Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. februar 2017.

Skoro trideset tužbi pristiglo je sudovima u Kraljevu od bivših političara, među kojima su i dva bivša gradonačelnika, a svi su presavili tabak zbog navodno nezakonitih smena i traže naknadu štete

Kad bi se i sudski potvrdili tužbeni zahtevi političara prema gradu Kraljevu, budžet ne bi bio ni razvojni, ni socijalni, nego parničarski. Jer, trenutno skoro trideset lokalnih političara, a među njima i dva bivša gradonačelnika, traže milione na ime izgubljene dobiti. Tako je pre nekoliko dana u Viši sud stigla i tužba Tomislava Ilića, dojučerašnjeg gradonačelnika Kraljeva.

On tuži grad zbog navodne nezakonitosti i slučaja, ne iz perioda kada je bio gradonačelnik, već iz marta 2010. godine. U to vreme je predsedavao Skupštinom grada Kraljeva pa je, tvrdi, nelegitimno smenjen pošto su, kako piše u tužbi, „za njegovo razrešenje glasala i lica koja nisu imala status odbornika“. Tada je smenjen i Ilićev zamenik Milivoje Jakovljević, pa i on na sudu traži pravdu. Obojica tvrde da su i novčano oštećeni: Ilić za 2,5 milion a Jakovljević za 1,5 miliona dinara.

Nameće se, naravno, pitanje zašto se toga nisu ranije setili. Možda i zato što, kako se još u tužbi navodi, „rešenje o razrešenju nije imalo pravni lek, čime je povređena Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava“ ili je, ipak, u pitanju ljutnja Ilića zbog neispunjenih obećanja novih partijskih drugova iz SNS-a data prilikom prošlogodišnjeg „preletačkog roka“ kada je u SNS „preleteo“ iz Nove Srbije.

No, bilo kako bilo, Gradsko pravobranilaštvo će podneti kontratužbu, uz dokaze da pomenuti bivši funkcioneri na ove funkcije nisu ni bili zakonito izabrani, nego uz pomoć ,,blanko“ ostavki i tako «pribavljenih» odbornika, a takve ostavke su od Ustavnog suda posle osporene. A, biće tu navoda i o gubitku prava na tužbe zbog protoka vremena...

Inače, obe ove tužbe podstaknute su i nedavnom vešću da je dr Ljubiša Jovašević, u 2010. godini gradonačelnik Kraljeva, dobio sudski spor protiv grada pa će, kako je on najavio, njemu i njegovim saradnicima, članovima tadašnjeg Gradskog veća i nekih upravnih odbora koji su takođe grad tužili, biti nadoknađeno oko stotinu miliona dinara. Istina, u presudama Višeg suda u Kraljevu i Apelacionog suda u Kragujevcu tvrdi se da je tadašnja skupština grada poništenjem rešenja o izboru Jovaševića za gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća, ignorisala odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi u pogledu izbora i smena finkcionara. Jovašević je posle ovakve presude podneo i tužbu za naplatu uskraćene koristi. Traži po 90.000 dinara mesečno, a reč je o izgubljenim zaradama za 26 meseci. Tim primerom je, kako doznajemo, postupilo još njih nekoliko, pa je izračunato da će to grad koštati oko stotinu miliona dinara. No, stručna javnost, ipak, smatra da je ta naplata na ,,dugačkom štapu“. Najavljena je kontratužba zastupnika grada kako bi se utvrdilo da li su Jovašević i njegovi saradnici bili zakonito, izabrani zbog upotrebe ,,blanko“ ostavki i pet spornih odbornika kako bi se nadomestio broj glasova na strani koalicije koja je Jovaševića tada podržavala za gradonačelnika. Pomenuti sudovi o ovome nisu raspravljali, pa to sledi povodom najavljenih kontratužbi.

Budžetu grada Kraljeva preti još jedna presuda, a reč je odluci Privrednog suda u Kraljevu u korist Predraga Mikića, aktuelnog savetnika predsednika republike, tj. njegove firme ,,Trgomen PV“. Tom prvostepenom presudom njemu je dato za pravo da je oštećen za oko 55 miliona dinara. On je još davne 2004. godine, od Odeljenja za urbanizam u Kraljevu dobio akt o uslovima za gradnju poslovno stambene zgrade u Jug Bogdanovoj ulici. Zatražio je i odobrenje gradnje prilažući idejni projekat. Međutim, tu proceduru, početkom 2005. godine prekida inspekcijska kontrola zbog navodnih zakonskih manjkavosti i pomenuti akt  biva poništen. Onda se on žali nadležnim opštinskim organima, ministarstvima i, naposletku, tuži sudu tražeći nakandu štete na ime troškova za projekat, i izgubljenu dobit. Jeste, da sada čaršijom bruje priče o navodnoj naklonjenosti sudije i mogućim kontrauslugama, ali to neće mnogo pomoći ako ne uspe žalba Gradskog pravobranilaštva, gde će se osporavati i nadležnost ovog suda u pomenutom predmetu.  

- Moramo štititi budžet, svim zakonskim sredstvima. Samo preračunajte koliko bi mogli vrtića, školskih zgrada, ulica... da podignemo umesto plaćanja ovakvih odštetnih zahteva. No, mi se moramo i pri osporavanju tižbi držati zakona, a i u slučaju da sve sporove izgubimo – rekao je za ,,Politiku“ Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

autor: M. Dugalić

 

izvor: “Politika”

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments