Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. jun 2017.

Zaposleni u kraljevačkom Narodnom muzeju tvrde da je jučerašnjim, kako navode, nelegalnim imenovanjem vršioca dužnosti direktora u ovoj ustanovi, „započeto urušavanje pretposlednje uspešne ustanove kulture u Kraljevu“

Zašto smo sigurni da je urušavanje kraljevačkog Muzeja, kao pretposlednje uspešne ustanove kulture u gradu započelo? Zato što smo eksperti za svoj posao i zato što je Domanović u „Vođi“ već apsolvirao ovakvu situaciju“, poručila je na današnjoj konferenciji za novinare u ime kolektiva Narodnog Muzeja muzejski savetnik Tatjana Mihailović.

Ona je ocenila da je juče održanu vanrednu sednicu gradske skupštine, na kojoj je glasovma odbornika vlaajuće koalicije Marija Žarčanin Stanišić izabrana za vršioca dužnosti direktorke u ovoj ustanovi, osnivač sazvao iz političkih razloga.

- Naša ustanova mesec dana je u potpunoj blokadi, ali tek kada je blokada Narodnog muzeja zapretila da preko sistema funkcionisanja finansija blokira i račun lokalne samouprave, sednica je hitno sazvana – istakla je Mihailović.

Prema njenim rečima, dan pre sednice bilo je političkih pritisaka na Upravni odbor Narodnog muzeja kako bi to telo predložilo Mariju Žarčanin Stanišić za ovu funkciju, ali su članovi UO odbili da ulaze u, kako je navela, nezakonitu proceduru.

U Muzeju ističu da isti zahtev Komisiji za izbor i imenovanje nije bio prepreka da, mesec dana nakon što je ista ta Komisija konstatovala da ova kandidatkinja ne ispunjava uslove konkursa za direktora, nju sada predloži kao jedinog kandidata za v.d. direktora, iako su zakonski uslovi koje mora da ispunjava vršilac dužnosti direktora, isti kao i oni za direktorsku funkciju.

- Ispostavilo se da je glavni argument za izbor ovog kandidata članstvo u pokertu socijalista, što se čak neskriveno, i u velikoj meri degutantno, pokazuje prilaganjem skromne i stručno neodgovarajuće biografije kandidatkinje, na papiru sa memorandumom stranke – kaže Mihailovićeva.

Na današnjoj konferenciji za novinare kao odgovorne za, kako su naveli, bezakonje, vide Nenada Markovića, predsednika gradske skupštine i Aleksandra Erca, predsednika kraljevačkog Pokreta socijalista koji su, istaknuto je danasm na sednici „sve vreme zloupotrebljavali primer doktora istorije, koji po važećem Statutu Muzeja ne može da bude direktor, jer nema stručni ispit“.

- Taj doktor istorije je dr Dragoljub Danilović, koji je odbio ponuđenu poziciju direktora uoči sednice, kojeg očito ne sprečava samo stručni ispit, već pre lična etika – smatraju u kolektivu Narodnog muzeja.

Oni su danas probali da pojasne uslov iz Statuta koji je na sednici pominjan kao sporan.

- Taj stručni ispit dobio je čak epitet „specifičan“, iako je reč o najelementarnijem ispitu koji mora da položi svaki pripravnik pred Komisijom Narodnog muzeja u Beogradu, kako bi imao pravo da radi sa kulturnim dobrima – ističu zaposleni koji tvrde da taj uslov štiti ovakve uskostručne ustanove od „raširenog diletantizma i nestručne devastacije“.

Oni ne prihvataju ni da je u ovom slučaju reč o diskriminaciji, zato što, kako kažu «biti direktor Narodnog muzeja Kraljevo nije osnovno ljudsko pravo, da bi borac protiv diskriminacije, predsednik skupštine Nenad Marković, obećavao građanima da će ih dovesti do ove povlastice».

- I Aleksandar Erac objašnjava da kada njihova kandidatkinja dođe na mesto direktora, čiji je zadatak da napravi novi statut, onda će pristup  direktorskom mestu imati svako ko misli da može da vodi muzej. Ta vrsta zamagljivanja sa, u stvari, prilično potcenjivačkim tonom, služi da bi naivni deo javnosti, ako je moguće oduševila golemim dobročinstvom Pokreta socijalista Kraljeva. U realnosti to će imati za posledicu da Narodni muzej postane trajno predmet zloupotrebe i poprište agresivnih amatera, kao što to možemo očekivati od ovakvog kadrovskog rešenja – navodi se u obraćanju javnosti, koje je u ime članova kolektiva pročitala Mihailović.

U Muzeju ne prihvataju da njihov Statut favorizuje kustose:

- Naravno da su eksperti za neku oblast najstručniji da vode ustanovu koja se tom ekspertskom oblašću bavi, što neposredno pokazuje istorija našeg muzeja, čiju su izgradnju u instituciju od nacionalnog značaja vodili direktori kustosi. Da li je čudno kada medecinski centar vodi lekar? – navodi se u ovom obraćanju.

U ovoj ustanovi smatraju čudnim, kako kažu, iznenadno vatreno zanimanje za muzejsku ustanovu od strane onih koji su čvrsto odlučili da „zavedu red“ u odlično organizovanoj i uspešnoj muzejskoj kući, koja se sa pažnjom gradi već 67 godina.

- Epilog sednice sa koalicionom glasačkom mašinerijom u ispražnjenoj sali znate, svi drugi su izašli ne želeći da učestvuju u bezakonju. Bahato i gotovo ponosno naglašavajući pobedu principa partijskog feuda, koalicija nam je poslala još jednom ružnu sliku da je iznad zakona – poručuju zaposleni.

Dosadašnji direktor Dragan Drašković rekao je da nema govora da je njihov statut diskriminatorski i da je neshvatljivo da je prošlo 10 meseci otkad nije usvojen, iako je zakonska obaveza osnivača bila da to urade u roku od šest meseci.

Jedan od zakonskih uslova, koji za izbor direktora muzeja podrazumeva najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti kulture ili nauke, u Srbiji nije menjani od 1992. godine, naveo je on, a za ovakve ustanove isti je i u bivšim jugoslovenskim republikama.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

24 Comments

 • Gost - Slavko

  Gost - Slavko

  Godine 1979. Draskovic zavrsava fakultet i biva zaposlen u Arhivu. Tih komunistickih godina su u Arhivu mogli biti zaposleni samo dobro provereni UDBA kadrovi. Tu Draskovic stize do visina Partijskog sekretara. Zato i ne cudi da je 1995.g. u vreme najzesce represije Milosevicevog rezima bez konkursa Draskovic odabran za VD direktora muzeja, iako je SPO-vac, iako je grad u vlasti SPS-a, a sledece i za Direktora iako po zakonu VD direktor ne moze biti biran za Direktora. Neprocenjiv UDBA kadar! 
  • Ime: Slavko
  • Gost - Mancha

   Gost - Mancha

   Slavko, moram priznati da sam malo zbunjen. Govorite o nekom konkursu za v. d. direktora? Pa zar je potreban konkurs za v. d. direktora, mada kandidat za v.d. direktora mora da ispunjava iste uslove predviđene za direktora.  Koji je to konkurs na kom je Marija Žarčanin Stanišić prošla? Zar nije njena prijava na redovnom konkursu za direktora Narodnog muzeja Kraljevo odbijena? Neverovatno je da upravo Vi govorite o komunistima, obzirom da sporna kandidatkinja pripada Pokretu socijalista koji direktni produžetak Jugoslovenske udružene levice?
   • Ime: Mancha
 • Gost - Kozni kaput

  Gost - Kozni kaput

  Moramo priznati da Gospodin Slavko nista ne mulja. Nije on netransparentan kao koalicioni sporazum. Uskoro ce do Beograda da Cveticevoj rekvirira stan i nama podari socijalnu pravdu.  
  • Ime: Kozni kaput
 • Gost - Slavko

  Gost - Slavko

  Radi se o tome da nema nicega nezakonitog vec se pravi predstav da se zbuni narod. Niko nije lud da krsi zakon. A vi ste gospodine Petre u zabludi jer ste naseli na njihovu igru. 
  • Ime: Slavko
  • Gost - Mancha

   Gost - Mancha

   Samo nikako da neko nasedne na Vašu igru, Slavko. 
   • Ime: Mancha
 • Gost - Petar

  Gost - Petar

  Наша стварност биће јад и  чемер све док Председник скпштине не зацрвени када изговара неистине а јуришник у црној кошуљи тумачи законе и најављује месију која ће увести социјалну правду и омогућити да сви можемо бити  директори. Није чудно да тако раде јер су део клана који није свестан шта чини док брља по рани рода нашег. И сасвим је природно да они не могу да схвате  шта значи стећи статус установе културе од националног значаја?
  Да је вд заиста правница и да серазуме у право клонила би се незаконитости тј. било би јој јасно да Закон о култури тражи искуство у култури. Уз све то, није била способна ни да исправно и у духу
  прописа учествује на редовном конкурсу за директора Музеја.  Значи није била на висини задатка ни у правничким радњама које су у музеју спорадичне.  Међтим, Ерац,правница и њихов портпарол-бот Славко су јуришна бригада, истражитељи, тужиоци и пресудитељи који имају „генијалан“ начин да „преузиму одговорност за добро овог града“ и да дођу, за сада, до два буџетска радна места за своје чланове -  један у одборнике а други на место секретара школе. За који дан биће их још. Славко бира између одборника и секретара.
  • Ime: Petar
 • Gost - Slavko

  Gost - Slavko

  Dolaskom Gospodje Zarcanin na mesto vrsioca duznosti muzej konacno dobija PRAVNIKA PROFESIONALCA koji je toliko nedostajao da su kojekakvi priuceni arheolozi morali da pisu sve moguce pravnicke dopise i dosetke
  • Ime: Slavko
  • Gost - Mancha

   Gost - Mancha

   Slavko, Vi opet, uporno i neotesano insistirate na istinama samo Vama poznatim, te po ko zna koji put agresivno i neprimereno velikim slovima podvlačite otrcane floskule "pravnik profesionalac"
   koje imaju za cilj da zasene prostotu golemom stručnošću koji "anonimni" skriboman zapaljeno zabeđuje. Naime, nakon vanredne sednice skromna i stručno neadekvatna biografija degutantno je priložena sa
   memorandumom stranke. Obzirom da Vi insistirate na činjenici da pomenuta kandidatkinja poseduje diplomu pravnika, uzgred stečenom Pravnom fakultetu u Kragujevcu, istaći ću da je uoči sednice vršen pritisak na predsednika Upravnog odbora Narodnog muzeja Kraljevo, takođe pravnika, da se na sednici Marija Žarčanin Stanišić proglasi za jedinog kandidata što je ovaj kategorički odbio, uz obrazloženje da je takav čin bezakonit. Pritisak je dalje izvršen na Komisiju za izbor i imenovanje Grada Kraljeva, koja je popustila i na vanrednoj sednici skupštine ne ustručavajući se da prebira po kanti za smeće i izvadila ime odbačene kandidatkinje kao jedinog kandidata na mesto v.d. direktora Narodnog muzeja Kraljevo.  
   • Ime: Mancha
   • Gost - Slavko

    Gost - Slavko

    Vi ste gospodjo Mancha bez sumnje agresivni amater zalutao u pravne nauke. Da bi ste mogli da razgovarate sa profesionalcem morate biti, pre svega pristojni, a vi to niste.
    • Ime: Slavko
    • Gost - Mancha

     Gost - Mancha

     Jel Vi to sad predlažete da ste i Vi neki profesionalac? Ovo je inovacija, obzirom da ste do sad samo insistirali na stručnosti Marije Žarčanin Stanišić. Šta se dogodilo? Da li je golema stručnost pomenute prešla i na Vas ili je nešto drugo po sredi? Vidim da vas je sintagma iz saopštenja kolektiva Narodnog muzeja "agresivni amater" jako dojmila. Pozvao sam se na mišljenje predsednika upravnog odbora Narodnog muzeja Kraljevo, koji je pravnik po struci, a ne na svoje sopstveno. Što se tiče pomenute biografije ona je dostupna javnosti na uvid. Njena skromnost nije više pitanje mišljenja. Pored memoranduma stranke i osnovnih generalija, biografija u stručnom smislu se svodi na polaganje stručnog ispita i rad u Osnovnoj školi. Ostatak se tiče njenog političkog angažovanja i stranačkog preletanja sa desnice preko centra na krajnju levicu.  
     • Ime: Mancha
 • Gost - Lidija Cvetic

  Gost - Lidija Cvetic

  "agresivni amateri" .
  Svojevremeno sam zbog takvih morala i da se odselim i prestanem baviti svojom profesijom u rodnom gradu. 
  Trend se ocigledno nastavlja, a nazalost odavno nije iznenadjenje. 
  • Ime: Lidija Cvetic
  • Gost - Slavko

   Gost - Slavko

   Gospodjo Cvetic, vrlo amaterski pokusavate da zamaglite sustinu i skrenete paznju na minornu frazu. Istina je da ste "morali" da pobegnete od agresivnih amatera u centar Beograda i na Skadarliji da kupite stan od 150.000 evra, ako se ne varam? Stvarno vas zalim... Jel ste to stedeli na dorucku?
   • Ime: Slavko
   • Gost - Lidija Cvetic

    Gost - Lidija Cvetic

    Vasa jedina originalnost je glupost. Amaterski.. je termin koji pripisujuci mojoj licnosti u proiyvoljnom kontekstu, samo vama dopisuje isti ispred imena i objasnjava vas nivo poznavanja struke i materije. Elem sto se tice imovine porodice Cvetic vidim da je i dalje trn u oku i da bi po nekom obesnom zavidljivom pravilu "sto on a ne ja" trebalo da nas nema. Stan je mesto u kome stanujem a koji su mi obezvedili moji roditelji. Drugih poslodavaca i prihoda nemam a i nesto stariji ljudi u Kraljevu znaju od cega mi to zivimo. Od dedovine.   Stan kosta okruglo 100 000 eu, ako vas bas zanima. No drago mi je da zli jezici i dalje precenjuju nase "bogatstvo"   S druge strane zao mi je kada coveku nije dovoljno sto je mlada humansticna sugradjanka, visoko obrazovana i talentovana oterana nego po vama pretpostavljam i ne bi trebalo da zivim???! Da budem mozda bezkucnik ili prosjak, ili kako uvredljivo i pakosno rekoste da oduzimam od dorucka  Eto u najprizemnijoj pakosti poput vase se upravo ogleda obest koja me je i primorala da odem. Gledajte gospodine svoja posla. A ja sam gospodjica, za vas takoreci dete. 
    • Ime: Lidija Cvetic
   • Gost - Mancha

    Gost - Mancha

    Slavko, zaista ste prešli svaku granicu! Sada sam uvideo da bestijalno napadate i blatite svakog pojedinca, ustanovu ili instancu koja stoji na putu Vašim fantazmagorijama. Da na tako degutantan i nedopustiv način sa prizemnom podozrivošću iznosite klevete i zalazite u nečije imovinsko stanje, ustinu svedoči iz kakvog socijalno konteksta dolazite. 
    • Ime: Mancha
    • Gost - Slavko

     Gost - Slavko

     Gospodjo Mancha, uporno pokusavate da spustite diskusiju na vas nivo i zamaglite samu sustinu problema te beskrupulozno lazete jer nikakvog drugog argumenta nemate. Budite makar pristojni u svom agresivnom amaterizmu, ako vec moramo da slusamo vasu besmislenu dreku i kuknjavu. 
     • Ime: Slavko
     • Gost - Mancha

      Gost - Mancha

      Slavko, prvo ne znam zašto svakoga oslovljavate za gospođo? Ja sam gospodin, ako već želite da mi se formalno obraćate, mada mi do skoro niste ni persirali.  Vrh cininizma je da mi zamerate nedostatak pristojnosti, upravo onda kada sam Vas opomenuo da ste prešli svaku granicu pristojnosti sa komentarom upućenim Lidiji Cvetić. Još je ciničnije kako se služite sintagmama pozajmljenim od muzejskog kolektiva kao što je "agresivni amater" koje sada neprimereno i van konteksta primenjujete. Ponovo, tako olako i bez ikakve odgovornosti sipate teške reči na moj račun kao što su da "beskrupolozno lažem". Jednostavno konstatujete nedostatak argumenata ako Vam nisu dopadljivi. Sa tim u vezi,  diskreditovali ste svaku referentnu istancu u kulturi ako Vam njen sud stoji na putu jel ne poznajete red veličina u ovoj oblasti, pa verujem da niste ni svesni težine svojih reči.  Pre bih reko da Vi pokušavate trapavo da se uzdignete na nivo teme iz stučne oblasti (govorim o kulturi) za koju ste nekompetentni, a slutim do skoro Vas nije ni interesovala. 
      • Ime: Mancha
      • Gost - Slavko

       Gost - Slavko

       Macha je meni zensko ime. Desetak prethodnih postova nazivam vas gospodjom! Vasa reakcija uporno izostaje, da bi se sada setili da vi zapravo niste uopste nikakva gospodja! To nije reakcija jednog muskarca! On bi me odmah opomenuo da gresim. To znaci da ste vi ipak gospodja i da ponovo pokusavate da manipulisete i lazete! To je meni potpuno razumljivo i ocekivano obzirom na vase prethodne postove koji su puni manipulacija i bezocnih lazi.  Sledeci put zalepite velike crne brkove i duboko pricajte! Mozda obmanete decu u jaslicama!
       • Ime: Slavko
      • Gost - Slavko

       Gost - Slavko

       Macha je meni zensko ime. Desetak prethodnih postova nazivam vas gospodjom! Vasa reakcija uporno izostaje, da bi se sada setili da vi zapravo niste uopste nikakva gospodja! To nije reakcija jednog muskarca! On bi me odmah opomenuo da gresim. To znaci da ste vi ipak gospodja i da ponovo pokusavate da manipulisete i lazete! To je meni potpuno razumljivo i ocekivano obzirom na vase prethodne postove koji su puni manipulacija i bezocnih lazi.  Sledeci put zalepite velike crne brkove i duboko pricajte! Mozda obmanete decu u jaslicama!
       • Ime: Slavko
       • Gost - Mancha

        Gost - Mancha

        Manča nije ime, već nadimak. Nisam u obavezi da navodim puno ime i prezime, kao što ni vi to ne činite. Izbrojao sam dva puta da ste me tako oslovili i odmah sam Vas ispravio. Na drugom postu već nisam smatrao za shodno da ponavljam isto i razvodnjavam tekst na ispravljanje omaški. Nemam nameru da se sa Vama ubeđujem oko takvih stvari, ali vidim da ste se brzo vratili na Vaš izvorni manir ponašanja kroz izricanje niskih uvredi lične prirode gde svaka zabuna vodi ka prizemnim i podozrivim komentarima. Samo Vi iskusno ostajete neobmanjeni sopstvenim omaškama.
        • Ime: Mancha
 • Gost - Slavko

  Gost - Slavko

  Nesrecni radnici muzeja su Draskovicevi taoci. Svesno i namerno je uveo muzej u blokadu da bi svima arogantno i sebicno pokazao koliko je on bitan i mocan! Stvari stoje sasvim drugacije no sto se prikazuju u javnosti jer niko od zaposlenih nema hrabrosti da istupi javno i kaze o cemu se radi. Zato ce nova Direktorka muzeja biti docekana sa velikim uvazavanjem njene licnosti i profesije jer muzeju definitivno nedostaje PRAVNIK!
  • Ime: Slavko
  • Gost - Mancha

   Gost - Mancha

   Slavko, Vi se i dalje niste manuli ćorava posla te iznova uzimate na sebe da se bavite interpretacijom usko stručnih oblasti? Otkuda Vi znate šta muzeju nedostaje? Obzirom da sam imao uvid u biografiju pravnika o kome Vi uporno govorite, reći ću Vam šta tu nedostaje isključivo zato jer ova neugledna osoba jedino ima Vaše napadno mišljenje da svedoči o njenoj pravnoj kompetenciji. Naime, od vaših tvrdnji nema traga u njenoj skromnoj biografiji sa memorandumom stranke.  Zašto se ova osoba zaista nije stručno ostvarila u sopstvenoj struci pa ne radi kao advokat, javni tužilac ili čak sudija već drsko i bezobrazno teži da se ostvari u tuđoj? Da li je blizina muzeja njenom radnom mestu razbuktala želju za lečenjem kompleksa niskog društvenog staleža verujući da ako postane direktor ovako prestižne ustanove smeštene u velelepnom zdanju, koje baca senku na dvorište gde svakodnevno puši cigaretu, konačno postati buržoazija?
   • Ime: Mancha
 • Gost - KOKI

  Gost - KOKI

  GOPSODJI ZARCANIN JE BOLJE DA ZBOG LICNOG STATUSA NE ODLAZI SA MESTA SEKRETARA SKOLE. U MUZEJU JE NE PRIHVATAJU S [PRAVOM.NJIMA STATISTA NE TREBA VEC STRUCNJAK.BOJIM SE DA CE JE VLAST PREIMENOVATI AKO NIJE POSLUSNIK, U CISTACICU. GOSPODJO ZARCANIN OSTAJTE U SKOLI TO VAM JE BOLJE JER STE UTABALI STAZE.
  • Ime: KOKI
 • Gost - Maus

  Gost - Maus

  Ajmo Aco, gde su botovi?
  • Ime: Maus
 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  QUOD ERAT EXPECTANDUM.
  Šta drugo i može da se očekuje od ovakve vlasti?
  • Ime: Dragan Vukadinović