Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. mart 2017.

Predstavnici ovog udruženja pitaju da li na tribinama vladajuće koalicije po okolnim selima neko poljoprivrednicima predočava koliko su seljake koštale nove odluke o naplati poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište

Čelni ljudi našeg grada i predstavnici vladajuće koalicije obilaze sela u okolini Kraljeva, agitujući da poljoprivrednici glasaju za njihovog predsedničkog kandidata, što je politički dozvoljeno, ali paradoksalno, zato što je ta ista vlast na svim nivoima izvršila trostruku prevaru poljoprivrednika u 2016. godini, ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare Miroljub Baković, predsednik Udruženja „Otpisani 2014“.

On je izneo svoje tvrdnje potrkrepljujući ih analizom svog istraživanja. Tokom 2015. godine, rekao je Baković, Vlada je poljoprivrednicima isplaćivala 12.000 dinara po hektaru obradive površine. Ako prosečno domaćinstvo na selu ima oko pet hektara zemlje u vlasništu, tri hektara su obradive površine (njive i voćnajci), smatra on.

- Vlada je poljoprivrednicima isplaćivala sredstva za hektare obradivih površina, pa je u 2015. godini jedno prosečno domaćinstvo moglo od države da dobije 36.000 dinara. Istovremeno, ni lokalna samouprava te 2015. nije naplaćivala porez na poljoprivredno i šumsko zemljište – podsetio je Baković.

Tokom prošle godine, dodaje on, prva prevara dogodila se kada je subvencija države sa 12.000 dinara po hektaru obradive površine smanjena za tri puta, odnosno na 4.000 dinara po hektaru.

Druga prevara, po Bakoviću, bila je kada je grad Kraljevo uveo porez na imovinu na poljoprivredno i šumsko zemljište (sa pravom da to učini, ali ne i obavezom).

Treća prevara, po mišljenju Bakovića, odnosi se na činjenicu da država subvencije plaća samo na obradivo poljoprivredno zemljište, a kada lokalna samouprava naplaćuje porez, to čini na celokupno zemljište (dakle i na livade i pašnjake, na sve ono što se označava pojmom neobradivo) koje se vodi na istog čoveka.

Otpisani su se danas posebno osvrnuli na tribine vladajuće koalicije u selima u okolini Kraljeva, tvrdeći da recimo meštanima Čukojevca, Ratine ili Adrana, niko od onih koji drži govore nije predočio koliko su poljoprivrednici, zapravo, oštećeni.

Bakovićeva računica kaže da je, primera radi, domaćinstvo koje se nalazi u četvroj zoni, za svaki hektar obradive površine imalo 8.000 dinara manje subvencija prošle godine.

- Za tri hektara, to je 24.000 dinara, a u isto vreme, to isto domaćinstvo moralo je da plati i porez na pet hektara ukupne imovine od oko 5.400 dinara. Čist gubitak takvog domačinstva u prošloj , u osnosu na 2015. godinu, iznosio je 29.400 dinara. Baš me zanima da li su to rekli na tribini na kojoj su agitovali za Aleksandra Vučića?– pitao je Baković.

U trećoj zoni taj gubitak po domaćinstvu penje se, izračunao je Baković, na 48.000 dinara (po 8.000 dinara na tri hektara obradive površine plus porez od 24.000 dinara poreza gradu Kraljevu).

Na današnjoj konferenciji za novinare „Otpisani“ su uporedili dve odluke o naplati poreza na imovinu u Kraljevu i Jagodini, u kojoj je gradska skupština odlučila da poljoprivrednicima ne naplaćuje porez na poljopriuvredno i šumsko zemljište.

- U Jagodini vlada Jedinstvena Srbija, koja je deo i vladajuće koalicije u Kraljevu, pa pitamo kako su odbornici te partije glasali različito u Kraljevu i Jagodini? Sve je ovo dokaz da u gradovima koje deli jedva stotinak kilomettara, postoji potpuno različita politika jedne iste stranke – poručio je Baković, prozivajući na kraju članove odborničke grupe „Dveri“ koji, tvrdi on, na skupštini na kojoj je usvajana odlluka o načinu naplate poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište u ovoj godini, nisu reagovali. Više ih je zanimalo da li je neki dokument na ćirilici ili latinici i o tome su diskutovali sat vremena. završio je Baković.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments