Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. maj 2017.

Skupština grada Kraljeva je donošenjem Odluke o utvrđivanju minimalne, a ne jedinstvene cene taksi prevoza na teritoriji grada postupila protivno zakonu, tvrde predstavnici udruženja građana „Otpisani 2014“

Prilikom donošenja ova odluke nadležni su se pozvali, između ostalog na Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju iz 2015. godine (član 94. stav 4), kojim je propisano da jedinica lokalne samouprave svojom odlukom uređuje posebne uslove koje treba da ispuni prevoznik, karakteristike i obeležja taksi vozila i način obavljanja taksi prevoza koji nisu definisani ovim zakonom.

Jedinica lokalne samouprave svojom odlukom utvrđuje i usklađuje cenu u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na njenoj teritoriji“, precizirano je zakonom. Miroljub Baković, predsednik udruženja građana „Otpisani 2014“ tumači da je samo do usvajanja ovog zakona lokalna samouprava imala pravo da utvrđuje minimalnu cenu taksi prevoza, a da, otkako je pomenuti zakon na snazi, ima pravo da utvrđuje samo cenu.

- Ako su utvrdili minimalnu, mogli su da utvrde i maksimalnu cenu, a minimalnu cenu da utvrdi tržište  i zato će ovakva odluka, ako se neko bude žalio, sigurno pasti na Ustavnom sudu, kao što je nedavno pala i odluka o naplati ekološke takse, zato što grad pre utvrđivanja odluke nije pokrenuo javnu raspravu -  poručuje Baković.

On je podsetio da su prethodnih meseci pojedina taksi udruženja spustila cenu na 35 dinara za start i isto toliko za svaki pređeni kilometar

- Neki taksi prevoznici, koji su počeli da gube tržišnu utakmicu, tražili su da grad, kao u vreme druga Tita, zaštiti njihove interese. Radna grupa odredila je kao minimalnu cenu 96,4 odsto one cene koju su predložili. Ako je minimalna cena kod nekih taksi udruženja bila 35 dinara po kilometru, zašto je grad usvojio skoro 50 odsto višu? – pita Baković, koji smatra da je grad trebalo da donese jedinstvenu, a ne minimalnu cenu taksi prevoza.

Građani treba da znaju da je taksi prevoz u Kraljevu sada skuplji za više od 50 procenata zahvaljući gradskoj vlasti, poručio je.

Na današnjoj konferenciji za novinare „Otpisani“ su javno postavili i pitanje ima li drugih gradova i opština u Srbiji u kojima je predsednik Komisije za nagrade i priznanja neko sa trećim stepenom stručne spreme?

- To je Miloš Milišić koji je na poslednjoj sednici gradske skupštine, tokom rasprave o radu ustanova kulture, jednom odborniku poručio kako ga nikada nije video u tim ustanovama. Dakle, on deli drugima lekcije iz kulture, dok istovremeno sam pokazuje da ne zna koja reka protiče ispod Pavlovića čuprije u toj istoj diskusiji – oštar je bio Baković.

Prema njegovim rečima, danas je tačno godinu dana otkada je na konferenciji za novinare objavio da će, po dogrovoru sa kraljevačkim „Dverima“ , od jeseni prošle godine biti njihov odbornik u gradskoj skupštini.

 

- Za godinu dana taj dogovor nije ispoštovan, iako sam pozivao predsednika Gradskog odbora i narodnog poslanika Dragana Vesovića na TV duel. Brane se ćutanjem, iako nikada niko iz Dveri nije demantovao postojanje tog dogovora – kaže predsednik Otpisanih.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Rada P.

    Gost - Rada P.

    e moj Bakovicu,seti se kada sam te jasno upozoravala prosle godine ko su zapravo ljudi iz Dveri i da im nije verovati..i sam si se licno uverio,ali kasno...ali za tri godine na sledeceim lokalnim izborima Dveri nece preci cenzus
    • Ime: Rada P.