Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

9. maj 2017.

Ocenjujući da postoje indicije o pokušaju da na funkciju direktora Narodnog muzeju u Kraljevu bude izabran neko ko ne ispunjava uslove konkursa, ceo kolektiv ustanove traži od nadežnih da izvrše nadzor nad upravnim postupkom

 Kolektiv Narodnog muzeja u Kraljevu smatra da to što jedini kandidat za direktora ustanove nije izabran predstavlja dokaz da su odbornici vlasti na sednici gradske skupštine sledili interese stranaka koje nemaju demokratski kredibilitet, već samo preko koalicija veću političku moć nego što je realno imaju, niti im je iko dao.

- To su stranke koje, realno, imaju jedan odsto glasova, a imaju političku moć kao da iza njih stoji, 10, 15 i 20 odsto glasova građana na izborima – rekla je na konferenciji za novinare Tatjana Mihailović, viši kustos Narodnog muzeja, koja je u ime svih zaposlenih pročitala ovo saopštenje.

Svih 26 zaposlenih u Narodnom muzeju stali su iza saopštenja kojim javnost obaveštavaju da su kao reprezentativna institucija kulture grada Kraljeva, ustanova od nacionalnog značaja i jedan od najuspešnijih muzeja u Srbiji, trenutni i  bez Statuta, i bez direktora. U saopštenju se, između ostalog, navodi,

Statut Narodnog muzeja Kraljevo, prema zahtevima Odeljenja za društvene delatnosti, usklađen je sa Zakonom o kulturi, odnosno novim dopunama i izmenama ovog zakona iz 2016. godine. Statut je predat osnivaču u septembru prošle godine, ali od osam predloženih statuta javnih ustanova usklađenih sa zakonom na isti način, jedino naš nije bio usvojen. Osnivač, grad Kraljevo, nije pismeno obavestio Muzej kakve primedbe ima na Statut, niti je ponovo pokrenuo pravnu proceduru, što je bio dužan da učini. Tako već devet meseci novi Statut stoji u nekoj vrsti pravnog vakuuma.

S obzirom da direktoru Narodnog muzeja ističe mandat ove godne, propisanom zakonskom procedurom Upravni odbor Narodnog muzeja je sproveo Konkurs za izbor novog direktora i dostavio rezultate osnivaču, koji nije imao ni primedbe ni žalbe. Komisija za izbor i imenovanje Skupštine grada je jednoglasno donela odluku da je jedini kandidat koji ispunjava uslove konkursa Dragan Drašković, istoričar i muzejski savetnik, dosadašnji direktor muzeja. Za ovo mesto preporučuju ga, pre svega vanredni uspesi same ustanove i veliki lični i stručni doprinos.

Direktor je na skupštini održanoj 5. maja  prethodno razrešen dužnosti, a nakon toga, uzdržanim glasovima većinske koalicije (38 odbornika), nije postavljen na ovo mesto. Tako je Muzej došao u situaciju da je bez novog Statuta i bez direktora, kao i bez obrazloženja zašto su donete ovakve odluke, za koje nema ni zakonskih, niti stručnih osnova. Ova situacija se otuda može protumačiti isključivo kao politička volja. Na ovaj način je, kroz opstrukciju upravnog postupka, onaj koji je dužan da brine o ustanovi, doveo u pitanje njeno funkcionisanje.

S obzirom na niz neregularnosti u upravnom postupku, postoje jasne indicije da je reč o pokušaju da se ličnost koja ne ispunjava uslove konkursa, dovede na ovu funkciju. Zato smo se obratili Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, sa zahtevom da se izvrši nadzor nad upravnim postupkom koji je grad sproveo u ovom slučaju, te da se obezbedi zakonitost rada.

Žalosno je da nakon 2016. godine, koja je jedna od najuspešnijih od osnivanja ustanove, u kojoj je Narodni muzej Kraljevo gostovao sa izložbom „Jelena velika kraljica“ u Galeriji SANU, najprestižnijem prostoru u Srbiji, na poziv same Akademije nauka, gde je izložbu videlo preko 18 000 posetilaca, koja je takođe gostovala i na predstavljanju Srbije na Danima frankofonije u Lionu, nakon otvaranja Legata Olivere Radojković Čolović, koji je najveći pojedinačni dar Kraljevu ikada i izdavanja knjige Dragana Draškovića „Kraljevo od varoši do grada“, gde je publikovano više od 650 starih fotografija i razglednica Kraljeva, Gradska uprava gleda na ovu ustanovu kao na prosti politički plen”, navodi se u sopštenju kolektiva Narodnog muzeja u Kraljevu.

Prema rečima dosadašnjeg direktora Dragana Draškovića, oni čekaju da dobiju zvanično rešenje i odluku gradske skupštine kako bi pokrenuli upravni spor. U međuvremenu su ovo pismo, osim ministarstvima, prosledili i Muzejskom društvu, svim relevantnim institucijama kulture i kolegama.

Na novinarsko pitanje da li je tačno da na čelo njhove ustanove treba da dođe, ako je suditi po pričama u čaršijskim kuloarima, kadar kraljevačkog Pokreta socijalista, koji je u nezvaničnoj političkoj podeli rukovodećih funkcija "dobio" i direktorsku poziciju u Muzeju, zaposleni nisu imali odgovor, uz obrazloženje da oni nemaju nikakve zvanične dokaze da takva politička podela postoji.

                                            M. M. D.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

10 Comments

 • Gost - остоја

  Gost - остоја

  Шта је још пропало што је на буџету? Неће ни музеј пропасти ако промене директора, као што ни  библиотека није пропала када су на једвите јаде отерали Типсаревићку у пензију. 
  • Ime: остоја
 • Gost - М. Бабић

  Gost - М. Бабић

  Све је ово почело затварањем Народног Музеја и "падом српске идеје" 2000. После физичког разарања Србије, наставило се са духовним разарањем и тоталном девастацијом свеукупне културе. Држе се још само Куста, Брега, Чола и Ноле
  • Ime: М. Бабић
 • Gost - drug

  Gost - drug

  Slavkovicu vrati Vulinu petokraku
  • Ime: drug
 • Gost - Veliki Vucko

  Gost - Veliki Vucko

  Ako dragi Kraljevcani sve ste ovo zasluzili. Skoro su bili lokalni izbori, sad kusajte tortu.
  • Ime: Veliki Vucko
 • Gost - Kustos

  Gost - Kustos

  Ostavite bar Muzej da vredi necemu...
  • Ime: Kustos
 • Gost - Ja

  Gost - Ja

  Sram vas bilo!
  • Ime: Ja
 • Gost - strasno

  Gost - strasno

  ACO ERAC..stolar po zanimanju iz Kraljeva a neki strucnjak sa diplomom iz Foce......iz tog velegrada doveo je zenu i diplomu pride...a ima 1-1,5 % podrsku u narodu
  • Ime: strasno
 • Gost - Ups

  Gost - Ups

  Neće propasti muzej ako Drašković ne bude direktor, ali Kraljevo hoće sigurno sa političarima koji se smenjuju u poziciji i opoziciji godinama. I na kraju ostaće nam jedino i taj muzej da posmatramo slike nekadašnjih fabrika koje su ugasili večiti stručnjaci na budžetu.
  • Ime: Ups
 • Gost - ostoja

  Gost - ostoja

  Kada su Tipsarevicku smenjivali morali su da pale krpe da bi je isterali iz direktorske kancelarije. 
  • Ime: ostoja
 • Gost - Beli

  Gost - Beli

  A šta na sve to kaže Doktor Aleksandar Erac , ili još uvek negira da je doktorirao?
  • Ime: Beli