Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. april 2017.

Zbog toga što izgradnja prvog srpskog oživljenog srednjovekovnog grada na ovim prostorima nije ni počela, neko treba da odgovori na pitanja da li će on biti realizovan i kada, a ako se od realizacije odustalo – zbog čega je tako odučeno?

Srpska napredna stranka (SNS) u Kraljevu je pre pet godina lansirala ideju o izgradnji Kraljevgrada, prvog srpskog oživljenog srednjovekovnog grada na ovim prostorima, nekoliko puta projekat i predstavljala javnosti,  ali ideja čak ni delimično nije realizovana, a zašto nije kada je SNS na vlasti na svim nivoima – pitanje je koje je na današnjoj konferenciji za novinare javno postavio predstavnik udruženja građana «Otpisani 2014», nekadašnji direktor kraljevačkog Istorijskog arhiva i bivši član Srpske napredne stranke (SNS) Miloljub Arsić.

- Kada sam prvi put čuo za taj projekat, na Odboru za kulturu SNS izneo sam mišljenje da je megalomanski i da nikada neće biti realizovan, jer je projektom na lokaciji preko puta grada Magliča bila predviđena izgradnja čitavog jednog srednjovekovnog grada sa velikim kulama i zidinama, kao i da u tom kompleksu može da nađe posao hiljadu radnika – istakao je danas Arsić, navodeći i da mu je, dan posle tog sastanka, telefonom sugerisano da «ne bi trebalo da minira projekte SNS».

Arsić smatra da su pokretači inicijative, morali u međuvremenu da krenu sa izgradnjom Kraljevgrada ili da građanima obrazlože zašto je taj projekat nemoguće realizovati.

- Tada je rečeno da projekat vredi oko 50 miliona evra i da će novac obezbediti strani investitori. Moje je mišljenje bilo i da lokacija u dolini Ibra nije dobra, jer se u proleće, na obalama Ibra nađu hiljade plastičnih otpadnih kesa i flaša, što će odvraćati zainteresovane za kongresni turizam i turizam uopšte – smatra Arsić.

On je danas tražio od tvorca te ideje, a u pitanju je načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, da odgovori na pitanja da li će pomenuti projekat biti realizovan i kada, a ako se od realizacije ideje odustalo – zbog čega je tako odučeno? Arsić je dodao da slično može da se kaže za obećanja da će, posle konverzije, vojni aerodrom u Lađevcima biti registrovan i za civilne letove, da će u blizini aerodroma «Morava» biti napravljen kargo centar…

- Nema od toga ništa! Setite se kako je i sam premijer izjavio da u Kraljevo niko od investitora neće da ulaže, jer je naše područje trusno. Tokom predsedničke kampanje Vučić je na mitingu u Kraljevu najavio da će, «ako niko drugi ne bude hteo da dođe, država napraviti fabriku namenske proizvodnje». Fabrike u kojima se proizvodi municija i druga borbena oprema, niko ne podiže na trusnom terenu. Nešto ne štima, ili kod političara, ili kod naroda koji te ideje prihvata «zdravo za gotovo» i glasa za takve «projekte» - mišljenje je Arsića koji je upitao i da li u Srbiji danas postoji odgovornost za javno izgovorenu reč, pre svega onih na visokim državnim položajima.

On je podsetio kako su nekada u predizbornim kampanjama i političari u Srbiji najpre bili u obavezi da podnesu izveštaj šta su tokom mandata uradili, da bi tek onda od naroda tražili da im ponovo ukaže poverenje.

KAKO JE NAJAVLJIVAN KRALJEVGRAD

„Kraljevgrad će biti simbol Srbije koja je u srednjem veku bila na vrhuncu svoje vojne, državne i kulturne moći“, poručeno je u junu 2013. godine u Kraljevu na prezentaciji idejnog rešenja srednjevekovnog grada koji će se, prema zamisli, prostirati na području od četiri hektara u blizini utvrđenja Maglič.

- On će, u najkraćem, biti osavremenjena Srbija. To je ideja koja treba da živi, da raste i da se jednog dana i ispuni zato što može mnogo ponudi u kulturnom i turističkom smislu Raškom okrugu i celoj Srbiji, poručio je začetnik ove ideje, kraljevački preduzetnik i (tada i sada) predsednik gradskog odbora SNS u Kraljevu Nebojša Simović.

Kraljevgrad, sa sadržajima i načinom gradnje karakterističnim za srednji vek, treba da predstavlja sve ono što Srbija danas nije u prilici da ponudi stranom turisti, predočeno je tokom prezentacije u Svečanoj sali Gradske uprave. 

- Kraljevgrad je „grad kraljeva“ i zato će u njemu postojati sedam kula koje će biti posvećene našim kraljevima – pnajavio je Simović, dodajući kako veruje da je turizam budućnost razvoja celog regiona.

Prema ideji, Kraljevgrad kao turistička atrakcija treba da živi 365 dana u godini, da zaposli na stotine ljudi, da godišnje dovede više od 400.000 gostiju i da posluži za plasiranje poljoprivrednih proizvoda sa ovog područja.

Idejno rešenje arhitektonski su uobličili Jelena i Goran Nikolić, koji su projekat poklonili Kraljevu za gradsku slavu svete Trojice, pojašnjavajući da su inspiraciju našli u objektima prošlosti, ali i da je čitav projekat zahtevao mnogo istraživačkog rada.

- Postoje određene specifičnosti projekta, budući da je zamišljeno da se gradi tradicionalnim načinom, uz korišćenje lokalnog kamena, ali biće tu i čeličnih rešetki, strukturalnog stakla i savremenih mjaterijala i tehnologije koje mogu da podrže takav koncept - pojasnila je tada idejno rešenje Kraljevgrada Jelena Krstović Nikolić.

Osim sedam kula koje će biti posvećene srpskim srednjovekovnim vladarima, najavljeno je da će Kraljevgrad imati i bolnicu, školu starih zanata, hotel sa 800 ležaja i brojne druge sadržaje.

- Planirani su i muzeji sa svim obeležjima i znamenitostima dinastije Nemanjića, veliki otvoreni amfiteatar, zatvoreno pozorište, veliki Kongresni centar, stara tržnica, pijaca, crkvena porta sa crkvom i zvonikom, mnoštvo ugostiteljskih objekata, stare krčme, poslastičarnice i restorani – pojasnio je Goran Nikolić.

Prema rečima autora idejnog rešenja, ideja Kraljevgrada u osnovi podseća na Drvengrad Emira Kusturice na Mećavniku, ali je arhitektonskorešenje sasvim različito, jer je Drvengrad koncipiran kao eko-selo, a Kraljevgrad će predstavljati prvi oživljeni srednjovekovni grad na ovim prostorima.

Svestan da će od ideje do realizacije projekta, za koji tek treba obezbeđivati sredstva, biti puno problema, začetnik ideje Nebojša Simović tada je ocenio da je najbitnije da ona prvo zaživi u srcima građana Kraljeva, jer je to uslov da se oformi veliki tim u kojem će svako znati da se „sve ono što je započeto, jednog dana i završi“.

 

- Dobre ideje, kao i voda, uvek nađu put - poručio je tada Simović, izrazivši nadu da će Kraljevo uspeti da, kako je rekao, napravi najveću fabriku novca pod vedrim nebom, a da to grad i njegov budžet košta - što manje .

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Milan

  Gost - Milan

  Svima je još tada bilo jasno da od tog posla nema ništa, svi bismo mi voleli da je to realno uraditi, ali uzevši u obzir realno stanje na terenu, tj. bedu gradskog budžeta, to su samo daleki snovi od sapunice koji služe za dnevnopolitičke svrhe.
  • Ime: Milan
 • Gost - Nadica

  Gost - Nadica

  Budalastine,kakav kraljevgrad kakve gluposti...sve je to igra za glupi narod i tu je Arsic u pravu....drago mi je da je tako pametan covek napustio sns..sns ce definitivno izgubiti lokalnu vlast na sledecim lokalnim izborima
  • Ime: Nadica