada na taj način za pet godina mogla da zaposli 2.000 ljudi.

Miloljub Arsić, član „Otpisanih“ smatra da nije problem samo u ustanovama kulture, već i sa javnim preduzećima, jer je odnos proizvodnih i neproizvodnih radnika u Kraljevu jako nepovoljan.

- Država se rigidno odnosila prema ljudima koji su ostali bez posla, fabrike su zatvorene, radnici štrajkuju, dok u administraciji radnici primaju redovne plate i stalno se uvećava broj zaposlenih na budžetu – kaže Arsić, tvrdeći da je na pojedinim mestima broj radnika čak upetostručen.

Do posla, dodaje on, dolaze uglavnom partijski kadrovi ili se zapošljavaju po rođačkoj liniji.

- Povećava nam se cena komunalnih usluga, samo zato što se zapošljava veliki broj takvih kadrova. Političari ih zapošljavaju, ali ih mi građani izdržavamo, jedan broj takvih kadrova ne dolazi na posao ili dolazi kad hoće, a u radno vreme ih često možete videti kako sede u baštama kafića – navodi Arsić, ilustrujući to tvrdnjom da je kao direktor Istorijskog arhiva imao najmanje 30 odsto zaposlenih koji nisu imali nikakve radne rezultate.

Arsić dodaje kako su danas na svim rukovodećim mestima partijski kadrovi koji štite i zaposlene koji neće da rade, one sa kupljenim diplomama, bez iskustva i rezultata.

- Stranke na vlasti nasledile su državni aparat koji nije valjao, ali su se samo ugradile u taj sistem i to što nije valjalo razvile do savršenstva, zato moram da poručim nezaposlenima koji nisu u strankama: „Nemojte da tražite posao u državnim ustanovama, javnim preduzećima i ustanovama kulture, zato što su ta radna mesta obezbeđena isključivo za partijske kadrove“ – završio je Arsić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - DC10

  Gost - DC10

  Otpisani imaju svoj stav,i zato ih postujem,i uvek govore jasno i glasno da ih obican narod razume.Kod mene u komsiluku su jako popularni jer nisu stali vec 3 godine cini mi se
  • Ime: DC10
 • Gost - Glodjem metal

  Gost - Glodjem metal

  Da li je sramota kraljevacke kulturne radnike, posebno one koji su zaposleni u javnim ustanovama, to sto ih predstavlja jedan cvecar (Sreten Jovanovic) i jedan sloser (Milos Milisic)? Kada cete da dignete glas protiv tih apsurda u drustvu?! Onom silinom kao sto ste udarili po ovom mucnom Bakovicu. Ima li stida??????
  • Ime: Glodjem metal
 • Gost - Realno viđeno

  Gost - Realno viđeno

  Šta je tu čudno, gospodo draga? Da plate nisu visoke, zar bi, recimo, jedan Milišić svakog božjeg dana klopao kod ,,Lepog Bore", umesto kod svoje kuće, kao i svi mi, jadnici!
  • Ime: Realno viđeno