Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. jul 2017.

„Nije moguće nikakvo preuzimanje seoskih vodovoda od strane JKP „Vodovod“, bez većinske saglasnosti vlasnika vodnih objekata koji su na selima te objekte gradili za sopstvene potrebe i do sada gazdovali njima“, poručuju „Otpisani“

„Predlog Odluke o uslovima za održavanje i korišćenje javnih vodovoda u seoskim naseljima, koji je sutra trebalo da bude pred odbornicima na sednici gradske skupštine, po članu 3. predviđa da JKP „Vodovod“ preuzima upravljanje seoskim vodovodima na osnovu zapisnika stručne komisije o primopredaji lokalnih vodovoda, ali ova odluka nije sprovodiva u praksi“, kaže Miroljub Baković, predsednik udruženja građana „Otpisani 2014“.

Baković je na današnjoj konferenciji za novinare podsetio da su se pri donošenju Odluke na prošloj sednici, članovi Gradskog veća pozvalo na član 5. Zakona o komunalnim delatnostima, kojim se utvrđuje da vršilac komunalne delatnosti snabdevanja vodom za piće može obavljati isključivo javno preduzeće koje osniva jedinica lokalne samouprave.

- Sve bi to bilo u redu da JKP „Vodovod“ ima svoju vodovodnu infrastrukturu na selu, odnosno, da ne uzima tuđu. Ta vodovodna infrastuktura po selima je privatno vlasništvo onih koji su je izgradili. To su, prema Zakonu o vodama, vodni objekti. Voda, kao neotuđivi resurs jeste državno vlasništvo, ali od izvorišta vode do krajnjeg korisnika, postoji čitav niz tehničko-tehnoloških stvari: bušotine, kućice, razni priključci, vodovodne cevi, pumpe, rezervoari, a sve to je u privatnom vlasništvu, jer su ljudi u selima sami to gradili – kaže Baković, dodajući da nikakva komisija neće moći bez saglasnosti većine korisnika nekog vodovoda da preda seoske vodovode na upravljanje JKP „Vodovod“.

„Otpisani“ su upozorili sve predsednike mesnih zajednica i članove budućih komisija za primopredaju seoskih vodovoda da svako ko bude potpisao primopredaju seoskih vodovodana upravljanje JKP Vodovod čini, kako su rekli, teško krivično delo.

- Nije briga lokalne samouprave da seljaci piju zdravu pijaću vodu, nego da dobiju novih na hiljade korisnika (a na selu je potrošnja vode velika), koji će biti ubačeni u sistem JKP Vodovod i plaćati nenormalno visoku cenu vode u odnosu na onu koju sada plaćaju – tvrdi Baković, ocenjujući da je to prilika i za otvaranje novih radnih mesta za one koji će očitavati stanje vodomera.

Članom 13. Zakona o vodama definisano je da su vodni objekti dobro od opšteg interesa, osim objekata koji su pravna i fizička lica gradila za sopstvene potrebe.

- Ovaj član, dakle, daje pravo fizičkim licima da budu vlasnici vodnih bjekata koje su gradili za svoje potrebe, a član 23. predviđa da je „pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje je za svoje potrebe izgradilo vodne objekte, dužno da njima upravlja i da ih održava u skladu sa ovim zakonom – ističe Baković.

Privatna imovina od izvorišta vode do krajnjeg korisnika je privatna imovina onih koji su na selima te objekte svojim novcem gradili i do sada održavali, zbog čega je nemoguće izvršiti bilo kakvu primopredaju seoskih vodovoda javnom preduzeću, bez većinske saglasnosti vlasnika seoskih vodovoda. Sve drugo ličilo bi na 1945. i predstavljalo bi konfiskaciju, smatraju u „Otpisanima“.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Miroslav

  Gost - Miroslav

  Bravo! Nedate se građani sa seoskih područja. Vi ste u pravu jer ste sami to uradili. Samo da vam kažem da JKPVodovod dere sa cenama. Skuplji su nego EPS! Vi još na selu imate i stoku i bašte koja dodatno troši vodu! Imate podršku naroda, samo ovo objavite u više glasila. 
  • Ime: Miroslav
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Pametnjakovići, smislili su još jedan način da narodu uzmu novac, a opravdanje za to je toliko providno da prosto vređa zdrav razum.
  • Ime: Stanar
 • Gost - PICMALAC

  Gost - PICMALAC

  Bravo....ovi Otpisani uvek u metu.moji tast i tasta platili 1200 E za seosku vodu i svaki mesec jos placaju za struju po kubiku potrosene vode.Ako to uzme gradski vodovod,racuni ce biti ogromni
  • Ime: PICMALAC